Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Nove tehnologije v proizvodnji plastične embalaže

Tehnologija IML zagotavlja higiensko neoporečnost in racionalno proizvodnjo
Avtor
19.12.2011 08:32
Čas branja: 2 min

Plastična embalaža nas spremlja že skoraj vsepovsod, posebno pogosta je pri shranjevanju živilskih izdelkov. Podjetje, ki se ukvarja s to dejavnostjo, mora biti registrirano za izdelavo embalaže, namenjene za stik z živili.

[A] rotoprint_2.1324228087.jpg
 V podjetju Rotoprint so tehnologijo IML uvedli že leta 2005, kot prvo podjetje v tem delu EU.

Kot je dejal Slavko Raspotnik iz podjetja Rotoprint, je treba pri proizvodnji embalaže za živilske izdelke upoštevati uredbo 10/2011 s spremembami, obenem pa mora biti embalaža skladna z zahtevami uredbe 1935/2004/ES. Upoštevati pa je treba tudi izjavo o skladnosti iz osmega člena uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo Ur. l. RS, št. 84/2006, ki vsebuje podatke iz SIST EN 13427.

Včasih je bila izdelava zamudna

Te zahteve je izjemno težko izpolniti, še posebej s starim načinom proizvodnje embalaže. Stari postopek se je začel z izdelavo plastične embalaže, sledilo je pakiranje v karton in odvoz v skladišče. Ob naročilu - kupec je denimo želel embalažo za skuto - je bilo treba embalažo iz skladišča prepeljati do tiskarskega stroja, kjer so embalažo odpakirali, potiskali in spet zapakirali, nato pa je bila dostavljena kupcu.

Raspotnik je povedal, da v podjetju Rotoprint ne uporabljajo več direktnega tiska na embalažo kot tudi ne eksternega etiketiranja. »V preteklih letih sta bila v uporabi ofsetna tehnika direktnega tiska na embalažo in eksterno etiketiranje. A direktni tisk na embalažo je povzročal kar precej težav v prehrani, saj je barva lahko prišla v stik z živilom.«

[A] rotoprint_1.1324228071.jpg
Po zaslugi tehnologije IML je proizvodnja kakovostne embalaže higiensko neoporečna in hitra.

Sodobne tehnologije izdelave embalaže

Plastična embalaža je izdelana v procesu brizganja, v podjetju Rotoprint pa uporabljajo napredni postopek IML (In Mould Labelling) oziroma etiketiranje znotraj orodja. To tehnologijo brizganja so kot prvi v tem delu EU uvedli leta 2005. 

Raspotnik je razložil, kako poteka izdelava embalaže s tem postopkom: »Pred brizganjem umetne mase poseben robot v orodje vloži etiketo iz polipropilena, ki je sestavljena iz petih plasti. Orodje se zapre, stroj brizgne umetno maso v orodje in proizvodni ciklus je končan, saj iz njega pride gotov izdelek, ki ga ni treba potiskati ali opremiti z etiketo. To pa pomeni, da v proizvodnem procesu izpustimo eno celotno fazo dela.«

Kot je še poudaril Raspotnik, je tehnologija IML trenutno najnaprednejši in najčistejši način proizvodnje embalaže. Embalaža, izdelana po tej tehnologiji, je namreč izjemno kakovostna, saj je etiketa v tem primeru narejena iz enakega materiala kot embalaža in postane sestavni del embalaže, tako da ni možnosti neposrednega stika z živilom. Poleg tega je tehnologija IML trenutno edini postopek, ki omogoča popolnoma avtomatizirano proizvodnjo embalaže z najvišjo možno stopnjo kakovosti.

Kakovostna embalaža, ki je okoljsko sprejemljiva

V podjetju izdelujejo brizgano embalažo za potrebe živilske industrije iz kopolimernih materialov. Kot je pojasnil Raspotnik, imajo ti materiali optimalno kombinacijo visoke stopnje togosti, dobre pretočnosti in udarne trdnosti ter vsebujejo nukleacijske in antistatične dodatke. Namenjeni so za zelo visoke hitrosti brizganja tankostenske embalaže, izdelki iz tega materiala pa imajo odlično togost, visok sijaj, dobre antistatične lastnosti in odlične organoleptične lastnosti.

Vsekakor pa je v proizvodnji plastične embalaže eden najpomembnejših dejavnikov tudi okoljska ozaveščenost. »V našem podjetju smo že leta 1998 vložili v nova orodja za izdelavo tankostenske embalaže in s tem zmanjšali količino odpadne embalaže za 30 odstotkov. S prehodom na tehnologijo IML pa smo povsem opustili uporabo tiskarskih barv, razredčil in drugih pripomočkov, ki so močno obremenjevali okolje,« je še dodal Raspotnik.  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.