Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Varčujemo in skrbimo za trajnostni razvoj

S toplotno črpalko lahko objekt ogrevamo bistveno ceneje kot s klasičnimi sistemi ogrevanja, obenem pa delujejo po načelih trajnostnega razvoja. Tip toplotne črpalke mora izbrati strokovnjak po predhodnem ogledu objekta, primerne pa so za nizkotemperaturne in visokotemperaturne sisteme ogrevanja.
Avtor
23.03.2014 22:30
Čas branja: 1 min

1.1395600488.jpg.o.600px.jpg
S toplotnimi črpalkami lahko v javnih objektih krepko zmanjšamo porabo energije za ogrevanje.

Javni objekti so praviloma zelo veliki porabniki energije za ogrevanje. Doslej so se večinoma ogrevali na kurilno olje ali zemeljski plin. V obeh primerih je bila poraba energenta zelo velika, kar je pomenilo tudi ogromen strošek. Če omenjene sisteme zamenjamo s toplotno črpalko, pa ne le znižamo stroške ogrevanja za do 60 ali celo 70 odstotkov, ampak skrbimo za trajnostni razvoj, kar naj bi javni objekti podpirali, pravijo v družbi Termo-tehnika. Stroški naložbe so malo višji, vendar se s prihrankom ta povrne že v približno petih letih.

Izbira črpalke po strokovnem ogledu

Ob ogledu objekta skupaj s projektantom se jasno določita potrebna moč toplotne črpalke in tudi vir toplote. Vsekakor je prednostni vir toplotne črpalke voda-voda ali zemlja-voda ravno zaradi učinkovitosti vira. Kjer pa lokacija objekta tega ne omogoča ali pa niso izpolnjeni zadostni pogoji, lahko uporabimo toplotno črpalko zrak-voda večjih moči.

Tudi za visokotemperaturne sisteme ogrevanja

Toplotne črpalke niso primerne le za nizkotemperaturne sisteme ogrevanja, poudarjajo v Termo-tehniki. Njihove toplotne črpalke KRONOTERM so izdelane tudi za visokotemperaturne sisteme. Temperaturo dvižnega voda segrejejo do 65 stopinj Celzija in so primerne tudi za radiatorski sistem ogrevanja.

Široka paleta črpalk

Termo-tehnika z blagovno znamko KRONOTERM ponuja zelo širok spekter moči toplotnih črpalk. Pri sistemu ogrevanja voda-voda toplotno črpalko do 116 kilovatov grelne moči, če so potrebe večje, pa lahko več toplotnih črpalk vežejo kaskadno in s tem pridobijo dvakrat, trikrat ali celo večkrat večjo moč. Pri sistemu zemlja-voda za večje objekte imajo toplotne črpalke do 90 kilovatov grelne moči, ki jih tudi lahko vežejo zaporedno. Takšen primer je bil v osnovni šoli Braslovče, kjer so izdelali dve toplotni črpalki TČ SV 80/90 VT in jih kaskadno povezali. S svojimi toplotnimi črpalkami so opremili že veliko objektov po Sloveniji: osnovno šolo in vrtec v Andražu, šolo in telovadnico v Hruševju, Komunalo Krško, upravno zgradbo Primorja, osnovno šolo Starše, Dom starejših občanov Lenart, šolski center MIC Velenje in ne nazadnje osnovno šolo Braslovče.

Tudi sredstva Eko sklada

So za sofinanciranje nakupa toplotne črpalke na voljo sredstva Eko sklada? V Termo-tehniki odgovarjajo, da Eko sklad v okviru Javnega poziva 24SUB-OB14 predvideva sofinanciranje samo za fizične osebe in stanovanjske objekte, ne pa tudi javne zgradbe. Obstaja pa fond povratnih sredstev, tako imenovanega posojila, tudi za pravne osebe v okviru javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb 50PO13. V tem primeru je rok za oddajo vlog podaljšan do 30. junija.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.