Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Mreža za prostor ima pripombe k stanovanjskemu programu

Mreža za prostor je ob koncu javne razprave o predlogu Nacionalnega stanovanjskega programa 2013-2022 (NSP) pripravila posvet in se zavezala k pripravi skupnega dokumenta, ki bo pripravljavcem NSP olajšal nadaljnje delo.
Avtor
02.06.2013 22:30
Čas branja: 1 min

Vsi so se strinjali s pripombo direktorja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana Saša Rinka, da predlog NSP poudarja večanje lastniškega fonda stanovanj in premalo spodbuja najemni sektor, kar bi bilo nujno, saj je v Sloveniji manj kot deset odstotkov najemnih stanovanj. Zelo kritični so bili do predlogov, ki mešajo javni neprofitni sektor z zasebnim profitnim, kot je predlog NSP za združevanje lokalnih stanovanjskih skladov s profitnimi finančnimi ustanovami. Prav tako se je vsem sodelujočim zdel sporen predlog NSP o nizkoprofitni najemnini, ki naj bi nadomestila neprofitno.

Stanovanjski dodatek naj bo del socialne politike

Sedanji koncept neprofitne najemnine je finančno nevzdržen, vendar je, kot je povedal predstavnik Nepremičnin Celje Iztok Horvat, zato ni treba odpravljati, ampak mora pokrivati realne stroške. Socialni korektiv posameznikom naj bo izključno skozi stanovanjski dodatek, ki naj bo del socialne politike, pravico do upravičenosti pa je treba redno preverjati.

Razpravljavci so se strinjali z Blažem Habjanom iz Zavoda Tovarna, ki se je zavzel za stanovanjski dodatek. Ta bi vključil širok krog prebivalcev, ne le najrevnejših, s čimer bi spodbudili najemanje in oddajanje stanovanj ter ustanavljanje stanovanjskih zadrug.

Zagotoviti je treba večjo varnost lastnikov

Udeleženci so nasprotovali predlogu za lažjo odpoved najemnih razmerji iz nekrivdnih razlogov, hkrati pa so se strinjali, da je treba zagotoviti večjo varnost lastnikov v primeru krivdnih razlogov za odpoved. Horvat je pozdravil predlog Mreže za prostor, da se uveljavi obvezno zavarovanje za primer odpovedi iz krivdnih razlogov, saj so stroški lastnikov v takšnih primerih lahko zelo visoki.

Prednostne naloge

Franci Gerbec iz Združenja lastnikov nepremičnin je navedel prednostne naloge, ki morajo biti izvedene ne glede na sprejetje NSP. To so sprejetje zakona o stanovanjskem dodatku, sistem obdavčitve nepremičnin, sistem odločanja v stavbah z etažno lastnino, ki predvideva stoodstotno soglasje za določene spremembe, in takojšnja ustavitev privatizacije stanovanj iz SSRS.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.