Nepremičnine

Brezskrbna igra na zunanjih otroških igralih

Andreja Bednjički, TÜV certificirana izvedenka za nadzor igral in igrišč

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
02.12.2012 22:30
Čas branja: 2 min

Življenje naših otrok je v zadnjih 30 letih zaradi kulturnih, socialnih in ekonomskih dejavnikov postalo bolj omejeno in nadzorovano. Zato so se priložnosti za igro in raziskovanje soseske opazno zmanjšale in tako otroci večino prostega časa preživijo pod nadzorom odraslih oseb doma, v šoli ali na vodenih dejavnostih. In na igriščih.

Medtem ko se je generacija današnjih staršev v otroštvu igrala z zarjavelimi žeblji v lesu in doma izdelanimi »puškami«, se danes spopadamo z večnim vprašanjem varnosti in neomajne birokracije, povezane z njo. Sprašujemo se, čemu služijo novodobni normativi za zagotavljanje varnosti na otroških igriščih. Saj tudi otroških avtosedežev ta generacija ni poznala. Niti ne zračnih blazin v avtu.

Veljavni mednarodni standardi

Da bi uredili vprašanja (ne)varnosti, so strokovnjaki leta 1998 pripravili dva mednarodna standarda, SIST EN 1176 in 1177, ki opredeljujeta varnost igral (v 14 letih sta prestala že dve reviziji). Postala sta merilo za proizvajalce igralne opreme, saj določata tudi tehnične zahteve za igralno opremo in teste varnosti ter opredeljujeta nadzor nad uporabnostjo igral in način vzdrževanja.

Največji poudarek standarda SIST EN 1176 je, da lastnik igrišča in igral nosi vso pravno odgovornost za varnost otrok, ki se igrajo na njegovi lastnini. Zato naj igrala redno nadzira, zanje skrbi in redno izvaja potrebna popravila. O stanju igral in vseh posegih mora voditi pisno dokumentacijo. Lastnik nosi odgovornost, če so igrala poškodovana, če niso izdelana skladno z zahtevami za varno igro ali če se vzdrževanje nepravilno izvaja. In seveda če se zaradi tega zgodi nesreča.

A tudi če igralo samo izpolnjuje vse varnostne zahteve, to še ne pomeni, da jih bo izpolnjevalo tudi, ko bo postavljeno na igrišče!

Koristnost tveganja

Ko govorimo o tveganjih pri igri, se moramo oddaljiti od tehničnih tveganj in tveganj, ki izhajajo iz delovnega okolja. Tveganja, ki so del igre, se morajo ocenjevati z vidika koristnosti. Tveganja pri igri so namreč paleta motivacijskega odziva otroka na igro ter otroka navdajajo z navdušenjem in pozitivnimi čustvi.

Tveganja v igri so za otroke navdušujoča in pospešujejo razvijanje ustvarjalnosti. Prek vaje spopadanja s tveganjem v igri se izraža pozitiven odnos do pravega tveganja, ki je del našega vsakdana in je ključen za naše preživetje. Paradoks je, da postanejo otroci boječi zaradi strahu odraslih pred poškodbo. Zato tveganja ne smemo vedno šteti za negativen dejavnik v razvoju otroka.

Tveganje ni vedno nevarno in se mu ni treba izogniti, otrok se mora z njim spopasti, vendar nadzorovano. Zato morajo odrasli izključiti tista tveganja, zaradi katerih so možne nezgode otrok, in pustiti v igri tista tveganja, ki jih lahko otroci sami obvladajo. Najti je treba ravnotežje med tveganji, iz katerih se otroci učijo, in tveganji, ki lahko privedejo do nezgod.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Kmalu bo spisan nov zakon o gostinstvu. Bo to zares konec Airbnbja v Sloveniji?
Finance
omejevanje
Tanja Smrekar Kmalu bo spisan nov zakon o gostinstvu. Bo to zares konec Airbnbja v Sloveniji?

Predlogi novega zakona o gostinstvu bodo nared sredi maja; o kakšnih omejitvah se govori in kaj sporoča gospodarsko ministrstvo.

FINANCE
Avto
Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami
Avto
AvtoJure Šujica Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami

Brezplačna storitev je porabnikom ponujala vpogled v stanje vozila ob uvozu, med drugim tudi podatek o tem, ali je bilo vozilo v trenutku uvoza poškodovano. Zakaj je bila storitev komaj dve leti po uvedbi odpravljena in kako lahko kupci pridejo do enakih oziroma bolj podrobnih podatkov?

FINANCE
Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji
Finance
PMI
Albina Kenda Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji

Po prvih ocenah je vrednost indeksa nabavnih menedžerjev PMI pokazala, da se je aprila evrsko gospodarstvo krepilo. Pogledali smo, kaj se skriva v podrobnostih.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani!
Finance
jurij šimac
Jurij Šimac Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani! 1

Kako omejiti populistične nepremičninske ideje veseljakov iz Golobove vlade

FINANCE
Mesec: Pokojninska reforma bo sprejeta prihodnje leto
Finance
pokojnine
Lana Dakić Mesec: Pokojninska reforma bo sprejeta prihodnje leto 4

"40 let delovne dobe ostaja," je komentiral pokojninsko reformo minister za delo Luka Mesec, o drugih ukrepih ni hotel govoriti

FINANCE
Izberite pravega borznega posrednika
FINANCE
Okolje & energija
Stroški energetske krize: koliko stane regulacija cen električne energije, kateri dobavitelji so pobrali največ
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaNataša Koražija Stroški energetske krize: koliko stane regulacija cen električne energije, kateri dobavitelji so pobrali največ 1

Po podatkih MOPE so dobavitelji električne energije v letu 2023 prejeli 240 milijonov evrov subvencij, sveženj pomoči gospodarstvu pa je dosegel 395 milijonov evrov.