Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Dobro je vedeti: Klet se uvršča med posamezne dele

Avtor
27.11.2011 22:30
Čas branja: 1 min

Bralca zanima, ali je pri novogradnji njegova shramba v kleti stanovanjskega bloka skupni prostor.

Verjetno ima bralec shrambo ločeno od drugih prostorov. V novogradnjah take shrambe sodijo med posamezne dele stavbe. To določa 4. člen stanovanjskega zakona. Tretji odstavek pravi takole: »Individualni prostori, ki pripadajo določenim posameznim delom, so lahko atriji, kleti, drvarnice kot tudi garaže, balkoni, terase, lože, če niso sestavni del posameznega dela.«

Drugače so stanovanjske enote v večstanovanjski stavbi stanovanja. Stanovanjske enote v stanovanjski stavbi za posebne namene so bivalne enote. Stanovanje po tem zakonu je skupina prostorov, namenjenih za trajno bivanje, ki so funkcionalna celota, praviloma z enim vhodom, ne glede na to, ali so prostori v stanovanjski stavbi ali drugi stavbi.

Skupne dele pa določa 5. člen istega zakona. Sem sodijo stopnišča, vhodni vetrolovi, hodniki, kolesarnice, pralnice, sušilnice, skupne kleti, zaklonišča, delavnice za hišnika, hišniška stanovanja, prostori za odlaganje odpadkov. Skupni prostor je tudi zemljišče, na katerem stavba stoji, lahko pa tudi drugo zemljišče, na katerem so izpolnjeni pogoji lastništva.

Zakon določa še skupne gradbene elemente (zidovi in druge vrste konstrukcij, stropi, streha, fasada, dimniki, prezračevalne tuljave, svetlobni jaški, jaški dvigal in druge podobne konstrukcije) in skupne inštalacije, naprave ter opremo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.