Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Varno otroško igrišče

V zadnjem času varnost v svetu na splošno postaja vse pomembnejša, igrala in igrišča pri tem niso nobena izjema, zato tudi zakonodaja in smernice to področje obravnavajo vedno bolj resno in celostno.
Avtor
02.12.2012 22:30
Čas branja: 1 min

Otroci in mladostniki so najbolj ranljiva skupina prebivalstva. Glavni razlog za smrt pri otrocih v razvitem svetu so različne vrste poškodb. Leta 2009 je v Sloveniji zaradi poškodb umrlo 31 otrok.

Kot pravi Dejvi Ružič iz podjetja TÜV Austria Servis, je v Evropi stanje precej slabo. Da bi se približali na primer Nizozemski, ki slovi kot ena najvarnejših držav, bi število smrtnih primerov zaradi poškodb med otroki v Sloveniji morali zmanjšati za 36 odstotkov.

»Težnje po izboljšanju stanja na tem področju se kažejo šele v zadnjem času. Tudi zakonodaja je še zelo mlada in konkretnih podatkov o izboljšanju še ni. Dejstvo pa je, da se proizvajalci igral in projektanti igrišč te problematike vse bolj zavedajo in po naših izkušnjah pri certificiranju igrišč je predvsem pri novejših in novih igriščih napredek v zavedanju o pomenu varnosti vse bolj viden,« poudarja Ružič. Kot osnovni in najtemeljitejši ukrep pri zagotavljanju varnosti navaja certificiranje pri neodvisni ustanovi, ki daje najbolj verodostojen dokaz o ustreznosti.

Priročnik Varno otroško igrišče

V sodelovanju med ministrstvom za gospodarstvo, tržnim in zdravstvenim inšpektoratom je bila leta 2008 izdana slovenska različica priročnika Varno otroško igrišče, katerega avtorja sta David Yearly (Royal Society of Preventing Accidents - RoSPA) in Dominik Berliński. Namenjen je skrbnikom in lastnikom otroških igrišč, ki v njem najdejo smernice za projektiranje, nabavo in montažo, pregledovanje in vzdrževanje.

Obravnava tudi slovenske nacionalne standarde, ki se nanašajo na otroška igrišča, to so standardi skupine SIST EN 1176 in standard SIST EN 1177.

Standardi skupine SIST EN 1176 opredeljujejo splošne varnostne zahteve za otroška igrišča, dajejo navodila za vgradnjo, nadzor in vzdrževanje, opredeljujejo pa tudi zahteve za posamezna igrala ter posebne varnostne zahteve za preizkusne metode za zaključene igralne enote. Standard SIST EN 1177 pa opredeljuje zahteve za tla oziroma podlage na otroških igriščih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.