Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Senčila povečajo energetsko učinkovitost mansarde

Na razpolago so zunanja in notranja senčila za strešna okna.
Avtor
29.06.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Bivanje v mansardi je posebna izkušnja. Lega na vrhu objekta ponuja neovirane razglede na okolico in oddaljenost od hrupa ulic. Vseeno pa mansarda za nekatere ni idealen bivalni prostor, saj se bojijo, da se bo stanovanje poleti skozi strešna okna pregrevalo, pozimi pa bo skoznje uhajala toplota. Vse to je mogoče odlično uravnavati z namestitvijo ustreznih senčil. Na razpolago so zunanja in notranja senčila za strešna okna.

sencila-1.1404048194.jpg.o.600px.jpg
Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 72 odstotkov sončne toplote in s tem preprečuje pregrevanje prostora.

Namen zunanjih senčil je zaščita prostora pred pregrevanjem. Z njihovo namestitvijo preprečimo segrevanje okenskih stekel na zunanji strani, s čimer onemogočimo prenašanje toplote prek stekel v notranjost. Izberemo lahko mrežasto senčilo, ki ustavi do 72 odstotkov sončne toplote, ali roleto, ki ustavi do 97 odstotkov te toplote. Poleg zaščite pred pregrevanjem roleta omogoča tudi popolno zatemnitev prostora, zmanjša toplotne izgube v hladnejših mesecih ter omeji prehajanje hrupa iz okolice. To je še posebej priročno v dežju, saj se hrup dežnih kapelj bistveno zmanjša.

Notranja senčila imajo različne namene in v prostoru ustvarjajo različne ambiente, hkrati pa v hladnejših mesecih zmanjšajo toplotne izgube skozi okna.

sencila-2.1404048195.jpg.o.600px.jpg
Senčilo, ki popolnoma zatemni prostor, je primerno za spalnice in otroške sobe.

Žaluzije posebej primerne za delovne prostore

Žaluzija je namenjena zaščiti pred premočno svetlobo ob sončnih dneh. Zaradi možnosti premikanja aluminijastih lamel, s katerimi lahko usmerjamo svetlobo in reguliramo njeno intenzivnost, je priročna za pisarne in druge delovne prostore. Zaradi neobčutljivosti za vlago je primerna tudi za kopalnice in druge prostore z več vlage. Žaluzija izboljša izolativnost oken do osem odstotkov, spravljena pa je v kaseti, ki je nameščena na zgornjem delu okna.

sencila-3.1404048196.jpg.o.600px.jpg
Novo termo plise senčilo poleti učinkovito ustavlja prehajanje toplote.

Rolo in plise imata podobni nalogi

Notranji rolo je namenjen senčenju v času močnejšega sončnega sevanja, saj preprečuje bleščanje v prostoru, ki je lahko še posebej neprijetno v poletnih mesecih. Rolo senčilo, ki je tudi spravljeno v kaseti na zgornjem delu okna, izboljša izolativnost oken do 14 odstotkov in je primerno zlasti za dnevne prostore, hodnike in sobe.

Zelo podobno funkcijo ima tudi notranje plise senčilo, saj prav tako omogoča senčenje in preprečuje bleščanje. Posebnost tega senčila je nagubana tkanina, ki ni spravljena v kaseti na zgornji strani okna, ampak ga lahko premikamo tako z zgornje kot tudi s spodnje strani. Poleg izvedbe, ki omogoča senčenje, je na voljo tudi plise senčilo, ki omogoča zatemnitev, zaradi svoje sestave v obliki satovja pa tudi zmanjša pregrevanje prostora v poletnih mesecih in preprečuje toplotne izgube skozi okna v hladnejših mesecih. Plise senčilo izboljša izolativnost oken do 19 odstotkov.

Sencila-4.1404048197.jpg.o.600px.jpg
Na strešno okno, ki je že opremljeno s senčilom siesta, se lahko naknadno vgradi še plise.

Siesta prostor popolnoma zatemni

Zatemnitveno senčilo (siesta) je namenjeno popolni zatemnitvi prostora. Zaradi refleksnega premaza na zunanji strani zmanjša pregrevanje prostora ter izboljša izolativnost stekel do 19 odstotkov. Spravljeno je v kaseti na zgornjem delu okna in je posebej primerno za spalnice in otroške sobe.

Sencila-5.1404048198.jpg.o.600px.jpg
Roleta ščiti strešno okno pred vremenskimi vplivi, zmanjšuje hrup dežnih kapljic in popolnoma zatemni prostor.

Električni pogon za še večje udobje

Vsa senčila so na voljo tudi v izvedbi na električni pogon. Ta je še posebej priporočljiv takrat, ko je okno s senčilom vgrajeno zunaj dosega roke. Kjer pa do okna ni speljana električna napeljava, na katero bi lahko priključili električno senčilo, lahko namestimo senčilo na solarni pogon, ki energijo pridobiva s pomočjo priloženih solarnih celic. Solarna izvedba je na voljo za vsa senčila razen za notranje plise senčilo.

Domen Pogorevc, u. d. i. a., Velux Slovenija

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.