Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Poslanci ministra Čuferja niso prepričali

Avtor
09.03.2014 22:30
Čas branja: 1 min

Vlada ne bo spreminjala dinamike odmere davka na nepremičnine, čiščenje podatkov je nujno. To sta glavni sporočili, ki ju je minister za finance Uroš Čufer dal po zasedanju parlamentarnega odbora za finance konec minulega tedna.

Odbor je želel vladi naložiti, naj takoj prekliče informativne izračune, predlagal pa je tudi razveljavitev zakona o davku na nepremičnine ter pripravo izhodišča za prenovo tega področja.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Matejea Vraničar je dejala, da evidence niso tako zelo neurejene. Od milijona lastnikov se jih je za ureditev podatkov naročilo 30 tisoč, torej trije odstotki, večina zaradi rezidenčnosti stanovanj, je dejala.

Predvsem opozicijski poslanci so opozarjali, da je namen zakona le polnjenje proračuna. Opozorili so tudi na previsoke stopnje obdavčitve in hude posledice, ki jih bo davek povzročil prebivalcem, gospodarstvu in kmetijstvu. Vraničarjeva je na očitke o visoki davčni obremenitvi odgovorila s podatkom, da so v zakon vgrajeni socialni elementi, ki za različne kategorije zavezancev določajo nižje stopnje. Izračuni ministrstva za finance kažejo, da bodo lastniki stanovanjskih hiš za nepremičninski davek namenili 0,8-odstotka, lastniki stanovanj pa 0,6 odstotka povprečnega letnega dohodka. Nekatera podjetja bodo po podatjkih ministrstva plačevala manj davka kot doslej.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.