Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Dubaj diha s polnimi pljuči

Oblasti se bojijo novega balona, zato so že začele omejevati financiranje
Avtor
17.02.2013 22:30
Čas branja: 2 min

Po treh sušnih letih, ki so jih spremljali veliki padci cen, se je novembra lani v Dubaju zgodil preobrat. Vse stanovanjske nepremičnine so se podražile, medtem ko se v Abu Dabiju še vedno cenijo.

Dubajski nepremičninski indeks, ki zajema sedem mest, osem glavnih lokacij in štiri največje nepremičninske projekte, je na letni ravni dosegel 18,26-odstotno realno rast. Stanovanja so se v letu dni podražila za 11,6, vile pa kar za 23,7 odstotka. Na drugi strani so cene nepremičnin v Abu Dabiju padle za 6,5 odstotka - pri stanovanjih za 10,7, pri vilah pa za 1,8 odstotka.

V Dubaju so se od januarja do septembra lani najbolj prestižne vile podražile za 18,2 odstotka, kvadratni meter pa stane okoli 2.820 evrov. Za enak odstotek so dražje tudi druge vile, katerih kvadratni meter v povprečju stane 1.400 evrov.

dubaj-zdruzeni-arabski-emirati-th.1361127109.jpg.o.470px.jpg
Dubajski nepremičninski trg je oživel. Cene so v drugi polovici minulega leta poskočile, vse več je tudi povpraševanja.

Tujci se vračajo

V Dubaju sta se lani precej okrepila tako povpraševanje kot število izpeljanih transakcij. V lanskem prvem polletju so na letni ravni imeli 21-odstotno rast prodaje, ki je znašala 12,72 milijarde evrov. S tujci so opravili za 5,7 milijarde evrov prodaje, kar je bilo 36 odstotkov več kot v prvi polovici leta 2011.

V tretji četrtini minulega leta je bilo na trgu v Dubaju nekaj manj kot 350 tisoč stanovanjskih enot, v Abu Dabiju pa za okoli 150 tisoč manj. Do konca prihodnjega leta v tem mestu načrtujejo 37 tisoč novih enot, v Dubaju pa naj bi v tem času zgradili okoli 50 tisoč novih stanovanj in drugih sorodnih enot. Prav tako so v Dubaju višje najemnine, saj so lani do novembra zarasle kar za 7,2 odstotka, medtem ko so v Abu Dabiju padle za 6,2 odstotka.

[A] d3ebUntitled-1.1361127271.gif

Letos omejili financiranje

V Združenih arabskih emiratih se že bojijo novega balona, strah pa krepi spomin na zadnjega, ki se je razpočil ob koncu prejšnjega desetletja. Zato so zvezne oblasti bankam znižale mejo deleža vrednosti nepremičnine, pri kateri še lahko financirajo nakup. Doslej je veljalo, da so lahko banke domačim kupcem financirale 80 odstotkov vrednosti nepremičnine, zdaj pa je ta delež 70-odstoten. Omenjeni deleži veljajo pri nakupu prve nepremičnine, za nakup druge pa je delež še manjši, in sicer 60-odstoten. Še bolj omejevalni so do tujcev. Banka jim lahko financira le polovico vrednosti prve nepremičnine in 40 odstotkov druge.

Vzpon in padec

V letih od 2002 do 2008 so se cene nepremičnin v Dubaju skoraj početverile. Povpraševanje tako domačih kot tujih državljanov je bilo nepredstavljivo, posli so cveteli, razvijalci nepremičninskih projektov pa so kar tekmovali, kdo bo zgradil večji in prestižnejši stanovanjski ali poslovni objekt. Dubaj je postal najhitreje rastoče mesto. Najdražji projekt v Dubaju je bil okoli 70 milijard evrov vreden Jumeirah Garden City, ki je zrasel na 900 hektarjih. Dubailand je stal 34 milijard evrov, Palm Jumeriah in The World - umetni otočji v obliki palme in zemljevida sveta - pa vsak deset milijard evrov.

Konec leta 2008 je Dubaj in druge emirate v Združenih arabskih emiratih zelo močno prizadela finančna kriza. Največji banki Amlak in Tamweel, ki sta skupaj financirali več kot polovico nepremičninskih transakcij, sta nehali ponujati nova posojila. Prav tako je izginila večina razvijalcev, ki so še na začetku in v sredini leta napovedovali velike nove projekte. Tako so v tem času odložili ali povsem ustavili za pol milijarde evrov novih investicij, nekatere izmed njih so začeli izvajati šele predlani.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.