Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Nemci so pokazali, da so najmočnejši

Nemške banke in skladi nemoteno napajajo svoje nepremičninske projekte, druge države pa zelo težko pridejo zraven
Avtor
13.10.2013 22:30
Čas branja: 2 min

»V Nemčiji in nekaterih državah srednje Evrope nepremičninski trgi rastejo, vendar so razlike izjemno velike,« je bilo glavno sporočilo udeležencev sejma Expo Real 2013, največjega evropskega nepremičninskega sejma, ki je potekal prejšnji teden v Münchnu.

Povsem jasno je bilo videti, da nepremičninski sektor pomaga spodbujati domačo gospodarsko rast. Tisti, ki nimajo investicijskega potenciala, ne morejo pričakovati pomoči iz tujine.

expo-real-muenchen.1381686687.jpg.o.600px.jpg
Tri četrtine stojnic so zasedli Nemci, eno največjih tudi bavarska prestolnica München, gostiteljica sejma Expo Real.

V največjih mestih se na veliko vlaga

Splošno znano je, da je kapital zelo plaha ptica, zato gnezdi v stabilnih okoljih. V Evropi se tako danes na veliko vlaga v največjih evropskih mestih. Daleč pred vsemi je Nemčija, precej se vlaga tudi na primarnih lokacijah velikih mest v Angliji in Franciji. Za investitorje so zanimive še vzhodnoevropske države, vendar je to zanimanje zelo selektivno. Privlačni sta le Poljska in Češka, precej manj Slovaška. So se pa naložbe skoraj povsem ustavile v Romuniji in Bolgariji, manj je vlaganj in razvoja novih projektov na Madžarskem. Povsem na dnu so balkanske države in - če to radi slišite ali ne - sem sodi tudi Slovenija.

expo-real-moskva.1381686687.jpg.o.600px.jpg
Moskva je imela eno večjih stojnic, na kateri so predstavili razvoj mesta in nekatere projekte, sicer pa so bili letos Rusi precej manj opaženi kot prejšnja leta.

expo-real-dunaj.1381686688.jpg.o.600px.jpg
Tudi dunajski nepremičninski trg diha s polnimi pljuči. Prestolnica naših severnih sosedov se je predstavila kot srce Evrope.

Najprej pomagati doma

Med pogovori s tujimi in slovenskimi sogovorniki se nismo mogli izogniti občutku, da imajo investitorji in razvojniki razvitih evropskih držav trenutno eno poslanstvo: pomagati pri spodbujanju gospodarskih aktivnosti v domačih državah, le drobtinice pa ostajajo za najobetavnejše in stabilne trge, kjer je mogoče zagotoviti dolgoročne dvomestne donose.

expo-real-ostrava.1381686688.jpg.o.600px.jpg
Češka je poleg Poljske ena izmed vzhodnoevropskih držav, za katere je med vlagatelji največ zanimanja. Tako je razvojne projekte predstavila Ostrava.

V Nemčiji ni krize, ostali denar iščejo na Kitajskem

Tako je bilo na vsakem koraku jasno izraženo, da v Nemčiji ni nobene krize. Banke in skladi nemoteno napajajo svoje nepremičninske projekte, druge države pa zelo težko pridejo zraven. ZDA so zelo previdne, zato vsi Evropejci, še posebej pa Angleži, iščejo kapital predvsem na Kitajskem. Tako obnovo londonske infrastrukture - tudi njihove podzemne železnice - financira prav kitajski kapital. Veliko denarja z Daljnega vzhoda napaja tudi projekte francoskih investitorjev in razvojnikov.

Več kot 35 tisoč obiskovalcev

Na letošnjem sejmu Expo Real se je predstavilo več kot 1.660 razstavljavcev iz 33 držav, prireditev pa je v treh dneh obiskalo približno 36 tisoč obiskovalcev. Kot že vsa leta doslej se je na sejmu predstavilo daleč največ nemških investitorjev, bankirjev, investicijskih skladov, mest in regij, saj so zasedli skoraj tri četrtine vsega razstavnega prostora.

Zelo veliko, več kot ruskih, je bilo poljskih podjetij in mest, kjer liberalizacija in dobre razmere za vlaganje poganjajo tudi gradbeni in nepremičninski sektor. Poljaki očitno zelo dobro jezdijo trenutni investicijski ciklus, saj so se med drugim investitorjem predstavila vsa njihova večja mesta in nekaj večjih nepremičninskih projektov. Skupaj so zasedli kar 40 stojnic.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

13.10.2013