Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Najemnine se po novem obdavčujejo cedularno

Z novo obdavčitvijo bodo na boljšem tisti najemodajalci, ki imajo večje prihodke
Avtor
13.01.2013 22:30
Čas branja: 2 min

Z novelo zakona o dohodnini se bodo dohodki iz najemnin obdavčevali cedularno in ne bodo več del dohodninske osnove.

Vse do omenjene novele so se dohodki iz oddajanja premoženja v najem obdavčevali sintetično po progresivnih davčnih stopnjah, pri čemer so se pri ugotavljanju davčne osnove priznavali 40-odstotni normirani stroški. To pomeni, da se je zavezancu odmerila dohodnina na letni ravni, upoštevajoč vse druge dohodke, ki jih je zavezanec prejel v posameznem letu. Tako se je na podlagi vseh dohodkov, prejetih v posameznem letu, ob upoštevanju vseh davčnih olajšav posameznemu zavezancu in preostalih znižanj, izračunala neto davčna osnova, od katere se je odmerila dohodnina.

Dve pomembni novosti

Zavezanec je moral od teh dohodkov med letom plačevati akontacijo dohodnine, in sicer se je od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem obračunavala 25-odstotna akontacija. Zdaj bo obdavčitev cedularna, kar pomeni, da se bodo prihodki iz najemnin obdavčevali ločeno od drugih prihodkov, in sicer enotno s 25 odstotki od davčne osnove.

Pomembna je tudi druga novost, in sicer normirani stroški. Doslej je veljalo, da je država priznala 40 odstotkov normiranih stroškov. To pomeni, da je lastnik plačal davek na 60 odstotkov prihodkov. Po novem bodo normirani stroški znašali deset odstotkov. Vendar pa lahko lastniki, tako po starem kot tudi po novem, uveljavljajo dejanske stroške.

Manj obnavljanj na črno

S cedularno obdavčitvijo dohodkov iz oddajanja premoženja v najem želijo na ministrstvu za finance doseči pregledno in predvidljivo davčno obravnavo ter spodbuditi lastnike k oddajanju njihovih praznih stanovanj ter prijavi prihodkov iz tega naslova.

Ministrstvo opozarja tudi na zmanjšanje priznavanja normiranih stroškov s 40 na deset odstotkov. Po njihovem mnenju bodo zaradi tega lastniki bolj uveljavljali dejanske stroške, ki pa jih bodo morali prikazati z izdanimi računi. Zato bodo najemodajalci od izvajalcev del, ki se štejejo kot upravičeni stroški za zniževanje dohodninske osnove, seveda zahtevali račune, česar je bilo v preteklosti, tako domnevamo, malo, veliko del pa je bilo opravljenih na črno.

Država pričakuje več prihodkov

Z ministrstva za finance so sporočili, da so predlani po njihovih podatkih iz akontacije dohodnine od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem prejeli skupno 25,2 milijona, po podatkih predhodne realizacije za leto 2012 pa 31,6 milijona evrov. In kakšen izplen predvidevajo po novem? Če bodo prihodki najemodajalcev enaki kot leta 2011, potem bodo letos proračunski prihodki večji za 11 milijonov glede na obračunsko leto 2011, v prihodnjem letu pa naj bi se ti prihodki povečali še za dodatna dva milijona evrov.

Mnenje poznavalca

Smo dežela malih martinov krpanov

Jože Murko iz mariborske nepremičninske družbe Dodoma pozdravlja cedularno obdavčitev najemnin. Vendar pa sprememba obdavčitve na najemniški trg ne bo vplivala, saj je po Murkovem mnenju pomemben davčni nadzor. Po njegovi oceni sodi večina najemniškega trga, vsaj pri stanovanjih, na področje sivega trga. »Smo pač dežela malih martinov krpanov,« trdi Murko in ugotavlja: »Če bi vsak, ki oddaja nepremičnino, plačal davek, bi morala biti po zdravi logiki stopnja obdavčitve nižja. To je po moji oceni edina optimalna rešitev, nizka stopnja in večji prihodki iz davkov.«

Združenje lastnikov nepremičnin

Večji najemodajalci na boljšem

Po prejšnjem sistemu je bila efektivna obdavčitev najemnin, ob priznanih 40-odstotnih normiranih stroških, od 15- do 27-odstotna, odvisno od skupnega dohodka zavezanca. Po novem ob upoštevanju desetodstotnih normiranih stroškov je efektivna obdavčitev 22,5-odstotna. Primerjava, ki jo je izvedlo Združenje lastnikov nepremičnin v Sloveniji (ZLAN), pokaže, da je novi sistem ugodnejši za večje najemodajalce in tiste z višjimi drugimi dohodki, za manjše pa je izrazito neugodnejši.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.