Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Mobilna protipoplavna zaščita

Urejanje vodotokov in vodne infrastrukture ne sledi vremenskim dogodkom iz zadnjih let, tepejo pa nas tudi posledice preteklih posegov v prostor.
Avtor
14.12.2014 22:30
Čas branja: 2 min

pal1.1418583065.jpg.o.600px.jpg
Mobilna protipoplavna zaščita objekta na Fajfarjevi 33 v Ljubljani (objekt IMOS), ki jo je leta 2011 vgradilo podjetje Pal inženiring iz Kranja, je ob letošnjih poplavah na Viču odlično opravila svojo nalogo.

Tudi zato je ogroženo vse večje število objektov in je ukrepanje postalo nujno.V kranjskem podjetju Pal inženiring, ki se ukvarja z inženiringom in izvedbo na področju tako imenovane mobilne protipoplavne zaščite objektov in ki zastopa uveljavljena tuja podjetja z izkušnjami pri izvedbi zaščite pred visokimi vodami in poplavami, opažajo, da velika pogostost ekstremnih padavinskih pojavov lastnike nepremičnin tudi v Sloveniji ne pušča ravnodušne. Vse več škodnih dogodkov je vodilo tudi v spremembo odnosa zavarovalnic do zavarovanja pred poplavno nevarnostjo. Z individualnim pristopom in inovativnimi rešitvami pa je mogoče nepremičnine ekonomsko upravičeno in učinkovito zaščititi pred poplavami.

Enostavna postavitev v kriznih primerih

»Za objekte, ki so že bili poplavljeni, je prava in trajna rešitev lamelni oziroma panelni sistem, s katerim zaščitimo odprtine ali celoten objekt. Ob ogledu, predvsem ob upoštevanju dosedanjih izkušenj z visoko vodo in posebnosti objekta samega, svetujemo ustrezno rešitev, pripravimo na objektu potrebne trajno umeščene elemente, zaščitne elemente pa lahko ob ogroženosti enostavno in hitro namestijo lastniki sami,« je pojasnil Peter Demšar, direktor podjetja Pal inženiring. Kot je povedal, njihovo podjetje sodeluje pri vseh večjih projektih na področju povečanja poplavne varnosti, ki so kombinacija trajnih oblik zaščite z nasipi ali betonskimi pregradami ter odstranljivih elementov (mobilna protipoplavna zaščita).

Kdaj oprema po zgledu in izkušnjah iz tujine

pal2.1418583066.jpg.o.600px.jpg
V tujini imajo sistemi mobilne protipoplavne zaščite, kot jih ponuja podjetje Pal inženiring, že dolgo tradicijo in uspešno varujejo premoženje, tudi cela mesta - na primer Grein v zgornji Avstriji.

Moderno opremljene enote zaščite in reševanja v Evropi in širše v boju proti poplavam uporabljajo sodobno opremo. VŠvici razvita sistema Beaver in Lenoir, na primer, sta alternativa nezanesljivi in logistično zahtevni zaščiti z vrečami, polnjenimi s peskom.Cevni sistem Beaver najprej napolnimo z zrakom in spojimo v poljubno dolžino, nato pa s pomočjo gasilskih cevi zrak zamenjamo z vodo. Cevi se popolnoma prilagodijo terenu, velika teža vode pa zagotavlja njihovo stabilnost.Posebnost sistema Le­noir pa je, da se ob dotoku vode pravokotno na zaščitni element z vodo napolni sam. Kot tak je uporaben tudi za ustavljanje in lovljenje nevarnih snovi na vodotokih. Te sisteme zelo hitro postavimo, v primerjavi z v tujini že preživetimi protipoplavnimi vrečami so tudi ekonomsko sprejemljivejše na dolgi rok, saj po končani nevarnosti elemente shranimo za ponovno uporabo. Velika prednost poleg zanesljivosti je tudi to, da za shranjevanje potrebujemo malo prostora, za postavitev pa majhno število ljudi.

Trajne rešitve

Peter Demšar dodaja, da je potreben celosten pristop k problematiki, in poudarja: »Zavedamo se, da je od izbire ustreznega načina varovanja, kakovostne izdelave in natančne vgradnje zaščitne opreme odvisna zanesljivost varovanja objekta. Vsi izdelki, ki jih ponujamo, so preizkušeni v praksi, njihova funkcionalnost in estetski videz nista vprašljiva. Opažamo, da se na poplavno ogroženih območjih povečuje zavedanje prebivalcev, da enote zaščite in reševanja ob izrednih razmerah kljub vsem naporom ne zmorejo zaščititi vsakega posameznega objekta. Odgovorni lastniki zato iščejo trajne rešitve tudi v mobilni protipoplavni zaščiti.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.