Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Opravljanje dejavnosti v najetem stanovanju

Nasvet
Avtor
02.06.2013 22:30
Čas branja: 1 min

Sem najemnik stanovanja in imam registrirano dejavnost kot samostojni podjetnik. Lastnik nima nič proti, če dejavnost opravljam v najetem stanovanju, ne vem pa, ali je to sploh možno. Je to področje kje opredeljeno?

Da, najemnik lahko opravlja dejavnost v najetem stanovanju. To je opredeljeno v 2. členu zakona o spremembah in dopolnitvah stanovanjskega zakona. V njem piše, da se določbe tega člena zakona uporabljajo tudi za najemnika stanovanja, ki potrebuje pisno dovoljenje lastnika stanovanja.

Omenjeni člen to področje opredeljuje tako: etažni lastnik (ali najemnik) lahko uporablja stanovanje za opravljanje dejavnosti v delu stanovanja, vendar ta dejavnost ne sme motiti stanovalcev pri mirni rabi stanovanj in povzročati čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe.

Pri uporabi stanovanja za opravljanje dejavnosti ne gre za spremembo namembnosti stanovanja po predpisih o graditvi objektov ne za spremembo rabe stanovanja. Za opravljanje dejavnosti mora etažni lastnik pridobiti soglasja drugih etažnih lastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, hkrati pa tudi soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Ob začetku opravljanja dejavnosti v delu stanovanja mora etažni lastnik o tem obvestiti upravnika. Če etažni lastnik ne opravlja dejavnosti po tem členu zakona, mu stanovanjski inšpektor opravljanje dejavnosti prepove.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.