Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Novogradenj je v Novem mesto zelo malo

Na Dolenjskem je povpraševanje po stanovanjih kar precejšnje, vendar je ponudbe malo; cene novozgrajenih stanovanj so v Novem mestu in Trebnjem približno enake
Avtor
27.11.2011 22:30
Čas branja: 1 min

Tudi Dolenjska se srečuje z mrtvilom na nepremičninskem trgu. Po stanovanjih sicer je nekaj povpraševanja, promet s hišami pa je predvsem zaradi previsokih cen skoraj povsem zamrl.

[A] novo_mesto_ribic2_be.1322415986.jpg
V Novem mestu po nepremičninah precej povprašujejo tudi prebivalci z drugih koncev Slovenije, predvsem iz osrednjega dela. Glavni razlog naj bi bile cene, ki so precej nižje kot v Ljubljani.

Kot pravi Lucija Galič iz novomeške agencije Standom, ljudje povprašujejo po stanovanjih v Novem mestu, vendar je ponudba precej skromna. V Novem mestu in tudi drugje na Dolenjskem je naprodaj le malo rabljenih stanovanj, večina se jih proda v dokaj kratkem času. Tudi novozgrajenih stanovanj je malo, saj je večina novogradenj že prodana. Trenutno se v Novem mestu gradi stanovanjski kompleks s 24 stanovanji. Gre za naselje v Žabji vasi, v njem pa je po besedah Galičeve polovica stanovanj že prodana. Gradnja projekta bo predvidoma končana še do konca tega leta.

Na Dolenjskem in v Novem mestu po stanovanjih največ povprašujejo mladi pari in družine z otroki. Poleg stanovanj so precej zanimivi tudi stavbna zemljišča in gozdne površine.

[A] 2575Untitled-2.1322416036.gif

Novo mesto in Trebnje z enakimi cenami

V Novem mestu po nepremičninah precej povprašujejo tudi prebivalci z drugih koncev Slovenije, predvsem iz osrednjega dela. To se po mnenju Janje Galič dogaja predvsem zaradi cen, ki se po posameznih regijah zelo razlikujejo. »Razlika v ceni med regijami je še vedno občutna, in to navkljub temu, da so cene nepremičnin v Ljubljani padle. Je pa zanimivo, da se cena nepremičnin v Novem mestu in Trebnjem ne razlikujejo bistveno. Cena za kvadratni meter novozgrajenega stanovanja je v Trebnjem in v Novem mestu skorajda enaka.«

Rabljena stanovanja v Novem mestu stanejo 1.300 do 1.500 evrov za kvadratni meter. Cene so odvisne predvsem od lokacije, pomembno je tudi, ali je bilo stanovanje obnovljeno. Kvadratni meter novega stanovanja pa stane v povprečju okoli 1.700 evrov.

Hiše so ponujajo, vendar so predrage

Galičeva pravi, da je trg s hišami v velikem upadu, saj se je število transakcij zelo zmanjšalo. Sicer povpraševanje obstaja, vendar so cene previsoke. Kupci bi kupili hiše, ki stanejo do 150 tisoč evrov, a so takšne hiše na Dolenjskem, sploh na dobrih lokacijah, izjemno redke.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.