Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Čas za realne projekte

Na razstavnem prostoru v okviru JAPTI pet slovenskih razstavljavcev
Avtor
29.05.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Po obisku nepremičninskega sejma Real Vienna 2011 je gotovo naslednje: nekatere države, posebno Poljska, Češka in Slovaška, so se hitro pobrale in to se vidi tudi po kazalcih na njihovih trgih nepremičnin. Druge države z območja srednje in južne Evrope, med njimi je tudi Slovenija, pa se še na vse kriplje trudijo potegniti voz iz krize.

Real Vienna je letos potekal 24. in 25. maja na dunajskem sejmišču, priredili pa so ga že šesto leto zapored. Ker je usmerjen na trge srednje in južne Evrope, je za naša podjetja še posebno zanimiv. Na razstavnem prostoru v okviru JAPTI je razstavljalo pet slovenskih podjetij oziroma organizacij. Poleg razstavljavcev iz več kot 15 držav, ki so na stojnicah predstavljali znanje za izvedbo nepremičninskih projektov, so tam razstavljale tudi državne in paradržavne ustanove, ki iščejo investitorje in ponujajo potencialno zanimive lokacije. Hrvati, denimo, so imeli pet stojnic, kjer so predstavljali možnosti za gradnjo vzdolž obale.

[A] Dunaj.1306690131.jpg
Nepremičninski sejem Vienna Real so prireditelji izvedli kot mešanico sejemskih predstavitev, razprav, okroglih miz in predstavitev posameznih podjetij, regij in držav.

Nepremičninski pogovori

Sejem je priložnost za merjenje utripa v posameznih segmentih in tudi priložnost za navezovanje stikov. Na Real Vienna so obiskovalci lahko sodelovali ali zgolj prisluhnili razpravam na tako imenovanih Nepremičninskih pogovorih, kjer so se glavne teme vrtele okrog trajnostnega razvoja in vplivov nepremičninskih projektov na okolje. Nekaj naslovov razprav: Okvir za trajnostno revolucijo, Strategije za trajnostni razvoj, Inovacije za trajnostni razvoj. Več razprav so posvetili še financiranju projektov na trgih srednje in južne Evrope.

Za investitorje je bila posebno zanimiva razprava Kupiti in obdržati ali pa kupiti, da bi prodali. Za obiskovalce, ki preigravajo različne scenarije in jih zanima, kaj se bo na trgih srednje in južne Evrope dogajalo čez pet do deset let, so pripravili razpravo "Se nepremičninski trgi vzpenjajo? Trendi, perspektive in napovedi".

Med moderatorji in panelisti razprav je bilo najti tudi nekaj naših strokovnjakov. Jaka Terpinc, urednik revije Slovenia Times, je sodeloval v pogovoru z naslovom Srednja Evropa - preživetje za najbolj prilagojene - o strategijah, ki omogočajo uspehe v neprijaznem tržnem okolju. Miran Gajšek, načelnik oddelka za urbanizem v mestni občini Ljubljana, pa je sodeloval v razpravi z naslovom Infrastrukturni projekti v donavski regiji.

Slovenska udeležba

Pod eno streho na Dunaju

[A] Skocir_Matej_Japti.1306690168.jpg

Letos so na Real Vienna 2011 iz Slovenije sodelovali Metropola (projekt Situla), Era (projekt logističnega centra Arnovski gozd), Imos (projekt Tobačna City na prostoru nekdanje Tobačne v Ljubljani), podjetje Projekt iz Nove Gorice z novim hotelom v Vrtojbi in razvojna agencija Mura. Vsi skupaj so razstavljali na 50 kvadratnih metrih. Organizator ocenjuje, da so s projekti z različnih področij - logistike, turizma, gradbeništva -dosegli svoj namen: promocijo blagovne znamke Invest Slovenia in pomoč konkretnim projektom podjetij, ki so se odločila za nastop na Dunaju.

"Eden izmed ciljev JAPTI je tudi organizacija skupinskih nastopov na sejmih, kot je Real Vienna na Dunaju," je povedal Matej Skočir, vodja oddelka za tuje neposredne investicije v Javni agenciji RS za podjetništvo in tuje investicije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.