Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Luksuza precej, kupcev nekaj manj

Ponudba prestižnih nepremičnin je bogata, povpraševanje pa se je močno zmanjšalo, a še obstaja
Avtor
02.12.2012 22:30
Čas branja: 3 min

Predvsem v Ljubljani in na Obali se ponuja veliko res zelo dragih stanovanj. Sicer se ne morejo primerjati s prestižnimi in več kot deset milijonov evrov vrednimi penthousi v velikih evropskih prestolnicah, kljub temu pa se zdi milijon evrov ali več za stanovanje marsikomu pregrešno drago.

[A] 7106Untitled-3.1354470456.jpg
Ponudba razkošnih nepremičnin je velika. Povpraševanja je precej manj, saj ni veliko ljudi, ki bi za stanovanje lahko plačali milijon evrov ali več.

Bolj nedosegljivo kot pregrešno, bi tem odgovorili privoščljivi. Takšnih, ki si lahko kupijo podobne nepremičnine, je malo - tako v časih debelih kot suhih krav. Povpraševanje sicer vedno obstaja, vendar kupci želijo za svoj denar vedno več, vedno bolj so izbirčni, vedno bolj vedo, kaj v prestižno nepremičnino sodi in kaj je le nespreten trženjski trik.

Najdražje nepremičnine smo iskali prek portala [www.nepremicnine.net] Povedati je treba, da gre za oglaševane cene, dejansko dosežene pri poslu so praviloma nižje.

Nekateri zahtevajo tudi pet milijonov

V Ljubljani se najdražje oglašuje 438 kvadratnih metrov veliko meščansko stanovanje, katerega kvadratni meter se prodaja za 2.800 evrov, skupna cena torej znese skoraj 1,23 milijona evrov. Nad mejo milijon evrov se ponuja še nekaj stanovanj, vsa pa so v starem jedru v središču mesta. Najdražja hiša v Ljubljani stoji v Rožni dolini. Ima 697 kvadratnih metrov površin, stoji na slabih 700 kvadratnih metrov veliki parceli, je podkletena in ima še tri etaže. Nastavljena cena? 4,1 milijona evrov.

Na slovenski obali se na tem portalu za največ denarja prodaja 125 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki stane 800 tisoč evrov. Stanovanje je v Portorožu in ime lep pogled na Piranski zaliv. Pet milijonov evrov pa zahteva lastnik lani zgrajene hiše, velike 450 kvadratnih metrov.

Hiša stoji na 2.600 kvadratnih metrov veliki parceli nad Sečovljami in je opremljena s sodobnimi sistemi za ogrevanje in hlajenje, ima veliko steklenih površin, nismo pa zasledili, ali ima pogled na Piranski zaliv. Na Obali je še precej hiš, za katere lastniki zahtevajo več od milijona, skupni so jim kakovostna arhitektura, moderni materiali ter oprema in seveda elitna lokacija s pogledom na morje.

V Mariboru le do slabega pol milijona evrov

V Mariboru najdražje stanovanje stane 490 tisoč evrov, gre pa za 257 kvadratnih metrov veliko stanovanje z lastnim bazenom v širšem mestnem jedru. Po kvadratnem metru je sicer dražje 150 kvadratnih metrov veliko prav tako štirisobno stanovanje, ki stane 472 tisoč evrov in je del leta 2010 zgrajene večstanovanjske stavbe v središču mesta. Za 1,3 milijona evrov pa se prodaja najdražja mariborska hiša. V središču mesta so jo zgradili pred osmimi leti, ima bazen, 380 kvadratnih metrov uporabnih površin, stanovalci pa lep pogled na Dravo.

V Rožni dolini so hiše drage

Mirko Klemenčič iz ljubljanske agencije MKA nepremičnine pravi, da ljubljanska prestižna stanovanja ležijo v strogem središču slovenske prestolnice, hiše pa na več lokacijah, predvsem v Rožni dolini, ki je od središča oddaljena le nekaj minut hoje. Omenjene nepremičnine so dražje predvsem zaradi lokacije, vrednost pa nepremičninam dviguje tudi bližina šol in fakultet.

»Novogradnje višjega cenovnega razreda se odlikujejo z najbolj kakovostnimi materiali, urejenimi parkirišči in okolico,« pravi Klemenčič, ki med dejavnikih za dvigovanje vrednosti omenja še energetsko varčnost, funkcionalno razporeditev prostorov, opremo, ohranjenost stanovanja, možnost večje zasebnosti in mir.

Ponudba prestižnih nepremičnin je v Ljubljani bogata, povpraševanje se je močno zmanjšalo, vendar še vedno obstaja. »Ker je trg kupcev za take nepremičnine specifičen, se trženje razlikuje od trženja običajnih nepremičnin,« razlaga Klemenčič. Tako se prodajalci usmerijo k premožnejšim strankam, za ta namen pa oglašujejo v specifičnih tiskanih medijih in na spletu.

Eksluzivna arhitektura in višja raven bivanja

»V vrh cenovne ponudbe na slovenski obali sodijo hiše oziroma vile, dražje od milijona evrov, ter stanovanja na dobrih lokacijah tik ob morju ali pa vrhunsko grajena in opremljena stanovanja,« opisuje Nataša Hergold iz nepremičninske družbe Agencia.

Najdražje vile se od drugih ločijo po ekskluzivni arhitekturi in višji ravni bivanja. Takšne vile obdajajo zaokrožena zemljišča, negovani vrtovi, bazeni in drugo. Pri stanovanjih višjega cenovnega razreda pa so odločilni lokacija, visoko kakovostna gradnja, višji standard bivanja in storitve, ki olajšajo bivanje v takšnih objektih.

Na trgu je na voljo veliko takšnih nepremičnin, povpraševanje je zmerno. »Letos smo imeli približno deset strank, ki so se zanimale za nakup nepremičnine na Obali, pri kateri je bila prodajna cena nad milijonom evrov,« dodaja Hergoldova.

Včasih odloča bazen

»Vse, kar je v Mariboru dražje od 250 tisoč evrov, sodi v cenovni vrh,« pravi Jože Murko iz Dodome. To so nepremičnine na najboljših lokacijah ter tiste, ki izstopajo po arhitekturi in funkcionalnosti. »Včasih se kupec odloči zaradi enega samega elementa. Tako je letos stranka kupila nepremičnino, ker je imela bazen, ki je celovito zaokrožil podobo ekskluzivne nepremičnine,« pripoveduje Murko.

Ta segment kupcev je čedalje zahtevnejši in mu je z obstoječo ponudbo zelo težko ugoditi. Murko še napoveduje, da se bodo previsoka pričakovanja prodajalcev slovenskih nepremičnin morala uskladiti s trgom zunaj naših meja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.