Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Cene rabljenih stanovanj so pristale na ravni iz leta 2006

Prvo letošnje četrtletje je bilo sedmo zapored, ko so se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani znižale; tokrat so upadle za 1,8 odstotka in s tem pristale na ravni iz prvega četrtletja leta 2006
Avtor
29.06.2014 22:30
Čas branja: 3 min

V primerjavi s četrtim četrtletjem 2013 so se cene rabljenih nepremičnin v prestolnici znižale za 1,8 odstotka, v primerjavi z letom prej pa so nižje za 11,4 odstotka. Rabljena stanovanja v Ljubljani so tako tista kategorija nepremičnin, ki je glede na povprečne cene v letu 2010 izgubila največ vrednosti - upad cen je bil 20-odstoten.

Nasprotno od rabljenih stanovanj so cene novogradenj višje od lanskih in tistih iz zadnjega četrtletja lani. Temu pritrjuje tudi direktor ljubljanske nepremičninske agencije MKA nepremičnine Borut Klemenčič, ki poudarja, da je transakcij z novogradnjami malo in lahko vsaka prodaja večjega števila dražjih novogradenj vpliva na statistični podatek.

V zadnjem četrtletju prejšnjega leta so se cene novozgrajenih stanovanj zvišale za 4,2 odstotka, rast pa se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju tega leta, ko so se cene zvišale za dva odstotka.

brilejeva13-1-br.1404047042.jpg.o.600px.jpg
Statistični urad je v prvem četrtletju zaznal rast cen novozgrajenih nepremičnin. Ta rast pa je le statistična, saj se je v preteklosti prodalo veliko stanovanj iz stečajnih mas, v zadnjih dveh četrtletjih pa je bilo tovrstnih prodaj, ki so cenejše od klasičnih tržnih transakcij, manj. Foto: Barbara Reya

Rast cen le statistična

Stanje na področju novogradenj je precej zmedeno, saj čisti statistični podatki ne kažejo realne slike, ker so vključene tudi cene prodaj iz stečajnih mas propadlih slovenskih gradbenih podjetij in drugih investitorjev v večstanovanjsko gradnjo. Zaradi nadpovprečno velikega števila tovrstnih transakcij v tretjem trimesečju minulega leta so takrat cene novogradenj upadle za rekordnih 15 odstotkov, nato pa so se te cene v zadnjem četrtletju prejšnjega in v prvem četrtletju tega leta zvišale, ko je bilo število prodaj iz stečajne mase precej manjše.

A kljub temu raven cen novih stanovanj ostaja nizka. Nova stanovanja so bila v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi s prvim trimesečjem leta 2013 cenejša za 6,4 odstotka, glede na povprečje leta 2010 pa za 10,5 odstotka. Cene novih stanovanjskih nepremičnin nasploh so bile v medletni primerjavi nižje za 4,6 odstotka, glede na povprečje iz leta 2010 pa za dobrih 11 odstotkov.

Cene novih družinskih hiš so se v prvem četrtletju glede na prejšnje trimesečje zvišale za 1,9 odstotka, število transakcij pa je bilo še vedno zelo majhno. Prodanih je bilo vsega 32 novih družinskih hiš. V primerjavi z istim obdobjem lani so bile cene novih hiš višje za skoraj dva odstotka, glede na povprečne cene v letu 2010 pa za nekaj manj kot 11 odstotkov.

Rabljene nepremičnine se le še cenijo

Cene vseh rabljenih stanovanjskih nepremičnin v državi se še naprej znižujejo. V primerjavi z zadnjim lanskim trimesečjem so bile nižje za 3,1 odstotka, na letni ravni pa za 7,4 odstotka in so za dobrih 15 odstotkov nižje od povprečja iz leta 2010.

Cene rabljenih stanovanj so se v primerjavi s predhodnim četrtletjem v povpreč­ju znižale za 3,7 odstotka. Na letni ravni so upadle za 9,4 odstotka, od leta 2010 pa za 16 odstotkov.

Nasprotno pa se cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, torej v preostali Sloveniji, lani niso tako izrazito zniževale. Večje znižanje cen teh stanovanj je bilo zaznati v prvem četrtletju letos, in to za 4,9 odstotka. Glede na prvo lansko trimesečje so bile nižje za 8,2 odstotka, v primerjavi s povprečjem 2010 pa za dobrih 13 odstotkov.

Tudi cene hiš se že več let znižujejo, prvo četrtletje tega leta ni prineslo nič novega, saj so se cene na četrtletni ravni znižale za skoraj dva, na letni ravni pa za skoraj tri odstotke. V prvem četrtletju so se te cene, podobno kot pri stanovanjih, spustile do ravni iz četrtega četrtletja 2006, od leta 2010 pa so se pocenile za okoli 13 odstotkov.

indekscen-124.1404047277.JPG.o.600px.jpg

Cene tržnih novogradenj se ne spreminjajo

klemencic-mirko.1404047040.jpg.o.600px.jpg

Mirko Klemenčič, direktor nepremičninske agencije MKA, pravi, da so cene drugačne od cen novogradenj na trgu, odstopanja pa so različna. Ta razlika je odvisna od kakovosti, lokacije in števila podobnih nepremičnin na rednem trgu. Je pa po njegovem mnenju prodaja in s tem tudi cena zelo odvisna od stečajnega upravitelja ter njegove politike pri vodenju stečaja.

Drugače pa v agenciji MKA nepremičnine opažajo, da se cene novogradenj, ki se prodajajo na trgu, v zadnjem obdobju niso spremenile. So pa prodajalci bolj prilagodljivi pri plačilnih pogojih, morebitnih popustih v obliki dodatnega parkirnega mesta, boljših vgradnih materialov, možnosti opremljenih nepremičnin in podobnih ugodnosti. »Cenovna politika investitorja je odvisna od nepremičnine, kakovosti, posebnosti, drugačnosti, privlačnosti ter od želja in potreb investitorja,« pravi Mirko Klemenčič. Če želi investitor projekt čim prej dokončati in se lotiti novega, mora trgu ponudi realno ceno, za katero se nepremičnina lahko proda. Drugače pa po njegovih opažanjih vztrajajo pri postavljenih željah in pričakovanjih, ki so si jih zastavili ob začetku projekta.

Leto 2006 le bled spomin

solar-stanka01-be.1404047040.jpg.o.240px.jpg

Stanka Solar, direktorica agencije Stan nepremičnine, pravi, da zelo težko potrdi ugotovitve statističnega urada o tem, da so se cene nepremičnin letos izenačile s tistimi iz leta 2006, saj je bilo takrat prodanih več manj kakovostnih nepremičnin, danes pa se prodajajo bolj kakovostne nepremičnine na boljših lokacijah. Občutne so tudi razlike pri izračunavanju cen nepremičnin, saj je zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin uvedel drugačen model izračunavanja površin balkonov, kleti, teras in drugih prostorov.

Drugače pa se letos cene nižajo, vendar nepremičnine na bolj iskanih lokacijah ne izgubljajo veliko vrednosti. »Pričakujem, da se bodo do konca leta vrednosti nepremičnin še znižale, vendar bolj na obrobju kot v mestnih središčih,« pravi Solarjeva.

Cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja se po podatkih omenjene agencije v Ljubljani giblje med 1.500 in 2.500 evri, novih stanovanja pa med 2.200 in 3.200 evri, lahko tudi več. Likvidni investitorji ne znižujejo cen svojih novogradenj, tisti, ki morajo vrniti dolgove bankam, pa so objavljeno prodajno ceno pripravljeni bistveno spustiti. Po opažanju Solarjeve kakovostnih novogradenj na trgu ni veliko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.