Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Zakaj ležati, če lahko sedimo, in zakaj sedeti, če lahko stojimo?

Sodobne negovalne postelje se spogledujejo s tehnologijo iz avtomobilske industrije
Avtor
09.10.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Negovalne postelje Völker varovancem v domovih starejših občanov zagotavljajo visoko stopnjo udobja in jih hkrati spodbujajo k dejavnosti, osebju pa olajšajo nego ter dajejo več časa za druženje z varovanci in s tem tudi za dostojno nego. Ker te postelje zelo zmanjšajo možnost za nastanek preležanin, se domovom znižajo tudi stroški nege.

postelje
Negovalne postelje in drugo pohištvo družbe Völker dajejo občutek domačnosti.

Družba Völker, ki jo v Sloveniji zastopa Jernej Kusterle, želi s svojim konceptom nege (Völker Care Concept) poskrbeti, da so oskrbovanci v domovih čim bolj dejavni in ne obležijo. Pri tem so razvili naslednjo filozofijo: zakaj ležati, če lahko sedite, zakaj sedeti, če lahko stojite in hodite.

Razvili so linijo iz oči v oči (Vis-a-Vis), pri kateri se tretjina postelje odmakne z nogo, preostali del pa se avtomatsko dvigne; tako oskrbovanca postavimo v sedeč položaj in je lahko obrnjen proti osebju ali proti obiskovalcem.

Samostimulacija

Völkerjeve postelje temeljijo na ležišču, v katerega je vgrajen sistem MiS (mikrostimulacijski sistem), ki zmanjšuje možnost nastanka preležanin. Njegovo bistvo so tako imenovani metuljčki, ki so na letvah postavljeni po celotnem ležišču, pri čemer oskrbovanec s premikom telesa premika tudi krila metuljčkov in s tem aktivira svoje zaznavanje, kot tudi pospešuje pretok krvi.

Različni deli in višine

Völkerjevo ležišče je sestavljeno iz štirih delov, ki so prilagojeni posameznim delom telesa (hrbet, medenica, kolena, gležnji). Postelje imajo tudi štiri neodvisne varovalne ograje, ki so nameščene na ležišču in se dvigujejo skupaj z njim, zato je oskrbovanec zavarovan tudi, ko je postelja na največji višini. Hkrati je postelja stabilna, ker stoji na štirih fiksnih nogah. V njih pa so skrita kolesca za morebitno premikanje.

Postelja je popolnoma elektrificirana, pri čemer so varovalke ločene, torej nameščene zunaj nje, da ne prihaja do kratkih stikov, opremljena pa je tudi z baterijami in lahko samostojno deluje tudi ob izpadu električne energije. Vsi robovi so zaobljeni, hkrati pa so dvižni deli narejeni tako, da ni nikjer križnega vzdižnega mehanizma, ki bi lahko ujel roke, prste ali noge. Vsako drugo vrsto ležiščnih letvic pa je mogoče opremiti z elektromotorji (tako imenovani MiS Active), kar omogoča masiranje telesa oziroma izvajanje terapevtskega dela.

Prednosti in prihranki

Ker ta koncept nege oskrbovancem omogoča več samostojnosti, imajo negovalci več časa, da se družijo z njimi in pogovarjajo, oskrbovancev, ki so povsem odvisni od nege, pa jim ni treba dvigovati. Tako so bolj zadovoljni oskrbovanci in osebje. Zaradi tega pa se povečuje tudi produktivnost dela v domovih za starejše občane in raven kakovosti.

Nadaljnji razvoj negovalnih postelj

Novi koncept negovalnih postelj temelji na uporabi tehnologij s področja avtomobilske industrije. Tako so tudi vsi novi lastni motorji Völkerja narejeni v skupnem razvoju z družbo Porsche Engineering. Völker je s tem postal prvi in edini proizvajalec z lastnimi pametnimi pogonskimi motorji. Tako se denimo na novih posteljah ne pojavljajo več klasična stikala, temveč pametni potenciometri. Tudi servisno-vzdrževalno delo je z diagnostičnim sistemom VDS (Völker Diagnostic System) bistveno olajšano, saj se izvaja s pomočjo računalnika (tehnologija, ki se spogleduje z avtomobilsko), hkrati pa zagotavlja popolno preglednost vseh posegov na postelji za investitorja in proizvajalca. Z uporabo naprednih avtomobilskih tehnologij (recimo LIN-bus komunikacije) pa se izboljšuje tudi funkcionalnost negovalnih postelj.

Pomembno pa je dejstvo, da je Völker vodilni proizvajalec, ki celo presega novi zelo zahtevni mednarodni standard na področju varnosti uporabe medicinskih pripomočkov IEC 60601-2-52.

Prednosti

Negovalne postelje Völker

  • Zagotavljajo mobilnost in neodvisnost/samostojnost negovancev v domovih.
  • Zagotavljajo najvišje standarde glede varnosti.
  • Zagotavljajo visoko stopnjo udobja.
  • S spodbujanjem telesnega zaznavanja bistveno zmanjšujejo možnost nastanka preležanin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.