Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Varno igrišče

Na varnost otroških in mladinskih igrišč vpliva veliko dejavnikov, ki jih mnogi lastniki ob postavitvi ne upoštevajo ali ne poznajo
Avtor
17.02.2013 22:30
Čas branja: 1 min

Pred obnovo ali nakupom novega igrala bi poleg všečnosti morali upoštevati, komu bo igralo namenjeno, kako pogosta bo njegova uporaba, kdo bo skrbel za odpravo poškodb, prostor in okolico igrala ter ne nazadnje podnebne lastnosti. Na otroških igriščih se zgodi vse več nesreč in starši so vse bolj ozaveščeni o odgovornostih, ki jih nosijo lastniki.

Pri izbiri igrala moramo predvideti morebitne nevarnosti v okolici igrala, denimo oddaljenost od ostrih robov igrišča, podlago, ki bo na igrišču blažila morebitne padce, razmike med posameznimi elementi na igralu in na igrišču zaradi morebitnih zatikov oblačil ali otroških udov in podobno.

Andreja-Bednjicki-XX.1361127610.jpg.o.470px.jpg
»V Sloveniji vzpostavljamo informacijske centre, kjer bi lastniki igral dobili zaokrožene informacije o standardih, priporočilih in zakonodaji, ki opredeljujejo to področje,« pravi Andreja Bednjički, certificirana izvedenka za nadzor igral in igrišč po TÜV (inšpektorica tipa A) in direktorica Zavoda za varno igro.

Ozaveščanje in preventiva

Igra ima pomembno vlogo v otrokovem razvoju. Ravno skozi igro lahko otrok razvije pravi odnos do različnega tveganja. Odrasli pa moramo presoditi, katera tveganja so primerna za igro in katere dejavnike - malomarnosti - moramo izključiti.

Igrala lahko lastnik izdela sam, vendar se mora pred namestitvijo prepričati o varnosti. Na javnih igriščih naj pridobi potrdilo o varnosti pri certificiranem presojevalcu. Tako naj ravna tudi pri nakupu in namestitvi že izdelanih igral, saj se posamična igrala v različnih okoljih obravnavajo različno. Pomemben dejavnik, ki vpliva na varnost, je tudi primerno projektiranje igrišča.

V Sloveniji vzpostavljamo informacijske centre, kjer bi lastniki igral lahko dobili zaokrožene informacije o standardih, priporočilih in zakonodaji, ki opredeljujejo to področje. V neprofitnem Zavodu za varno igro se trudimo delovati za krepitev ozaveščenosti in preventive, saj ugotavljamo, da je to področje pri nas še v povojih. Tako v septembru pripravljamo prvo konferenco o tej temi s priznanimi slovenskimi in tujimi strokovnjaki.

S pregledi skrbimo za ustreznost

Lastniki igrišč so zavezani opravljati redne preglede. Prvi in najosnovnejši je vizualni pregled, pri katerem odgovorna oseba redno preverja, ali so na igralih nastale morebitne poškodbe, ki lahko vplivajo na varno igro. Upravitelj mora vse do odprave take poškodbe onemogočiti igro na takem igralu in ga zavarovati.

Pri funkcionalnem pregledu se preveri morebitna obraba igral, opravi pa ga lahko lastnik sam ali pa se dogovori z dobaviteljem. Letni pregledi, ki so obvezni za vsa igrišča v sklopu vzgojno-varstvenih ustanov, pa morajo biti opravljeni v sodelovanju z osebo, ki ima za preverjanje potrebno znanje in pooblastila - torej ustrezen certifikat za izvedbo nadzora.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.