Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Dobro je vedeti: Upravičenci za bivanje v oskrbovanih stanovanjih

Avtor
29.05.2011 22:30
Čas branja: 1 min

Prejeli smo vprašanje bralca, ki ga zanima, ali obstaja kakršnakoli starostna meja za bivanje v oskrbovanih stanovanjih.

Kdo lahko biva v oskrbovanih stanovanjih oziroma katere pogoje mora oseba izpolnjevati, je zapisano v Pravilniku o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev. Praviloma lahko v oskrbovanih stanovanjih bivajo osebe, ki so starejše od 65 let. Vendar pa obstajajo tudi izjeme. Zato poglejmo, kaj pravi omenjeni pravilnik.

V njegovem 7a. členu piše, da so upravičenci do institucionalnega varstva v oskrbovanih stanovanjih in oskrbnih domovih osebe, ki so stare več kot 65 let. Obstajajo še tri kategorije. Vanje sodijo osebe, ki:

  • zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, niso v celoti sposobne za samostojno življenje brez pomoči druge osebe;
  • so sicer mlajše od 65 let, vendar zaradi psihofizičnih lastnosti niso v celoti sposobne za samostojno življenje brez pomoči druge osebe;
  • jim preostale psihofizične sposobnosti omogocajo, da z redno organizirano pomočjo drugega in zagotovljenim zdravstvenim varstvom ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje ter samostojnost v bivalnem okolju, tako da ne potrebujejo popolnega institucionalnega varstva v zavodu.

Mnenje o izpolnjevanju zadnjih dveh pogojev izdata pristojni center za socialno delo in osebni zdravnik upravičenca. Institucionalno varstvo v oskrbovanih stanovanjih obsega osnovno in socialno oskrbo v oskrbovanih stanovanjih ter zdravstveno varstvo in zdravstveno nego po predpisih o zdravstvenem varstvu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.