Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Projekt poenotenja tehničnih specifikacij za cestno in železniško infrastrukturo od oktobra lani teče pod okriljem ministrstva za infrastrukturo. V dveh letih bodo za prioritetna področja namenili 1,6 milijona evrov.
Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine so vabljiv pristan za presežne milijone, v njih slovenski multimilijonarji, ne glede na naravo osnovne dejavnosti, s katero so ustvarili svoje bogastvo, vidijo tudi priložnosti za zaslužek s hotelirstvom ali stanovanjsko gradnjo.
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več
Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu V vodilnem slovenskem proizvajalcu montažnih objektov Lumarju pozdravljajo spremembe direktive o skoraj ničenergijski gradnji. Direktor podjetja Marko Lukić poudarja, da že danes gradijo po tem standardu, kot pozitiven učinek direktive pa vidi, da se bo z njo trg prečistil. Na njem bodo obstali le tehnološko in procesno najnaprednejši.
Oglasno sporočilo

Bolnišnična stavba mora biti predvsem zdrava

Čas branja: 3 min
06.04.2014  22:30
Bolnišnice morajo zagotavljati dobre razmere za zdravljenje in nego, čemur mora biti podrejena njihova gradbena zasnova

Načrtovanje in gradnja bolnišničnih stavb morata biti predvsem podrejena zagotavljanju čim boljših razmer za delo in bivanje uporabnikov - kakršnokoli varčevanje pri tem pomembno vpliva na njihovo zdravje.

Glavno vodilo za načrtovanje bolnišnic in zdravstvenih ustanov je celostna obravnava. Ta obsega bioklimatsko zasnovo stavbnega ovoja, vgradnjo učinkovitih sistemov ogrevanja, hlajenja in prezračevanja ter upoštevanje zakonskih določb in zahtev za bolnišnice in zdravstvene ustanove. Kompleksnost takšnega okolja nas zavezuje, da je treba poleg temeljnih načel gradnje sočasno izpolniti tudi vse sanitarno-tehnične in higienske zahteve, razlagata Mateja Dovjak in Aleš Krainer s katedre za stavbe in konstrukcijske elemente ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

456534905
Foto: Thinkstock

Optimalne razmere za nego in zdravljenje

Načrtovanje bolnišnic in zdravstvenih ustanov mora biti usmerjeno v doseganje zdravih in spodbudnih (optimalnih za nego in zdravljenje) ter udobnih razmer za vse uporabnike (bolnike, zaposlene, obiskovalce).

Pri tem je treba doseči celostno učinkovitost delovanja vseh uporabnikov. Izpolniti je treba zahteve glede toplotnega in svetlobnega udobja (vizualne in nevizualne zahteve osvetljevanja z dnevno svetlobo), zvočnega udobja, kakovosti notranjega zraka in ergonomije. To se doseže ob sočasni, čim manjši rabi energije, nikakor pa ne s čim manjšo rabo energije ob fiziološkem minimumu. Na žalost se zdaj dogaja prav to, poudarjata sogovornika.

Ne smemo pozabiti, da je vse stavbe treba načrtovati in graditi tako, da so v njih dosežene zdrave in udobne razmere. Vendar pa imamo v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah specifične uporabnike. Načrtovanje zajema upoštevanje njihovih potreb. Dobro načrtovano bolnišnično okolje se mora prilagoditi uporabniku in omogočati nemoteno izpolnjevanje dejavnosti (denimo preprečevanje bolnišničnih okužb), in ne nasprotno. To je mogoče le ob multidisciplinarnem pristopu.

Vsak prostor ima svoje zahteve

Pri katerih delih bolnišnic je gradnja najzahtevnejša? Poleg kirurških sob je zahtevno načrtovati tudi druge aktivne prostore, kot so sobe, v katerih bivajo imunosupresivni bolniki, sobe za bolnike z opeklinami in podobno, razlagata sogovornika. Na primer v sobah za opeklinske bolnike je treba doseči specifične mikroklimatske razmere poleg upoštevanja specifičnih higienskih zahtev.

Zavedati pa se moramo, da je treba v vseh prostorih izpolniti posebne zahteve, glede na njihovo namembnost. Vse se združuje v celoto, zato so vsi deli bolnišnice in zdravstvene ustanove enako pomembni in morajo izpolnjevati zahteve. Strategija načrtovanja in koncepti promocije zdravja v bolnišnicah so pri nas dobro razviti in so kos omenjeni problematiki. Na žalost pa današnje načrtovanje bolnišnic in zdravstvenih ustanov ne upošteva razvite strategije in konceptov, poudarjata sogovornika.

Zahteve visoke, a se ne upoštevajo

Vsi vgrajeni gradbeni materiali morajo imeti oznako CE in izpolnjevati osnovne zahteve uredbe EU 305/2011. Vgrajevati se morajo izključno le do zdravja in okolja prijazni gradbeni materiali in izdelki. Poleg tega je treba izpolniti tudi sanitarno-tehnične in higienske zahteve glede izbora teh in načina vgradnje. Omogočiti morajo učinkovito čiščenje in razkuževanje, obvladovanje bolnišničnih okužb ...

V bolnišničnem okolju se danes vgrajujejo materiali, ki ne izpolnjujejo zahtev, razmišljata sogovornika. Za kakovost je odgovoren predvsem investitor, in ne izvajalec. Investitor mora poskrbeti za kakovosten nadzor nad vsemi fazami, od zasnove projekta, gradnje do uporabe. Odločitve so ponavadi dane le na podlagi ekonomskih kazalcev (sistem javnega naročanja). Današnji sistem javnih naročil pogosto onemogoča zasledovanje kakovosti kot temeljne prioritete, kar se še posebej pokaže pri tako zahtevnih objektih, kot so bolnišnice. Zaradi velikega števila različnih del pri načrtovanju in izvedbi se veča možnost števila napak in tudi negativnih intervencij.

Slabo stanje zaradi dotrajanosti

Slabo stanje bolnišničnega fonda ni posledica slabih projektov v preteklosti, ampak predvsem posledica vpliva staranja stavb, tako tehnološkega kot tudi funkcionalnega. V zadnjih 30 do 40 letih je prišlo do velikih sprememb na področju sistemov ogrevanja in prezračevanja, novih informacijskih tehnologij in novih dognanj na področju vpliva dnevne svetlobe in naravnega prezračevanja na učinkovitost zdravljenja.

Posledice nekompetentnega investiranja

Druga tema so težave novih bolnišnic kot posledica nekompetentnega investiranja. Slabo načrtovanje se pokaže v številnih negativnih vplivih na zdravje in pogosto tudi v sindromu bolnih stavb in bolezni, povezanih s stavbo. Študije so dokazale, da slabo načrtovane bolniške sobe s pomanjkanjem dnevne svetlobe podaljšujejo čas okrevanja, večja je poraba analgetikov. Vse to pa se pokaže tudi v dodatnih stroških.

Problematični predvsem mikroklimatske razmere in zrak

Vzrok za nezadovoljstvo uporabnikov v slovenskih bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah so najpogosteje neustrezne mikroklimatske razmere in slaba kakovost zraka. K temu pripomorejo nestrokovne in pomanjkljive aktivnosti investitorjev in njihovih nadzornikov, rešitve načrtovalcev in izvajalcev stavbe.

Enostransko reševanje energetskih vprašanj lahko v bolnišničnem okolju povzroči veliko škodo. Negativne posledice, ki se pokažejo v zdravju, so veliko večje kot pa prihranki pri porabi energije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Boste lahko legalizirali črno gradnjo? Odvisno od dobre volje vašega uradnika 4

Kakšne preglavice povzroča pri legalizaciji črnih gradenj gradbeni zakon in zakaj je ta lahko - čeprav obljubljena - nemogoča tudi in...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator (Intervju) Vse nepremičnine mečemo v isti koš in potem poslušamo, kako cene rastejo 1

»Rastejo cene stanovanj in tu se zgodba konča. Trg poslovnih, trgovskih, industrijskih in logističnih nepremičnin stagnira.«

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kdo je kriv za zbezljane cene nepremičnin?

Spet mediji – tako kot takrat, ko so cene strmoglavljale; če želite izvedeti več, si prenesite brezplačno prilogo Nepremičnine

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Gradnja vse dražja in še dražja bo 2

Montažne hiše so se v letu dni podražile za dobro desetino, nekateri večji gradbeni projekti tudi za četrtino.

GRADBENIŠTVO
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja 1

Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več

GRADBENIŠTVO
Kdo so gradbinci na lestvici 100 najbogatejših Slovencev

Na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev se je znašlo 13 takšnih, ki so kakorkoli povezani z gradbeništvom in nepremičninami

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija BIM se končno seli na velika gradbišča 1

Stolp Vinarium v Lendavi, zgrajen leta 2015, je bil prvi javni projekt, ki so ga projektirali z BIM; danes čaka na gradnjo druga cev...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kako zelo bogati Luksemburg poskrbi za stanovanjsko vprašanje revežev 2

Precej zanimivo prakso je predstavil Gilles Hempel, direktor luksemburške Agence Immobiliere Sociale (nepremičninsko-socialne agencije),...