Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Pokolpje vabi vlagatelje

Občine Pokolpja morebitne vlagatelje privabljajo z ugodnimi cenami zemljišč v poslovnih conah. Te se gibljejo od osem do 25 evrov za kvadratni meter.
Avtor
02.06.2013 22:30
Čas branja: 2 min

Pokolpje obsega občine Črnomelj, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Osilnica in Semič. Območje se že od leta 2009 srečuje z rastjo brezposelnosti in gospodarskim zaostankom za regijo jugovzhodna Slovenija. Po podatkih iz letošnjega marca je bila brezposelnost v Črnomlju 20,4-odstotna, v Kočevju pa 22,8-odstotna. To pomeni, da je vlagateljem na voljo dovolj kakovostne in kvalificirane delovne sile.

Pričakujejo živahnejše trgovanje s Hrvaško

Pokolpje odlikuje privlačna lega ob meji s Hrvaško. Leži v bližini avtoceste A2 Avstrija (Karavanke)-Ljubljana-Zagreb ter v bližini hrvaških avtocest Zagreb-Reka in Zagreb-Split. Z vstopom Hrvaške v EU se bo sprostil pretok blaga in storitev, pri poslovanju pa se bodo poenostavile številne administrativne ovire, zato gospodarske družbe pričakujejo povečano trgovanje in lažje poslovanje s sosednjo državo.

Spodbude programa Pokolpje

Dodatne ugodnosti možnim vlagateljem omogoča program Pokolpje, ki ga je leta 2011 sprejela vlada. Na voljo so javni razpisi za Pokolpje (naslednji se obeta konec leta 2014), povračila plačanih prispevkov delodajalca za socialno varnost, davčne olajšave za zaposlovanje in investiranje ter dodatne točke na razpisih ministrstva za kmetijstvo in okolje - ukrep 311 (Diverzifikacija v nekmetijske dejavnosti) in ukrep 312 (Podpora ustanavljanju in razvoju mikropodjetij).

Šest pomembnejših poslovnih con Pokolpja

Gospodarska cona Predgrad je namenjena industrijskim dejavnostim. Ima 2,7 hektarja površin, pri čemer sta nezasedena še dva hektarja. Urejeni so dostop do javne ceste ter električna, vodovodna in telefonska infrastruktura. Cena zemljišč je osem evrov za kvadratni meter.

V Tehnološkem razvojnem industrijskem središču Kanižarica (TRIS Kanižarica) se že uspešno razvijajo industrija, proizvodnja, poslovne dejavnosti, trgovina in storitve ter centralne dejavnosti. Obseg vseh zemljišč je 106 hektarjev, nezasedenih pa je še 20 hektarjev. Možna je tudi širitev cone. Urejeni so vodovodno, kanalizacijsko, električno, telekomunikacijsko in plinsko omrežje, javna razsvetljava, parkirišča za tovornjake ter asfaltirane oskrbne in povezovalne ceste. Cena zemljišč je devet evrov za kvadratni meter.

Proizvodno-servisna cona Vrtača (PSC Vrtača) je namenjena proizvodnim dejavnostim. Meri 19,7 hektarja, nezasedenih je še približno osem hektarjev zemljišč, širitev je možna z odkupom parcel v lasti fizičnih oseb. Urejeni so elektroenergetsko, optično in kabelsko, telefonsko, vodovodno in kanalizacijsko omrežje ter omrežje tehnološke vode. Cena zemljišč je približno deset evrov za kvadratni meter.

Poslovna cona LIK II v Kočevju je namenjena industrijskim dejavnostim. Meri 13,5 hektarja, prostih površin je še 6,8 hektarja, obstaja možnost širitve. Urejeni so dostop do javne ceste, elektroenergetsko, vodovodno, kanalizacijsko in telefonsko omrežje ter javna razsvetljava. Cena zemljišč je 17,4 evra za kvadratni meter in DDV.

V poslovno-storitveni coni Pri Pildu v Metliki so predvidene centralne dejavnosti, storitvene in servisne dejavnosti, obrt, malo gospodarstvo in stanovanjska gradnja. Cona meri 17,5 hektarja, na voljo pa je še 12,5 hektarja zemljišč. Urejeni so vodovodno, kanalizacijsko, elektroenergetsko in telekomunikacijsko omrežje ter dostop do javne ceste. Cena kvadratnega metra je 21,1 evra in DDV. Če se odločite za gradnjo poslovnih objektov, je mogoče ceno zemljišča znižati za 50 odstotkov ocenjene vrednosti.

V poslovni coni LIK I v Kočevju je industrijskim dejavnostim namenjenih 7,1 hektarja zemljišč. Na voljo jih je še 2,9 hektarja. Urejeni so dostop do javne ceste, elektroenergetsko, vodovodno, kanalizacijsko in telefonsko omrežje ter javna razsvetljava. Cena zemljišč je po dogovoru.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.