Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Biološki odpadki v papirnati vrečki

Če se držimo načela ločevanja odpadkov, biološke odvrzimo v razgradljivo vrečko, lahko je papirnata
Avtor
27.11.2011 22:30
Čas branja: 2 min

V zadnjem času lahko na prodajnih policah večjih trgovcev najdemo papirnate vrečke za biološke odpadke. Res si ne bi mislili, da lahko ta material zdrži vlago in tekočino, ki se nabira na dnu vreč z biološkimi odpadki.

Razlog za povečanje priljubljenosti papirnate embalaže je po besedah Davorina Križana iz podjetja Dama, kjer izdelujejo papirnate vrečke za biološke odpadke, v tem, da so uporabniki spet odkrili, kako uporaben in do okolja prijazen je papir.

»V preteklosti je bil plastičarski lobi zelo agresiven in finančno močan, zato je lahko s trženjskimi akcijami dosegel veliko prodajo svojih izdelkov. Ljudje pa so sčasoma ugotovili, da prekomerna uporaba plastične embalaže obremenjuje naše okolje, kot tudi to, da se papir dejansko izdeluje iz ostankov lesa v gozdovih, ki ni uporaben za pohištveno industrijo, ter iz starega papirja.«

[A] 4eedUntitled-3.1322416209.jpg
Paket desetih papirnatih vrečk za biološke odpadke stane manj kot evro, zadostuje pa za mesec dni.

Prodaja papirnatih vrečk skokovito narašča

»Naše papirnate vrečke za biološke odpadke so sicer na trgu že dve leti, res pa je, da se v zadnjem času, malo zaradi zakonskih predpisov, malo pa zaradi vse večje ozaveščenosti potrošnikov, njihova prodaja skokovito povečuje,« je dejal sogovornik iz podjetja Dama.

Glavni razlog za vse večjo priljubljenost teh vrečk, poleg njihove izjemne uporabnosti, Križan vidi tudi v ceni, saj so bistveno cenejše od tistih iz »bioplastike«. Pri slednjih pa se ljudje tudi vedno bolj zavedajo, da so izdelane iz škroba koruze, za katero je pri vzgoji treba uporabiti ogromne količine umetnih gnojil in škropiv, kar zelo onesnažuje okolje.

Kot je še dodal, je njihova vrečka za biološke odpadke narejena iz papirja, ki ga izdelujejo na Finskem in ima vse potrebne evropske certifikate. Ta material ima zelo gosto razporeditev vlaken, zato deluje kot membrana Goretex, vlaga iz vrečke izpareva, tako da se vsebina suši in izgublja težo.

Največja prednost vrečke je torej, da v kuhinji zdrži vlago do pet dni, odpadki ne smrdijo, ker je vrečka zaprta, razgradi pa se v nekaj tednih. Pomembna prednost pa je tudi cena, saj paket desetih vrečk, ki zadostuje za mesec dni, stane manj kot evro.

Celovita ponudba vrečk

Kot je dejal Križan, v podjetju izdelujejo papirnato embalažo že 20 let, njihov glavni artikel pa so papirnate vrečke, ki se uporabljajo za pakiranje svežega kruha. V zadnjem času dajejo velik poudarek popolni oskrbi pekarn in trgovin s papirnato embalažo, z reklamnimi vrečkami pa so začeli oskrbovati tudi lekarne.

»Proizvodnja vrečk poteka na liniji, na kateri se papir v roli najprej potiska, nato pa formira in zlepi. Naša osnovna surovina je papir natron najboljše kakovosti, ki ga kupujemo v sosednji Avstriji,« je o proizvodnji povedal Križan.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.