Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Občutno znižanje stroškov ogrevanja ni misija nemogoče

Prehod na ogrevanje z lesno biomaso ob uporabi sodobne tehnologije je smiseln zaradi okoljskih razlogov in znižanja stroškov za ogrevanje. Obenem je ogrevanje z lesnimi sekanci in peleti v celoti avtomatizirano, kar omogoča visoko udobje bivanja.
Avtor
09.03.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Težki časi za gospodinjstva in v gospodarstvu vztrajajo že predolgo, vendar se najsposobnejši znajdejo tudi v takšnih razmerah in so vedno na preži za novimi rešitvami, ki v življenju in pri poslu prinašajo prednosti. Strošek ogrevanja je v naših krajih od nekdaj bil kar krepka obremenitev za proračun vsakega gospodinjstva in tudi podjetja, še posebej velikih porabnikov. V časih, ko je treba vsak evro dvakrat obrniti, tudi samo ogrevanje zahteva nove tehnične rešitve in usmeritev k primernejšim, cenejšim energentom.

Biomasa.1394390776.jpg.o.600px.jpg
Kotlovnica s kotloma na lesne sekance Fröling, ki ogrevata osnovno šolo in ekovrtec v Šentrupertu na Dolenjskem.

Prijazen do okolja in ekonomičen

Les oziroma lesna biomasa velja za ekološko prijazen vir energije iz našega domačega okolja. Poleg okoljskega prispevka in večje neodvisnosti od tujih energetskih virov, kot sta kurilno olje in plin, pa predvsem prinaša občuten stroškovni prihranek. Lesna biomasa se v energetske namene pri nas uporablja že od nekdaj, še nikoli pa to ni bilo tako dostopno, učinkovito in udobno, kot je v povezavi z najsodobnejšo tehnologijo danes.

Ogrevanje z lesom je včasih veljalo za umazano, prašno in z obilico potrebnega ročnega dela, danes pa izpopolnjena sodobna tehnika skrbi za samodejno delovanje in nadzor nad izgorevanjem ter ravnanjem s toploto. Visoki izkoristki pri gorenju prinašajo tudi izjemno majhne izpuste in minimalni ostanek pepela, s katerim se ravna preprosto in brez prašenja.

Sekanci ali peleti namesto kurilnega olja ali plina

Uporaba tehnologije ogrevanja na sekance ali pelete, v gospodinjstvih pa tudi na polena, lahko brez težav zelo uspešno nadomesti sisteme na kurilno olje ali plin. Tehnika omogoča uporabo tako v novih kot starih stanovanjskih hišah, s prilagodljivo možnostjo postavitve, pa tudi v večstanovanjskih objektih, kjer ponavadi prostora v kotlovnicah ni na pretek. Biomasna tehnologija omogoča ogrevanje tako energetsko bolj potratnih objektov, brez težav pa se vključi tudi v nizkotemperaturne režime novogradenj ali pasivnih hiš.

Veliki prihranki za velike porabnike

Posebno poglavje so veliki porabniki v gospodarstvu, proizvodnji in predelavi ter skladiščenju, v turizmu, pa tudi javni objekti, kot so bolnišnice, šole in vrtci ter športne dvorane in verski objekti. Vsi omenjeni so še posebej v primeru starejših zgradb veliki energetski porabniki. Na tem področju se uporaba lesne biomase izkaže za uspešno rešitev, saj prinaša enormne prihranke in se poleg izolacijskega ovoja in stavbnega pohištva izkaže za najpomembnejši ukrep pri sanaciji. Tehnologija kotlov velikih moči in s sposobnostjo prilagajanja trenutnim potrebam omogoča udobno uporabo z minimalnim človeškim naporom, s prilagodljivo postavitvijo in možnostjo kaskadne vezave pa omogoča umestitev tudi v razmeroma majhne kotlovnice.

Vodilni v Sloveniji pri ogrevanju z lesno biomaso

Avstrijsko podjetje Fröling je proizvajalec najsodobnejših kotlov na lesno biomaso s petdesetletno tradicijo, ki ga v Sloveniji in jugovzhodni Evropi že vrsto let zastopa podjetje Biomasa, d. o. o., iz Luč. Z več kot 2.500 uspešno delujočimi sistemi ogrevanja na polena, sekance in pelete, se je podjetje Biomasa v Sloveniji uveljavilo kot vodilno podjetje na področju ogrevanja z lesno biomaso. Pri tem v podjetju uspešno sodelujejo s številnimi projektantskimi in inštalaterskimi podjetji pri iskanju optimalnih rešitev ogrevanja za nove objekte in tudi pri energetskih sanacijah objektov, vse od enostanovanjskih hiš do večstanovanjskih naselij in javnih ter poslovno proizvodnih objektih ter daljinskih sistemih ogrevanja.

Sašo Črešnik, Biomasa, d. o. o.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.