Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Aluminijasto stavbno pohištvo

Delež uporabe aluminijastega stavbnega pohištva v Evropi raste, v Sloveniji pa se ga otepamo kljub prednostim, ki jih prinaša
Avtor
29.05.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Delež aluminija v stavbnem pohištvu v državah EU je kar 22-odstoten, v Sloveniji je uporaba aluminija za stavbno pohištvo manjša. V zadnjem času pa pri nas lahko slišimo celo nova mnenja iz različnih virov, s katerimi nas poskušajo odvrniti od tega materiala. Pa je to upravičeno?

V Nemčiji uporaba aluminija v gradbeništvu narašča, v stavbnem pohištvu, denimo, z več kot 20-odstotnim deležem aluminij ostaja drugi najbolj uporabljani material. Kot je povedal Andrej Vrhovnik iz podjetja Proal, pa v Sloveniji pogosto slišimo, da za stavbno pohištvo ni primeren.

Uveljavil se je zaradi mehanskih lastnosti

Aluminij ima optimalno razmerje med težo in nosilnostjo, tako da lahko v enem kosu premagujemo velike razdalje med posameznimi vpetji, brez dodatnih jeklenih nosilcev. Elementi, ki lahko prenašajo večje zastekljene površine, so lažji in povzročajo manjšo obremenitev na objekt ter dimenzioniranje preostalih gradbenih elementov. Kot je dejal Vrhovnik, pa so prednosti najbolj očitne pri dinamičnih elementih, saj profil krila prenese večje obremenitve, stavbnemu okovju pa se s tem podaljšuje življenjska doba. Zato so lahko aluminijasta okna ali vrata v uporabi dlje časa, zahtevajo manj servisiranja in prenesejo bolj obremenjujoče razmere. Vse to pomeni nižje skupne stroške vzdrževanja ob ohranjenem videzu in uporabnosti.

[A] alu3.1306690403.jpg
Aluminij ima optimalno razmerje med težo in nosilnostjo.

Termične lastnosti

Do nedavnega je bila to glavna slabost aluminijastega stavbnega pohištva. A z neverjetnim napredkom v zadnjih dveh letih so aluminijasta okna in vrata ter tudi fasade dosegli termično prehodnost profilov, primerljivo z lesom in PVC-materiali. "Vsi zdajšnji izračuni ogljičnega odtisa in primerjave med materiali za okna temeljijo na vrednostih Uf (toplotna prehodnost okenskega okvirja) in Uw (toplotna prehodnost celega okna) za okna, stara nekaj let. Ker je v zadnjih dveh letih aluminij doživel največji napredek z znižanjem vrednosti toplotne prehodnosti za 20 do 50 odstotkov, bi dobili zdaj precej drugačne diagrame, saj so toplotne prehodnosti zadnje generacije oken boljše od marsikaterega vrhunskega lesenega ali PVC-okna," je zatrdil Vrhovnik.

Dodal pa je še eno pomembno razliko: "Termične vrednosti, ki se navajajo po EN-standardih, elementi dosegajo po računski metodi ali s praktičnim preizkusom, ko je testirani element nov. Mehanske lastnosti profilov, kot sta upogib in poves kril, pa povzročijo slabše tesnjenje oken in vrat, kar je še posebno očitno po nekaj letih uporabe lesenih ali PVC- elementov, medtem ko so pri aluminijastem stavbnem pohištvu te deformacije najmanjše."

Barve

Aluminij omogoča na stotine barvnih kombinacij brez omejitev in večino po osnovni ceni. Ponudba zajema klasične barve po lestvici RAL, komercialne barve, metalne barve, barve s posebnimi učinki, imitacije lesa in povsem naravne odtenke kovine. Ker se osnovni material med uporabo v nobenem pogledu ne spreminja, so tudi barve obstojne do konca življenjske dobe. Z debelino obdelave določamo tudi zaščito za posebne razmere, kot je ekstremna slanost ali onesnaženost zraka. V vseh pogledih je zaščita aluminija najboljša med vsemi materiali v gradbeništvu.

Aluminijasti profili za okna, vrata in fasade poleg tega ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja, saj profile zaščitimo zgolj ob proizvodnji, kasneje pa to ni več potrebno. Ker se površina profilov ne spreminja, ostaja v vsem svojem obdobju gladka, zato se prah in druga umazanija na njej manj zadržujeta, to pa je pomembno zaradi vse pogostejših alergij na prah. Čiščenje površine je preprosto, hitro in učinkovito.

Varnost

Aluminijasto stavbno pohištvo že v svoji osnovni izvedbi omogoča optimalno varnostno zaščito in brez dimenzijskih posebnosti zagotavlja varnost na ravni višjih razredov. "Posebna prednost so konstrukcijske lastnosti, saj višji varnostni razredi zahtevajo zelo težka stekla, aluminij pa ob majhni lastni teži dopušča večje obremenitve," je pojasnil Vrhovnik. Poleg tega aluminij ne gori in omogoča zelo visoko stopnjo požarne varnosti. "Konstrukcije iz aluminija sodijo po evropski požarni klasifikaciji v razred A1. S tem že v izhodišču ustrezajo novim, strožjim tehničnim smernicam o požarni varnosti v stavbah in na fasadah," je dodal.

Različne študije dokazujejo, da gradnja z izdelki iz aluminija ne prinaša nikakršne nevarnosti za stanovalce in okolico niti nima negativnih vplivov na zrak v prostoru ali zunanji zrak, zemljo, površino in podtalnico.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.