Nepremičnine

Cene novih stanovanj v Sloveniji še zmeraj naraščajo

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
04.05.2003 18:28
Dopolnjeno: 04.05.2003 18:29
Čas branja: 2 min

Po podatkih državnega statističnega urada se je povprečna cena stanovanj, zgrajenih v letu 2002, povišala za 5,5 odstotka v primerjavi z letom 2001.

Povprečna cena stanovanj v letu 2002 je znašala 295.417 tolarjev za kvadratni meter stanovanjske površine. V prvi polovici leta se je gibala okoli 280 tisoč tolarjev, v drugi polovici leta pa je narasla na 366.594 tolarjev za kvadratni meter v povprečju, kar je 29,1 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2001, je sporočila STA.

Najdražja stanovanja v Ljubljani

Za nakup stanovanja v slovenskem glavnem mestu je bilo tako treba v lanskem drugem polletju odšteti v povprečju 389.297 tolarjev za kvadratni meter, kar je 6,2 odstotka nad slovenskim povprečjem.

Nasprotno pa so se kar za 35,3 odstotka pod povprečjem države gibale cene stanovanj v Mariboru. Za kvadratni meter stanovanja v štajerski prestolnici je bilo namreč v drugi polovici prejšnjega leta treba odšteti "le" 237.066 tolarjev.

Cene novih stanovanj v Ljubljani in Mariboru tudi letos navzgor

Tatjana Cajhen z oddelka za trženje investicijskih projektov v Metropoli pravi, da trenutno ponujamo nova stanovanja na 15 različnih lokacijah v Ljubljani. Stanovanja so že vseljiva ali pa bo njihova gradnja končana v dveh letih, cene za kvadratni meter stanovanjske površine pa se gibljejo od 349.267 tolarjev v Črnučah do 530.075 tolarjev v centru Ljubljane. Povprečna cena za kvadratni meter novega stanovanja iz njihove ponudbe pa znaša 429.769 tolarjev. Če to ceno primerjamo s povprečno ceno v lanskem drugem polletju, so trenutne cene novih stanovanj v Ljubljani višje za 10,4 odstotka.

V Dodomi so zbrali in uskladili podatke o novih stanovanjih, ki se trenutno gradijo v Mariboru. Trenutno je v gradnji oziroma prodaji okoli 250 stanovanj. Povprečna vrednost novozgrajenega stanovanja v Mariboru znaša 256.300 tolarjev za kvadratni meter. V Slovenski Bistrici je cena novega stanovanja 198.050 in v Lenartu 170.090 tolarjev za kvadratni meter. Gre za posamezne objekte, ker gradnje v večjem obsegu preprosto ni, je povedal Jože Murko, direktor Dodome. V primerjavi s povprečno ceno v lanskem drugem polletju so trenutne cene novih stanovanj v Mariboru višje za 8,1 odstotka.

Na Gorenjskem dražji turistični kraji

Razmere v zgornjem delu Gorenjske (Radovljica, Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora) se že nekaj let skoraj niso spremenile. Na tem območju se manj vlaga, novih parcel za stanovanjsko pozidavo skorajda ni, kar vpliva na rast cen, sicer manjšo, a vztrajno na tem območju, pravi Borut Kordež iz nepremičninske agencije Makler Bled. Cene novih stanovanj v njihovi ponudbi se gibljejo od 209.700 tolarjev za kvadratni meter na Jesenicah, 326.200 v Radovljici, na Bledu in v Bohinju 349.500, najvišja pa je cena kvadratnega metra novega stanovanja v Kranjski Gori - 396.100 tolarjev.

Okolica Ljubljane občutno cenejša

Gradbeno podjetje Grosuplje načrtuje v neposredni bližini Grosupljega še to jesen gradnjo soseske s 340 stanovanji. Po podatkih cen stanovanj, ki nam jih je sporočil Boštjan Blatnik, vodja prodaje v GPG Grosuplje, smo izračunali povprečno ceno kvadratnega metra stanovanja, ki bo okoli 290.033 tolarjev, na Vrhniki pa okoli 311.243 tolarjev za kvadratni meter v novem objektu.

V Domžalah stane kvadratni meter stanovanja 337.850 tolarjev, v Kamniku pa 291.250 tolarjev za novogradnje, ki jih tržijo v Metropoli.

V Postojni se cene novih stanovanj gibljejo od 181.740 tolarjev za kvadratni meter pri večsobnih stanovanjih do 256.300 za garsonjere. Povprečna cena kvadratnega metra novozgrajenega stanovanja v Postojni znaša okoli 219.000 tolarjev, v Ilirski Bistrici in Pivki je za 20 odstotkov nižja, v Logatcu pa 15 odstotkov višja, sporoča Igor Požar, direktor agencije P. P. R. Nepremičnine iz Postojne.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Dražbe
V Cedri prodanih 11 stanovanj, naprodaj jih bo še 19
Dražbe
DražbeAleš Perčič V Cedri prodanih 11 stanovanj, naprodaj jih bo še 19

Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je z razpletom včerajšnje druge dražbe zadovoljen. Na tej mu je uspelo prodati 11 od skupno 30 novih stanovanj, enih redkih novogradenj, v Novi Gorici.

FINANCE
Nepremičnine
Novozgrajenih stanovanj je ponekod že zmanjkalo
OGLAS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Novozgrajenih stanovanj je ponekod že zmanjkalo (OGLAS)

Število gradbenih dovoljenj za stanovanjsko gradnjo strmo upada, večina odobrenih dovoljenj se izda za gradnjo individualnih hiš, za večstanovanjsko gradnjo jih tako rekoč ni

FINANCE
Dražbe
Cena stanovanj v Dunajskem mozaiku presegla dva tisoč evrov za kvadratni meter
Dražbe
DražbeAleš Perčič Cena stanovanj v Dunajskem mozaiku presegla dva tisoč evrov za kvadratni meter 9

V poslovno-stanovanjski stavbi Dunajski mozaik so bila včeraj prodana tri od sedmih stanovanj. Dosežene cene so bile med 1.900 in 2.171 evri za kvadratni meter. Bo dva tisočaka za kvadrat nekakšna referenčna cena za prodaje v stečaju?

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Lestvica: 10 najdražje prodanih stanovanj v Ljubljani
Nepremičnine
NepremičnineJurij Šimac Lestvica: 10 najdražje prodanih stanovanj v Ljubljani 6

Razkrivamo deseterico stanovanj, za katera so kupci lani plačali največ

FINANCE
Dražbe
DUTB začela prodajo drugega sklopa stanovanj v Celovških dvorih. To so cene
Dražbe
DražbeUroš Božin DUTB začela prodajo drugega sklopa stanovanj v Celovških dvorih. To so cene 1

Izhodiščne cene se gibljejo med 65 in 229 tisoč evri

FINANCE
Dražbe
Razkrite cene stanovanj v Nokturnu! Mišič: DUTB prodaja, kakor Ljubljančan lovi ribe
Dražbe
DražbeUroš Božin Razkrite cene stanovanj v Nokturnu! Mišič: DUTB prodaja, kakor Ljubljančan lovi ribe 9

Cena za kvadratni meter neto površine stanovanj - skupaj s parkirišči, shrambami, terasami - je med 1.250 in 2.100 evrov

FINANCE
Razkrivamo cene: koliko so kupci plačali za stanovanja v Celovških dvorih
Finance
Jurij Šimac Razkrivamo cene: koliko so kupci plačali za stanovanja v Celovških dvorih 6

V povprečju so se cene dvignile za skoraj 20 odstotkov, za nekatera stanovanja celo za 50 odstotkov