Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Promet z zemljišči pol manjši

Izdali tudi precej manj gradbenih dovoljenj za gradnjo stavb, najbolj izrazit je padec dovoljenj za stanovanja
Avtor
29.05.2011 22:30
Čas branja: 1 min

Da krizi v gradbeništvu še ni videti konca, potrjujeta tudi podatka o gibanju prometa z zazidljivimi zemljišči in o številu izdanih gradbenih dovoljenj za gradnjo stavb. Obe postavki, ki veljata za prvo četrtletje, sta manjši kot v prejšnjih obdobjih, kar pomeni, da bo poslov manj, prav tako pa bo zelo verjetno manjša ponudba.

[A] Gradbisce_stran2.1306690033.jpg
Promet z zazidljivimi zemljišči se je po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije v prvem letošnjem četrtletju zmanjšal za polovico, za 45 odstotkov pa se je zmanjšalo število stanovanj, za katera so investitorji pridobili gradbeno dovoljenje.
je v poročilu o gibanju nepremičninskega trga v prvem četrtletju zaznala, da se je promet z zazidljivimi zemljišči zmanjšal kar za polovico. Prav tako je precej manjši promet s kmetijskimi zemljišči. Na Gursu poudarjajo, da Slovenija po obdobju oživljanja drsi v nov krog krize nepremičninskega trga oziroma da se uresničuje pričakovani scenarij, po katerem se povpraševanje spet zmanjšuje, predvsem zaradi tržno neprilagojenih cen neprodanih novogradenj in trajajočih kriznih gospodarskih okoliščin.

Malo gradbenih dovoljenj

Manj je bilo izdanih tudi gradbenih dovoljenj za gradnjo stavb. Tako je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) v prvem četrtletju letos izdanih 878 dovoljenj za gradnjo stavb. Načrtovane stavbe naj bi obsegale nekaj več kot 415 tisoč kvadratnih metrov, kar je petino manj kot lani v tem obdobju.

Z izdajo gradbenih dovoljenj v prvem četrtletju letos je bila predvidena gradnja 840 stanovanj, to je za 45 odstotkov manj kot v prvem četrtletju 2010. Večina načrtovanih stanovanj bo v novih stavbah, 69 odstotkov načrtovanih stanovanj bo v enostanovanjskih stavbah.

Cene stanovanj presenetljivo višje

Medtem ko Geodetska uprava Republike Slovenije v prvem četrtletju ni zaznala bistvenih sprememb cen rabljenih stanovanj, pa je statistični urad v tem obdobju ugotovil rast cen tako rabljenih nepremičnin kot tudi novogradenj. Rast v prvem četrtletju ni zanemarljiva.

Stara stanovanja so se podražila za 3,7, novogradnje pa kar za 6,2 odstotka, skupna rast pa je bila v prvem četrtletju letos 5,9-odstotna. Na letni ravni so se nove stanovanjske nepremičnine podražile za 8,1 odstotka, od tega nova stanovanja za 8,7, novozgrajene družinske hiše pa za 6,4 odstotka.

Ti rezultati presenečajo tako nepremičninske strokovnjake kot tudi sam statistični urad. Za novozgrajena stanovanja poudarjajo, da je rast zelo verjetno nastala zaradi izpada ponudbe nekaterih cenejših ponudnikov, ki so v stečajnem postopku. Poudarjajo pa, da je bilo število vseh transakcij z novimi stanovanji za 30 odstotkov manjše. Po mnenju statističnega urada to lahko pomeni, da so na trgu ostali aktivni predvsem premožnejši kupci dražjih stanovanj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.