Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Nepremičninski davek tudi na več obrokov

Vlada je prejšnji teden potrdila predlog spremembe zakona o davku na nepremičnine; med drugim je omogočila obročno plačevanje davka, spreminjajo pa se tudi datumi za plačilo in mejni zneski za obročno plačevanje
Avtor
23.03.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Geodetska uprava RS bo morala podatke iz registra nepremičnin davčni upravi poslati do 26. maja, rok za izdajo davčnih odločb pa bo 15. julij. Lastniki nepremičnin zaradi sprememb ne bodo prejeli novih informativnih izračunov.

Novela zakona o davku na nepremičnine določa, da bodo lastniki nepremičnin davek lahko plačali v največ štirih obrokih. V enkratnem znesku bodo davek morale plačati tiste fizične osebe, pri katerih višina davka ne bo presegla 50 evrov. Za pravne osebe je ta meja 500 evrov, vsi pa bodo davek morali plačati do 30. septembra. Do plačila v dveh obrokih bodo upravičene fizične osebe, ki bodo morale plačati do 200 evrov davka, za pravne osebe je ta meja pri štiri tisoč evrih, rok za drugi obrok pa je 31. oktober. Plačilo v treh obrokih bo mogoče, če bo davek za fizične osebe znašal od 200 do 400 evrov, za pravne osebe pa od štiri do šest tisoč evrov, rok bo 30. november. V štirih obrokih pa bo davek mogoče plačati, če bo davek za fizične osebe znašal več kot 400 evrov, za pravne pa več kot šest tisoč evrov, rok za plačilo bo v tem primeru 31. december.

nepremicninski-davek-th.1395600492.jpg.o.600px.jpg
Lastniki nepremičnin bodo lahko davek na nepremičnine, iz katerega bo država dobila med 160 in 170 milijoni evrov, plačali tudi v štirih obrokih, odvisno od višine davčnega dolga. Foto: Thinkstock

Enotna stopnja vzela vsaj 30 milijonov

Kot je znano, je najpomembnejša sprememba enotna davčna stopnja za vse stanovanjske nepremičnine. Vlada je namreč določila, da se bo tudi za stanovanja, v katerih lastnik nima prijavljenega stalnega bivališča ali kako drugače urejenega statusa rezidenčne nepremičnine, plačevala 0,15-, in ne več 0,5-odstotna davčna stopnja.

Vlada ocenjuje, da bo zaradi tega znižanja letos proračun skromnejši za 20 milijonov evrov, zaradi spremembe vrednotenja zemljišč pa še za 15 do 18 milijonov evrov. Sicer bo ta davek letos v proračun prinesel med 160 in 170 milijoni evrov, na začetku pa so načrtovali 205 milijonov evrov prihodkov. Občinski proračuni bodo letos in v prihodnjih dveh letih prejeli enake prihodke kot leta 2012.

Davčna osnova bo letos 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti, v prihodnjih letih pa bo osnova rasla. Leta 2015 bo davč­na osnova dosegla 90 odstotkov posplošene tržne vrednosti, čez dve leti pa bo stoodstotna.

Novi datumi

Datum za odmero davka je vlada z novelo premaknila na 1. maj 2014. S tem so lastnikom do konca aprila podaljšali čas za urejanje podatkov. Zamaknili se bodo tudi drugi datumi - Geodetska uprava RS bo morala podatke iz registra nepremičnin davčni upravi posredovati do 26. maja, rok za izdajo davčnih odločb pa bo 15. julij, pri čemer lastniki ob spremembah ne bodo prejeli novih informativnih izračunov, ampak bodo do njih dostopali prek interneta ali jih bodo dobili na informativnih točkah. Novosti bodo v izračunih upoštevane od 14. aprila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.