Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Pri igri ne pozabimo na varnost

Upravljavci otroških igrišč varnost zagotavljajo z nakupom varnih igral, ki so certificirana v akreditiranem laboratoriju in skladna z zahtevami družine standardov EN 1176, z njihovim pravilnim nameščanjem, nato s prevzemnim pregledovanjem igrišč ter rednim pregledovanjem, ko so igrišča že v uporabi.
Avtor
02.12.2012 22:30
Čas branja: 2 min

Tadej Borštnar, sodelavec podjetja TÜV SÜD Sava, d. o. o., je pojasnil, da standardi EN 1176 predvidevajo več vrst pregledov. Rutinski dnevni pregledi, te izvaja upravljavec igrišča, vključujejo dnevno vizualno pregledovanje igral in igrišča, prepoznavanje tveganj, ki so posledica vandalizma, uporabe igral in igrišča ali pa okoljskih pogojev (zlomljena igrala, razbite steklenice ...), ter odstranjevanje posledic zgoraj navedenih vzrokov.

[A] ff87Untitled-5.1354470518.jpg

Enkrat na mesec ali pa na tri mesece upravljavec opravi pregled delovanja igral, kjer se preverijo delovanje, stabilnost in nosilnost igral. Glavni letni pregled pa je celovit pregled igral in igrišča.

V tem okviru se pregledajo varnost igral, temeljev in igralnih podlag ter skladnost z relevantimi deli standardov EN 1176, vključno s preverjanjem sprememb na igralih in igrišču, ki so bile narejene iz varnostnih razlogov ali zaradi posledic vremenskih vplivov, gnitja lesenih delov in rjavenja.

S stališča varnosti je treba pregledati tudi spremembe na igralih in igrišču, ki so posledica popravil ali dodanih oziroma zamenjanih komponent. Zato je smiselno, da glavni letni pregled izvaja neodvisna ustanova, ki zagotavlja ustrezno strokovnost in uposobljenost.

Poškodbe in napake

Najpogostejše poškodbe so zlomljeni ali odlomljeni deli igral, obrabljene oprijemalne površine, prekomerno obrabljene drsne površine toboganov, štrleči kovinski deli, neustrezna oddaljenost sedežnih površin gugalnic od podlage in podobno. Starejša igrala pa pogosto ne ustrezajo zahtevam standardov ali nimajo ustrezne podlage za blaženje udarcev pri padcih. Včasih se igrala tudi premeščajo, pri tem pa niso upoštevane predpisane varnostne razdalje.

Otroška igrala ob prevzemnih pregledih so ponavadi nova, vendar Borštnar opaža, da so certificirana v neakreditiranih laboratorijih. Sistem je sicer zastavljen tako, da standardi EN 1176 določajo jasne tehnične zahteve, za izvajanje pa skrbijo akreditirani laboratoriji.

Pomembnejša napaka, ki jih odkrivajo pri prevzemnih pregledih, je tudi neupoštevanje ustreznih varnostnih razdalj in varnostnih območij igral.

Zmeda pri pregledih

Pregledovanje otroških igrišč je urejeno s Pravilnikom o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, ki med drugim določa, da glavni letni pregled igrišča v vrtcu izvaja tričlanska komisija vrtca, kjer je vsaj en član ustrezno usposobljen, to pomeni, da se je udeležil enodnevnega usposabljanja o varnosti otroških igrišč.

Ob zgoraj omenjenem določilu pravilnika se Borštnarju postavljata vsaj dve pomembni vprašanji: Ali je s komisijo vrtca zagotovljena neodvisnost pregleda in ali je v enodnevnem usposabljanju mogoče pridobiti dovolj znanja in predvsem izkušenj za izvajanje takšnih pregledov?

»Zato predlagam, naj glavni letni pregled otroških igral in igrišč izvajajo ustanove, ki so sposobne zagotoviti strokovnost, znanje in izkušnje, hkrati pa so neodvisne od upravljavcev igrišč in tudi ponudnikov opreme,« poudarja Borštnar.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.