Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Intervju: Skozi Severna vrata leta 2013

Boris Tuma, direktor slovenske podružnice Erste
Avtor
29.05.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Na sejmu Real Vienna smo na razstavnem prostoru Erste Immorent govorili z Borisom Tumo, direktorjem slovenske podružnice Erste. Opaža, da sejem stalno raste in je zdaj številka ena na območju srednje in južne Evrope.

Letos na sejmu predstavljate projekt Severna vrata.

Za našo podružnico je to najpomembnejši projekt, ki ga zdaj razvijamo. Gre za zemljišče poleg Telekomove stolpnice v središču Ljubljane. Trenutno smo pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Lahko rečem, da smo v zaključni fazi pogovorov, morda bo treba v projektu še spremeniti kakšnega od detajlov, drugače pa pričakujem, da bo dovoljenje izdano v kratkem.

Severna vrata bo objekt s 15 tisoč kvadratnimi metri, visok nekaj čez 70 metrov. Večino prostora bodo zasedale pisarne, v spodnjih etažah bodo prostori za javno uporabo, pod zemljo pa bo garažna hiša. Če bo šlo vse po načrtih, bomo še letos začeli graditi, zaključek gradnje pa načrtujemo za leto 2013.

[A] Tuma_boris.1306690317.jpg
"Glavna težava Ljubljane je predvsem nelikvidnost nepremiÂčninskega trga. Institucionalne investitorje zanimajo mesta z več kot milijon prebivalci," Tako pravi Boris Tuma, direktor podjetja Erste Group Immorent Ljubljana.

Za koga gradite?

Gradimo z namenom, da bomo pisarniške prostore oddajali, izključno s tem namenom.

Kako pa gledate na sedanje ne najbolj cvetoče poslovno okolje v Sloveniji?

Pred izbruhom krize se je gradilo na veliko, denar je bilo lahko dobiti. Skoraj vsako podjetje je lahko razvijalo nepremičninske projekte. Situacija pred tremi leti je bila ekstremna. Drug ekstrem pa je zdaj, ko je vse videti izjemno črno. Vendar pa se za dobre projekte še vedno najde denar. Vsaka banka, ne le naša, bo podprla investitorja, ki razpolaga z znanjem in dovolj velikim deležem svojih sredstev.

Stoodstotnega financiranja, ko je ves denar dala banka, zdaj ni več. Mislim pa, da je naš trg še vedno v krizi in da bo tako stanje še kar nekaj časa. V času pred krizo se je začelo veliko projektov, ki jih je zdaj treba dokončati. Banke in investitorji imajo veliko sredstev v napol končanih projektih, iz katerih ni mogoče izstopiti. Ko bodo banke sanirale te nedokončane zadeve, se bodo šele lahko pojavili novi projekti.

Kako pa naša država, predvsem Ljubljana, kotira na terenu, ki zanima institucionalne investitorje?

Najprej mora biti to projekt, ki bo stal na pravi lokaciji. Za pisarniške namene mora biti objekt dobro dostopen, tako z avtom kot tudi z javnim prevozom. Pomembna je še neposredna bližina javne infrastrukture - denimo sodišča, upravnih enot. Potem so pomembni elementi arhitekturna zasnova, varčnost z energijo in z njo povezani stroški obratovanja, pa seveda zunanji videz. Pred začetkom izvedbe sicer projekte predhodno tudi tržimo in tako lahko dokaj dobro ocenimo interes na trgu.

Kakšen profil pa ima dober projekt?

Enako kot za naš delniški trg velja tudi za naš nepremičninski trg: Slovenija med institucionalnimi investitorji velja za razmeroma nelikviden trg. Kljub temu pa se za dobre projekte vedno najde partnerje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.