Nepremičnine
Oglasno sporočilo

V Veliki Britaniji cen ne dvigujejo le tuji bogataši, ampak tudi kupci prvih stanovanj

Tuji nepremičninski trgi
Avtor
09.03.2014 22:30
Čas branja: 2 min

V Veliki Britaniji je državna pomoč pri nakupu prvega stanovanja izjemno hitro dosegla učinke. Število zaprosil za stanovanjska posojila strmo raste, banke pa imajo očitno dovolj sredstev, da sledijo povečanemu povpraševanju. Čeprav vlada, ki se posveča predvsem bližnjim volitvam, pravi, da njeni ukrepi ne pregrevajo trga, pa omenjene spodbude analitikom in bankirjem že dvigujejo obrvi. Za zdaj.

Januarja so britanske banke odobrile rekordno število posojil v zadnjih šestih letih. V primerjavi z januarjem 2013 se je število posojil povečalo za 38 odstotkov, število odobrenih, vendar še ne počrpanih posojil pa se je v letu dni okrepilo za kar 57 odstotkov.

kupovanje-nepremicnine.1394391497.jpg.o.600px.jpg
V zadnjem četrtletju minulega leta je v Veliki Britaniji posojilo za prvo nepremičnino najelo skoraj 74 tisoč gospodinjstev, kar je za 32 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2012. Foto: Thinkstock

Vse več kupcev nepremičnin

To so podatki britanskega bančnega združenja (British Bankers Association - BBA), kjer ugotavljajo, da je število odobrenih posojil doseglo vrhunec septembra 2007. Povpraševanje pa še raste, saj je država sprejela posebno shemo, s katero pomaga reševati prvo stanovanjsko vprašanje. Zato so prav ti kupci zdaj najbolj vroči in na veliko kupujejo stanovanjske nepremičnine.

Omenjena shema predvideva pomoč pri nakupu prve nepremičnine, katere cena ne presega 600 tisoč funtov oziroma dobrih 730 tisoč evrov, pri čemer morajo kupci zagotovili le pet odstotkov lastnih sredstev. Kupci lahko kupijo novo ali rabljeno stanovanje. Britanska vlada na čelu s premierom Davidom Cameronom kljub opozorilom zanika, da bi lahko ta pomoč začela napihovati nepremičninski balon.

Na leto so cene skoraj za desetino višje

Pa vendar se cene na Otoku zelo hitro višajo, saj so februarja na letni ravni zrasle za kar 9,4 odstotka, kar je največja rast po maju 2010. Tako je povprečno stanovanje v Veliki Britaniji januarja stalo približno 17 tisoč evrov več kot pred letom dni, januarja pa so doživeli že 13. zaporedno mesečno rast cen - rast je bila 0,7-odstotna.

Večino povpraševanja sicer spodbujajo zelo nizka raven obrestnih mer, izboljšana posojilna sposobnost državljanov in precej večje zaupanje porabnikov. Zadnje ni presenetljivo, saj so rezultati o zaposlenosti zelo ugodni in razveseljivi. Manj veseli so makroekonomisti ob pogledu na drug konec nepremičninskega trga. Gradnja novih nepremičnin nikakor ne sledi večjemu povpraševanju, število novozgrajenih stanovanj pa je precej pod ravnmi pred finančno krizo, ki je kar precej prizadela tudi angleški nepremičninski trg. Tako so lani zgradili 111 tisoč novih stanovanjskih enot, kar je 37 odstotkov manj kot leta 2007. Tudi januarja letos je število zgrajenih stanovanj doseglo novo dno, medtem ko število kupcev narašča iz dneva v dan.

Pogledi se usmerjajo k centralni banki

Veliko analitikov je zaradi dogajanj v začetku leta zelo zaskrbljenih in opozarjajo, da lahko zelo veliko povpraševanje nepremičninski trg precej pregreje, kar bo povzročilo novo napihovanje balona. Zato angleška centralna banka pričakuje zelo hitro ukrepanje in dvig referenčne obrestne mere, kar bi preprečilo večanje povpraševanja in nakupne pritiske. Na drugi strani so se oglasili zagovorniki državnih pomoči, ki si želijo, da država pomaga pri gradnji cenovno sprejemljivih stanovanj, s čimer bi uravnotežili ponudbo in povpraševanje. Vlada pa se zdaj ukvarja predvsem s prihajajočimi volitvami in je trenutno pregrevanje nepremičninskega trga ne skrbi preveč.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.