Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Pri varnostnih ograjah in blažilcih trka so testiranja odločilna

Z vidika varnosti v cestnem prometu je testiranje s porušitvenimi preskusi oziroma preskusnimi trki zelo pomembno.
Avtor
02.06.2013 22:30
Čas branja: 1 min

Le preizkušen in certificiran sistem cestnih varnostnih ograj zagotavlja, da se pri trku vozila v sistem varnostne ograje ta poškoduje tako, da vozilu omogoča kontroliran potek vožnje in varno ustavitev.

Testiranje cestnih varnostnih ograj poteka v skladu s standardoma EN 1317-1 in EN 1317-2, ki podrobno določata tehnične značilnosti in pogoje testiranja cestnih varnostnih ograj.

Rezultati testiranj določajo tudi razvrstitev sistema cestne varnostne ograje v ustrezne stopnje zadrževanja.

146819574
Pogoji za pridobitev certifikata CE o skladnosti za varnostne ograje so uspešno opravljena testiranja s porušitvenimi preskusi in vzpostavljen sistem notranje kontrole proizvodnje.

Varnostne ograje in blažilci trkov

Liko, d. d., Liboje proizvaja sisteme cestnih varnostnih ograj za standardne stopnje zadrževanja N2 ter za višje stopnje zadrževanja (H1 in H2). Sistemi cestnih varnostnih ograj, ki ustrezajo standardni stopnji zadrževanja, naj bi ob naletu zadržali osebna vozila, sistemi višje stopnje zadrževanja pa naj bi poleg osebnih vozil zadržali tudi lažja in srednje težka tovorna vozila in avtobuse.

Podobno velja za blažilce trkov na izpostavljenih mestih, ki pomenijo možno nevarnost za udeležence v prometu. Takšna mesta so predvsem razcepi in izvozi z avtocest, cestninski in predorski portali ter druga morebitno nevarna mesta.

Koncept dušenja blažilcev trkov mora zagotavljati, da so poškodbe na vozilu čim manjše in da deli konstrukcije ne prodirajo v notranjost vozila.

Testiranja

Testiranje blažilcev trkov poteka skladno s standardom EN 1317-3, ki prav tako podrobno določa tehnične značilnosti in pogoje testiranja blažilcev trkov. Na podlagi rezultatov testiranj se sistem blažilcev trka razvršča v ustrezen hitrostni razred (50, 80, 100 in 110 kilometrov na uro).

Blažilci trkov, ki jih dobavlja in vgrajuje Liko, d. d., Liboje, so na testiranjih dosegli izjemne rezultate, saj deli konstrukcije vozila niso odpadali niti niso prodrli v kabino vozila, nepoškodovana pa so ostala tudi stekla na vozilu.

CE-cerifikat zagotavlja varnost

Vsi izdelki, ki jih ponuja Liko, d. d., Liboje imajo pridobljene CE-certifikate o skladnosti, ki jih izdaja pooblaščena institucija. Pogoji za pridobitev certifikata CE o skladnosti so uspešno opravljena testiranja s porušitvenimi preskusi in vzpostavljen sistem notranje kontrole proizvodnje. Skladno s certifikacijskim sistemom potekajo redna preverjanja skladnosti izdelkov, procesov in storitev, ki jih periodično izvaja certifikacijski organ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.