Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine so vabljiv pristan za presežne milijone, v njih slovenski multimilijonarji, ne glede na naravo osnovne dejavnosti, s katero so ustvarili svoje bogastvo, vidijo tudi priložnosti za zaslužek s hotelirstvom ali stanovanjsko gradnjo.
Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino Na prvi pogled se sicer zdi, da financiranje ne more pomembno vplivati na izračun stroškovne najemnine, vendar preračuni pokažejo, da se lahko najemnina za isto stanovanje ob ekstremnih, vendar povsem možnih pogojih financiranja, skoraj podvoji
Vse Lumarjeve hiše so skoraj ničenergijske Vse Lumarjeve hiše so skoraj ničenergijske V podjetju Lumar so že na lanskem sejmu Dom kot prvi slovenski proizvajalec montažnih objektov ponudili bivanjske rešitve prihodnosti – skoraj ničenergijske hiše (SNEH), v katere je standardno vgrajen prezračevalni sistem, ki zagotavlja vedno svež zrak, ki je bistvenega pomena za naše dobro počutje in bivalno ugodje
Nov evropski standard z normativi o dnevni svetlobi v stavbah Nov evropski standard z normativi o dnevni svetlobi v stavbah Štirje dejavniki naravne svetlobe v notranjosti stavb so količnik dnevne svetlobe, kakovost pogleda navzven, neposredna osončenost in zaščita pred bleščanjem
Oglasno sporočilo

Delodajalci naj odpravijo potne stroške in financirajo najem

Čas branja: 3 min
01.09.2013  22:30
Predstavljamo ukrepe, ki jih je ministrstvu za infrastrukturo in prostor poslala skupina 13 organizacij

Najemni in prodajni trg morata biti v ravnotežju, najemniki in najemodajalci pa morajo imeti na trgu povsem enak položaj kot gospodinjstva, ki imajo stanovanja v lasti. To je bistvo sporočila skupine 13 organizacij, ki je na ministrstvo za infrastrukturo in prostor poslala osem predlogov za spremembo stanovanjske politike.

S spremembami bi morali poseči v segment najemnih neprofitnih stanovanj, kjer je treba spremeniti sistem sofinanciranja, in tudi na profitni trg, kjer je treba z davki in drugimi ukrepi okrepiti tako najemanje kot tudi oddajanje.

druzina-th.1378058664.jpg.o.600px.jpg
Edina subvencija posameznikom na stanovanjskem področju mora biti stanovanjski dodatek ob najemu stanovanja, ki se izračuna enkrat na leto na podlagi izkazov o premoženjskem in dohodkovnem stanju upravičenca. Znižati je treba zdaj previsoko cedularno obdavčitev najemnih razmerij in povišati priznane stroške najemodajalcev.

1. Lastniška in najemna stanovanja

V Sloveniji imamo škodljivo razmerje med lastniškim in najemnim fondom stanovanj. Državna stanovanjska politika bi morala postopno spremeniti to razmerje. Prav obdavčitev bi lahko spodbudila oddajanje nepremičnin, ki jih lastniki ne uporabljajo. Drugi ukrep je vzpostavitev stanovanjskega dodatka, tretji pa postopno opuščanje nadomestil za prevoz na delo in namesto tega vzpostavitev financiranja najema stanovanja bliže delovnemu mestu.

Država mora pripraviti ukrepe, da bodo lahko lastniki stanovanj, ki tega bremena ne bodo več zmogli, svoje premoženje zamenjali za najem na način, da njihova socialna varnost ne bo ogrožena - odkup stanovanj javnih stanovanjskih skladov z dosmrtno pravico do uporabe. Znižati je treba zdaj previsoko cedularno obdavčitev najemnih razmerij in povišati priznane stroške najemodajalcev.

2. Stanovanjski dodatek

Edina subvencija posameznikom na stanovanjskem področju mora biti stanovanjski dodatek ob najemu stanovanja, ki se izračuna enkrat na leto na podlagi izkazov o premoženjskem in dohodkovnem stanju upravičenca. Dodatek mora biti dovolj visok, da si najem primernega stanovanja lahko privošči vsako gospodinjstvo. Tudi cenzus za pridobitev mora biti takšen, da bo krog upravičencev dovolj širok. Do dodatka morajo biti upravičeni tudi stanovalci v stanovanjih z dosedanjo neprofitno najemnino, ki se postopno zviša tako, da realno pokrije stroške, kot so že zdaj predvideni v stanovanjskem zakonu.

3. Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Vlogo SSRS je treba opredeliti na novo. Prodaja stanovanj v lasti SSRS in drugih skladov države ter občin ni sprejemljiva. Stanovanja morajo ostati najemna. Upravljanje teh stanovanj pa je treba prenesti na lokalne sklade. Tudi zato naj državna stanovanjska politika spodbudi ustanavljanje regionalnih stanovanjskih skladov.

4. Spremembe neprofitnih najemnin

Spremeniti je treba zdajšnji sistem neprofitnega najema stanovanj v lasti javnega sektorja. Te najemnine morajo realno pokrivati vzdrževanje, upravljanje, financiranje, amortizacijo in drugo. Pokrivati morajo tudi dodatne stroške, ki jih bo morebiti prinesla sprememba davčne zakonodaje.

5. Davek na nepremičnine

Davek na nepremičnine mora spodbujati oddajo stanovanj v najem. Davek naj bo preprosto izračunljiv, brez preveč posebnih obremenitev ali olajšav. Stanovanje naj postane premoženje, ki prinaša odgovornost za racionalno upravljanje.

6. Nove zazidalne površine - celostna prenova

Stanovanjska politika mora prenoviti stanovanjski fond in soseske. Prekvalifikacija zemljišč v zazidalna za potrebe stanovanjske gradnje mora zato biti skrajna izjema, pri čemer je vedno treba upoštevati okoljski vidik in gospodarski interes širše družbe - komunalna infrastruktura, dnevne migracije in podobno. Nacionalna stanovanjska politika naj določi ukrepe za prenovo stanovanjskega fonda. Zakonsko naj uredi sistem odločanja o prenovi stanovanjskih hiš in zagotovi pomoč plačilno nesposobnim, da pri tem sodelujejo.

7. Analitika

Obvezno je treba organizirati službo na ravni države, ki bo analitično spremljala razmere na stanovanjskem področju in zagotavljala ažurne podatke ter strokovne podlage za vodenje stanovanjske politike.

8. Usposobiti upravne organe za učinkovito stanovanjsko politiko

Eden od temeljnih razlogov za neučinkovito stanovanjsko politiko so neskladja med politikami, ki jih na stanovanjskem področju izvajajo organi, pristojni za davčni sistem, socialne zadeve in gospodarstvo. Ker ta ministrstva niso sodelovala, se dogajajo stihijski posegi v delovanje trga nepremičnin. To morebitne investitorje odvrača od vlaganj v najemne stanovanjske nepremičnine. Investitorji iščejo stabilno poslovno okolje, povsem drugačno, kot je v Sloveniji.

Kdo so predlagatelji

- Slovensko nepremičninsko združenje - FIABCI

- Urbanistični inštitut Republike Slovenije

- NSPIZ - Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja

- JSS MOL - Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana

- ZLAN - Združenje lastnikov nepremičnin

- Nepremičnine Celje

- Mreža za prostor

- ZDUS - Zveza društev upokojencev Slovenije

- Inštitut za nepremičnine

- Iniciativa za demokratični socializem

- Mladinski svet Slovenije

- Mestni mladinski svet Maribor

- CAAP - Center alternativne in avtonomne produkcije

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Nimamo sreče, da bi davek na nepremičnine plačali že leta 2020 5

Vladne napovedi, da bomo lastniki po novem obdavčeni že leta 2020, so na zelo trhlih nogah

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Ali lahko skoraj ničenergijski standard izrine pasivnega? 1

Za zdaj še ne, lahko pa se to zgodi v prihodnjih letih, ko bo začela veljati evropska direktiva o skoraj ničenergijski gradnji

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija V stavbah, ki potresno niso varne, živi skoraj 50 tisoč ljudi

Statistika pravi, da rušilni potres udari vsakih 500 let; Slovenija dela zelo veliko napako, ker ob prenovi stavb preskoči sanacijo...

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Gradili bomo manj stavb, vendar bodo te večje

Podatki statističnega urada kažejo na upad števila gradbenih dovoljenj, vendar ni vse tako črno

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Sonce še ni obdavčeno, pretvorite ga v elektriko 1

Sistemi električnega kabelskega ogrevanja so zelo zanimivi, vendar so primerni le za pasivne in skoraj ničenergijske hiše.

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš

Na ogled bodo tudi hiše, ki se še gradijo, zato bodo elementi, ki definirajo standard pasivne hiše, še vidni

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Nov evropski standard z normativi o dnevni svetlobi v stavbah 1

Štirje dejavniki naravne svetlobe v notranjosti stavb so količnik dnevne svetlobe, kakovost pogleda navzven, neposredna osončenost in...