Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Pomurje in Lendava privlačna za tuje vlagatelje

V okviru mednarodnega natečaja evropskih mest in regij prihodnosti sta na območju južne Evrope Pomurje in Lendava dosegla vidno mesto. To je pika na i prizadevanjem RRA Mura za privabljanje tujih naložb v regijo.
Avtor
23.03.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Pomurje in občina Lendava sta na mednarodnem natečaju za izbor evropskih mest in regij prihodnosti za leti 2014 in 2015, ki ga že od leta 2004 organizirata FDI Magazine in FDI Intelligence, dosegla vidne rezultate. Omenjena subjekta sta del skupine Financial Times in sta specializirana za področje neposrednih tujih naložb in zbiranje informacij o konkurenčnosti posameznih držav oziroma regij na globalni ravni. FDI Magazine je globalni časopis, njegovi bralci pa so vodstva multinacionalnih podjetij in svetovalci o lokacijah za tuje naložbe (Location Advisers).

Pomurje je v kategoriji desetih najboljših južnoevropskih regij na podlagi strategije privabljanja tujih naložb zasedlo tretje mesto, po merilu konkurenčnosti regije pa sedmo. Občina Lendava pa je v kategoriji desetih najboljših evropskih mikro mest pri strategiji privabljanja tujih naložb zasedla šesto mesto, med vsemi mesti v južni Evropi pa po istem merilu deseto.

Lendava.1395600726.jpg.o.600px.jpg
Lendava in celotno Pomurje sodita med vlagateljem najbolj prijazna mesta in regije v južni Evropi.

Dvig prepoznavnosti v Evropi

Pridobitev prestiž­nih nazivov pomeni dvig prepoznavnosti Pomurja in občine Lendava v širšem evropskem prostoru, pravi Franc Gönc, ki skrbi za privabljanje tujih neposrednih naložb v Pomurje. Gre za priznanje za doslej opravljeno delo na področju promocije regije in pristopa k privabljanju tujih vlagateljev kakor tudi potrditev odlik regije. Dogodki okoli razglasitve, podelitve in spremljajočih aktivnosti zagotavljajo, da se morebitni vlagatelji in svetovalci za lokacije za naložbe seznanijo z regijo in občino Lendava, pravi Gönc.

Splošna prepoznavnost Pomurja kot regije je pomemben prispevek tudi za prepoznavnost vseh v Pomurju delujočih gospodarskih sub­jektov. Tamkajšnja regionalna razvojna agencija (RRA Mura) povezuje aktivnosti privabljanja tujih naložb s podporo pomurskim podjetjem pri njihovi internacionalizaciji, kar dokazuje tudi na spletni strani [www.investpomurje.eu] . V prihodnosti nameravajo aktivnosti za podporo internacionalizacije pomurskega gospodarstva še dodatno okrepiti in s tem pripomoči k razvoju že delujočih gospodarskih subjektov v regiji.

Število vlagateljev vztrajno raste

V RRA Mura so bili zelo uspešni pri privabljanju tujih vlagateljev, saj se je od leta 2004 njihovo število v Pomurju stalno povečevalo. Po zadnjih razpoložljivih podatkih z dne 31. decembra 2012 je bilo v Pomurju 258 podjetij v tuji ali mešani lasti, ki so zaposlovala 5.640 ljudi in ustvarjala 686 milijonov evrov prihodkov. RRA Mura je v letih od 2006 do 2013 sodelovala in podpirala 15 tujih začetnih naložb. Njihova vrednost je dosegala 33,7 milijona evrov, naložbeniki so se obvezali za odprtje 1.005 novih delovnih mest. Kar štirje tuji vlagatelji, ki so vlagali v Pomurju, so dobili tudi nagrade za najboljše tuje vlagatelje leta v Sloveniji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.