Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Prednosti vodnih lakov so okoljske, tehnične in ekonomske

Vodni laki (VP laki) so z vodo razredčljiva premazna sredstva, ki vsebujejo poleg suhe snovi le dva do 10 odstotkov srednje in težje hlapnih organskih topil, preostalo pa je voda. Pri sušenju najprej izhlapeva voda, šele na koncu organska topila. V odprti posodi in razpršeni niso vnetljivi.
Avtor
04.12.2011 22:30
Čas branja: 1 min

Uporaba VP lakov se povečuje zaradi omejevanja izpustov organskih topil v okolje ter zaradi tehničnih in ekonomskih prednosti, predvsem lažjega pridobivanja okoljskih soglasij za gradnjo ali rekonstrukcijo lakirnic in zaradi gradnje eksplozijsko neogroženih prostorov za lakiranje in sušenje. Če je lakirnica pravilno načrtovana in zgrajena ter ima ustrezen tehnološki red, tako ni potrebna protieksplozijska zaščitna oprema. Uporaba VP lakov pa omogoča tudi nadaljnje legalno obratovanje starejših lakirnic, ki ne izpolnjujejo varnostnih zahtev pravilnika o protieksplozijski zaščiti.

Izbira tehnologije

Lakirnice, v katerih se uporabljajo klasični laki, so potencialno eksplozijsko ogroženi prostori s hlapi organskih topil in gorljivim prahom. Za obratovanje takih lakirnic je potrebna protieksplozijska (Ex) izvedba naprav. Uporabnik mora zagotoviti varno obratovanje, kar inšpekciji za delo dokazuje z varnostnimi certifikati pooblaščenih podjetij, kot sta elaborat eksplozijske ogroženosti z oceno tveganja in elaborat vgradnje Ex opreme z dokazili in vzdrževanja Ex opreme. Pri gradnji novih lakirnic je treba zagotoviti varnostne ukrepe, ki omogočajo pridobitev teh certifikatov.

Pri izbiri tehnologije lakiranja se tako lahko odločimo za izključno uporabo vodnih lakov in lakirnico gradimo kot eksplozijsko neogrožen prostor ali za uporabo klasičnih in vodnih lakov in lakirnico gradimo kot eksplozijsko ogrožen prostor z Ex opremo in varnostnimi certifikati.

Varnost starejših lakirnih naprav

Lakirnice, starejše od deset let, pogosto nimajo veljavnih dokazil o varnem obratovanju po pravilniku o protieksplozijski zaščiti. Razlogi so lahko različni:

Takšne naprave sicer delujejo, a ne zagotavljajo potrebne varnosti. Ker nimajo dokaznih dokumentov, pa uporabniki naprave skrivajo ali že imajo ureditvene odločbe inšpekcije z grožnjo znatne kazni. Ob nezgodi s tako napravo delodajalec nosi vse posledice poškodb delavcev in materialne škode.

Zagotavljanje varnosti starejših lakirnih naprav

Najprej pregledamo dokumentacijo in obratovanje lakirnice, nato predlagamo sanacijo:

V podjetju Finitura, kjer že 20 let delujemo na področju načrtovanja in gradnje lakirnic, skladišč lahko vnetljivih tekočin, plinov in nevarnih kemikalij, smo številne starejše avtoličarske delavnice uredili po drugem načinu, stroški pa so bili izjemno nizki, od dveh do petih odstotkov cene nove naprave.

Mag. Dušan Kotnik, Finitura, d. o. o.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.