Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Intervju: Feniks - poslovni prostori po meri stranke

Borut Božič, direktor Raiffeisen Leasinga
Avtor
27.11.2011 22:30
Čas branja: 2 min

»Projekt Poslovni center Feniks je v zaključni fazi. V zelo kratkem času se bo začela finalizacija posameznih enot v objektih in tako bodo prve vselitve že ob koncu prvega četrtletja leta 2012,« kupcem sporoča Borut Božič, direktor Raiffeisen Leasinga. Zanimale so nas tudi lastnosti njihove nove poslovne stavbe, ki nastaja ob Letališki cesti v Ljubljani, kakšne so želje kupcev ter kako ocenjuje trg poslovnih nepremičnin v slovenski prestolnici.

[A] Bozic_Borut1.1322415529.jpg
Ponudbe poslovnih prostorov v Ljubljani trenutno ne manjka, stranke pa natančno vedo, kaj želijo. Tako pravi Borut Božič, direktor Raiffeisen Leasinga.

Ali lahko na kratko opišete Poslovni center Feniks?

Center je sestavljen iz treh stavb, pod katerimi je podzemna garaža z 221 parkirnimi mesti. Dodatna parkirna mesta so še zunaj objektov. Oddaji v najem oziroma prodaji je namenjenih približno 12.400 kvadratnih metrov neto površin.

Kakšna sta ponudba poslovnih prostorih v Ljubljani in povpraševanje po njih?

Dejstvo je, da ponudbe poslovnih prostorov v Ljubljani trenutno ne manjka. Treba pa je poudariti tudi to, da je danes povpraševanje v primerjavi s prejšnjimi leti bistveno bolj opredeljeno. Stranke natančno vedo, kaj želijo. Opažamo, da cena najema ni več tisti ključni element, ki vpliva na odločitev, pojavljajo se novi elementi. Tukaj bi predvsem postavil v ospredje lokacijo, število razpoložljivih parkirnih mest in tudi višino tekočih stroškov.

V Sloveniji, v nasprotju s tujino, podjetja še kupujejo poslovne prostore. Kako ste se prilagodili tej težnji oziroma ali bodo poslovni prostori v vaših stavbah naprodaj ali jih boste oddajali?

Dve stavbi sta namenjeni izključno oddajanju v najem, ena stavba se prodaja. Opažamo pa, da se je v zadnjem času nagnjenje k nakupu poslovnih prostorov bistveno zmanjšalo in da se vse več strank zanima za najem.

Katera podjetja se zanimajo za nakup oziroma najem?

Za podjetja, ki niso del večjih mednarodnih korporacij, je značilno, da na lastništvo nepremičnine gledajo predvsem kot na naložbo. To so stranke, ki poslovne prostore kupujejo. Na drugi strani so podjetja, ki želijo imeti optimizirane stroške in čim večjo fleksibilnost. Ta podjetja se odločajo za najem.

[A] Feniks.1322415500.jpg
Dve stavbi Poslovnega centra Feniks sta namenjeni izključno oddajanju v najem, ena stavba pa se prodaja.

Kakšna pa je ponudba prostorov, primerljivih z vašim projektom, oziroma kakšna je vaša konkurenca?

Kot že omenjeno, je konkurenca velika, kar ni skrivnost niti za manj poučene udeležence na trgu. Danes se je treba strankam zelo prilagajati in poskušati prostore oblikovati skladno z njihovimi željami. Prav to se kaže kot ena od bistvenih prednosti Poslovnega centra Feniks.

V čem so primerjalne prednosti vašega projekta?

Glavne prednosti Poslovnega centra Feniks vidimo v velikem številu parkirnih mest, dostopni lokaciji in fleksibilnosti objekta, ki omogoča združevanje posameznih enot v večje celote, glede na želje stranke.

Kakšne vrste poslovnih prostorov so na voljo?

Najmanjša velikost prostorov je 120 kvadratnih metrov. Je pa možno prostore po posameznih nadstropjih združevati v večje celote.

V zadnjem času je zelo pomembna ekologija. Kako je z energetsko varčnostjo stavb?

Pri gradnji stavbe so bili upoštevani trenutno veljavni energetski standardi in materiali. Dodatno od predvidenega smo še povečali koeficient prevodnosti oken in izboljšali izolativne karakteristike fasade.

Na drugi strani smo v informacijski dobi. Kako so prostori opremljeni s telekomunikacijami?

Objekt je priklopljen na širokopasovno optično omrežje. Lastnik lahko izbira med različnimi ponudniki telekomunikacijskih storitev.

Seveda pa je še vedno eden od bistvenih dejavnikov dostop. Kako je stavba povezana s cestno infrastrukturo in kako je s parkirišči?

Poslovni center Feniks stoji v neposredni bližini obvoznice in največjega nakupovalnega središča v Ljubljani. Navezanost na obvoznico in veliko število parkirišč, ki jih bo več kot 500, sta ključni prednosti, zaradi katerih se so stranke odločile za najem oziroma nakup poslovnega prostora.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.