Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Kranj se stara, kakovostnih novogradenj je malo

V Dvorcu Jelen, novogradnji v središču Kranja, je podjetje Elektroservisi prodalo več kot tretjino stanovanj
Avtor
10.11.2013 22:30
Čas branja: 2 min

Polovico prodanih stanovanj so lastniki že prevzeli in se vanje vselili. Na trgu je tako še nekaj več kot polovica izmed 66 stanovanj. Na voljo so eno- do štirisobna stanovanja, nekaj pa je tudi večjih. Kupci se zanimajo za vse tipe enot, malo več pa je po opažanju prodajalca želja po udobnejših tri- in štirisobnih stanovanjih.

dvorec-jelen1.1384108655.jpg.o.600px.jpg
Dvorec Jelen je v Kranju trenutno edini večji novozgrajeni stanovanjski objekt, kjer investitor jamči za kakovost, kot to določa zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb.

Kdo torej v Kranju išče nova stanovanja? Kot nam je povedal Borut Winterleit­ner, vodja prodajne pisarne, se za stanovanja zanimajo vse skupine ljudi - od mladih, ki kupujejo prvo stanovanje, do družin in starejših, ki želijo predvsem izboljšati kakovost svojega dosedanjega bivanja.

»Opažamo tudi, da gre za zahtevnejše kupce z zelo jasnimi predstavami in pogoji, ki jih mora izpolnjevati nepremičnina, ki jo želijo kupiti,« poudarja Borut Winterleitner. Ti kupci za svoj denar pričakujejo sodobne rešitve in udobje, primerljivo z novimi stanovanji v razvitih evropskih državah. Ne zadovoljijo se s stanovanji, projektiranimi in izdelanimi v času, ko se je gradilo ob predpostavki, da se lahko vse proda. Teh je na slovenskem trgu na voljo kar nekaj, kar se vidi v mnogih nasedlih nepremičninskih projektih.

Novih projektov še nekaj let ne bo

V Kranju se po opažanju Elektroservisov novogradnje prodajajo le še na lokaciji Planina jug. Tam se prodajajo stanovanja propadlega podjetja Gradbinec GIP, ki so v njegovi stečajni masi, večinoma so nedokončana in brez kakršnihkoli garancij. Drugih večjih stanovanjskih novogradenj v Kranju ni in jih v dveh do treh letih zagotovo ne bo.

»Glede na ciljno skupino ljudi, ki so jim namenjena stanovanja v Dvorcu Jelen, in glede na lokacijo v najožjem mestnem središču ocenjujemo, da projekt v Kranju pravzaprav nima konkurence,« pravi Borut Winterleitner in dodaja, da so njihova stanovanja kakovostnejša od tistih na Planini jug, saj so uporabili najsodobnejše projektne rešitve, stanovanja so izdelana na ključ in predana z vsemi garancijami in urejenim zemljiškoknjižnim stanjem.

Kranj zanimiv tudi za tujce

Po besedah Boruta Winterleitnerja leži Kranj na zelo dobri lokaciji. Nahaja se namreč le 15 minut vožnje iz Ljubljane in je zelo zanimiv tudi za ljudi, ki imajo službo v prestolnici. Ker leži ob avtocestni osi Karavanke-Trst in zraven osrednjega slovenskega mednarodnega letališča na Brniku, je lokacija zanimiva tudi za tujce, ki imajo pomemben delež med kupci stanovanj v Dvorcu Jelen.

Nekateri opozarjajo, da so cene za novogradnje po vseh večjih mestih v Sloveniji previsoke, in napovedujejo njihov upad. Pavšalnih ocen v Elektroservisih ne komentirajo. Poudarjajo le, da se cene stanovanj na trgu oblikujejo popolnoma enako kot za druge izdelke. Na prvem mestu je vedno kakovost. Pri stanovanjih so pomembni: lokacija, razgled, projektne rešitve, uporabljeni materiali, kakovost izvedbe, možnost vključevanja individual­nih rešitev oziroma sprememb na željo kupca in garancije ter urejeno zemljiškoknjiž­no stanje. »Za ponazoritev lahko uporabimo nakup novega avtomobila. Avtomobil, ki stane pet tisoč evrov, ne more biti enak avtomobilu, ki stane več kot sto tisoč evrov,« pravi Winterleitner, ki se mu napovedi o splošnem upadu cen nepremičnin ne zdijo primerne.

Dobre nepremičnine se vedno prodajo

Prej pričakuje diferenciacijo cen v ponudbi stanovanj v dve glavni skupini. V prvi bodo projekti, katerih izvedba temelji na resni analizi trga in bivanjskih potreb, zato povpraševanje po nakupu obstaja, kupci pa so za takšna stanovanja pripravljeni investitorjem tudi priznati korekten donos. Takšnih projektov je v Sloveniji po sogovornikovih besedah malo. Veliko večja je druga skupina projektov, kjer so investitorji pri nakupu zemljišč in projektiranju dobesedno spregledali sodobne bivanjske standarde, zato pri večini finančno sposobnih kupcev niso zbudili zanimanja - ne glede na ceno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.