Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Energetska prenova doma upokojencev v Izoli

Podjetje Kolektor Koling je v minulih letih opravilo več kot 20 energetskih prenov večjih javnih objektov (bolnišnic, domov za upokojence, osnovnih ­šol ...). Na javnem razpisu leta 2012 je bilo izbrano kot izvajalec delne energetske prenove izolskega doma upokojencev, ki je obsegala tako izdelavo projektne dokumentacije ter pripadajočih študij in analiz kot tudi izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del.
Avtor
23.03.2014 22:30
Čas branja: 3 min

Ozaveščenost o pomembnosti zmanjševanja onesnaževanja okolja ter učinkoviti in gospodarni rabi energentov na vseh področjih bivanja nam narekuje energetsko učinkovito gradnjo oziroma izboljšanje energetske učinkovitosti stavb. Še pred leti so bile nizkoenergijske in pasivne hiše redkost, zdaj pa smo priča gradnji tako imenovanih aktivnih stavb in številnim projektom energetske prenove stavb. Kolektor Koling ponuja investitorjem celostne rešitve za izvedbe objektov, ki vključujejo gradbeni inženiring in arhitekturo, elektro- in strojne inštalacije, avtomatizacijo, klimatizacijo in prezračevanje ter servis.

Severna-fasada-po.1395599982.jpg.o.600px.jpg
Severna fasada po energetski prenovi. Materiali, barve in detajli so bili izbrani skladno s kulturnovarstvenimi pogoji Zavoda za kulturno dediščino Slovenije, saj je kompleks na območju spomenika Izola - mestno jedro.

Ni-energenti.1395599983.png.o.240px.png

Cilji energetske prenove

Kompleks Doma upokojencev Izola (DUI) sestavlja več objektov, vendar se je energetska prenova nanašala le na nekatere stavbe, ki sta jih določala naročnik in razpisna dokumentacija. Posamezni objekti so iz različnih časovnih obdobij in različno ohranjeni, zato je bilo treba že pri projektiranju natančno pregledati možnosti in natančno izbrati posege, ki so bili najprimernejši za posamezni del objekta, združeni pa so zagotavljali pričakovane rezultate. Vsak poseg je bilo treba analizirati in vnesti v skupen izračun toplotnih značilnosti stavbe ter preverjati, kaj pomeni z vidika končnega rezultata energetske prenove celotnega kompleksa.

Cilji energetske prenove DUI so bili:

-zmanjšanje rabe energije,

-zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje,

-izboljšanje bivalnih, delovnih in higienskih razmer ter

-znižanje stroškov vzdrževanja.

Pri sanaciji je bilo treba slediti konkretnim vrednostim glede zmanjšanja rabe energije in doseganja deleža obnovljivih virov energije v celotni proizvodnji toplote.

Dela po korakih

Po posnetku stanja stavbe se je izdelal izračun toplotnih značilnosti delov stavb, ki so bili predvideni za sanacijo. Na podlagi te analize so se določili ukrepi, ki glede na vložena sredstva največ pripomorejo k zmanjšanju porabe energije. Pri izbiri ukrepov je bilo treba upoštevati tudi višino predvidenih sredstev za sanacijo, saj jih dela niso smela preseči.

Delna energetska prenova objektov DUI je zajemala:

1. energetsko prenovo toplotnega ovoja,

2. postavitev toplotne črpalke zrak-voda,

3. energetsko prenovo strojnih inštalacij in naprav,

4. izvedbo prezračevanja in rekuperacije odpadne toplote,

5. električne inštalacije za potrebe strojnih naprav in

6. centralni nadzorni sistem za upravljanje objekta.

V okviru energetske prenove zunanjega ovoja sta se izvedli toplotna izolacija in obnova severne fasade. Pri načrtovanju so se posebej posvetili reševanju detajlov za preprečitev toplotnih mostov. Dotrajano in energetsko neučinkovito stavbno pohištvo je bilo zamenjano z novim stavbnim pohištvom iz petkomornih profilov PVC s troslojno izolacijsko zasteklitvijo. Na novih oknih so bila zamenjana senčila, razen na severni fasadi, kjer zaradi orientacije z energetskega vidika niso bila potrebna. Podstrešja, ki so dopuščala dostop in polaganje mineralne volne, so se toplotno izolirala.

Postavitev toplotne črpalke

Severna-fasada-pred.1395599981.jpg.o.600px.jpg
Slabo stanje fasade pred energetsko prenovo

Stari sistem ogrevanja je bil zasnovan centralno, s skupno kotlovnico na kurilno olje. S postavitvijo toplotne črpalke zrak-voda za potrebe ogrevanja objekta in priprave tople vode se je povečal delež obnovljivih virov energije in znižali stroški energije. Toplotna črpalka toploto skladišči v zalogovnik in glede na potrebe po toploti se vodi iz zalogovnika s 55 stopinjami Celzija primešava kotelna voda temperature 70 stopinj Celzija. Regulacija ogrevalnih krogov se vodi prek centralnega nadzornega sistema (CNS).

Kot grelna telesa v prostorih so se ohranili radiatorji, na katere so se namestili novi termostatski ventili in termostatske glave. V prostorih, kjer je bila sanacija izvedena v celoti, so na okna in balkonska vrata namestili senzorje kontrole odprtosti, ki onemogočajo uporabo virov hlajenja in gretja pri odprtih vratih in oknih. Za potrebe prezračevanja in zagotavljanja ugodnejših bivalnih razmer so v dveh objektih vgradili dve rekuperativni prezračevalni napravi lastne proizvodnje, ki prav tako delujeta prek toplotne črpalke. S prezračevalnimi napravami so tako zagotovili tudi precej ugodnejše bivalne razmere za oskrbovance.

Centralni nadzorni sistem ogrevanja

Pri energetski prenovi doma upokojencev je bil izveden centralni nadzorni sistem ogrevanja. Nanj so povezani na novo urejene toplotne postaje, regulacija dela sob, toplotna črpalka in prezračevalne naprave ter spremljanje porabe energentov. CNS omogoča operatersko vodenje in nadzor na višji stopnji strojnih naprav (grafično prikazovanje procesnih parametrov na več ravneh, alarmiranje, arhiviranje podatkov, prikazovanje gibanja...).

Pri zahtevnih projektih je pomemben izvajalec

Pri gradbeno-obrtniških in inštalacijskih delih je bil poseben izziv to, da je ustanova med izvedbo del nepretrgoma obratovala, zato je bilo treba izdelati poseben časovni načrt posameznih etap, prilagojen nemotenemu delovanju zaposlenih in bivanju varovancev.

Take prenove objektov, ki zahtevajo celosten pristop od načrtovanja do izvedbe, so svojevrsten izziv, saj je za uspešno dokončanje projekta potrebne veliko koordinacije med načrtovalcem in izvajalcem. Ponavadi se časovno faze načrtovanja in izvajanja prepletajo, nekatere stvari pa se pokažejo šele pri izvedbi, kar ima lahko velik vpliv na projekt ter lahko zahteva večje spremembe in dopolnitve. Takrat pa se tudi za naročnika pokaže prednost izvajalca, kot je Kolektor Koling, ki ponuja celostno storitev od načrtovanja do izvedbe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.