Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Evropa se je vrnila

To je ena glavnih ugotovitev pregleda svetovnih nepremičninskih trgov v tretjem letošnjem četrtletju, ki ga je objavil spletni portal Global Propery Guide
Avtor
14.12.2014 22:30
Čas branja: 4 min

talin-estonija-th.1418585321.jpg.o.600px.jpg
Med evropskimi nepremičninskimi trgi je na prvem mestu estonski. Tam so v tretjem četrtletju na letni ravni imeli več kot 15-odstotno rast. Na svetovni ravni se je pred Estonijo uvrstil le Dubaj.

ljubljana-th.1418585322.jpg.o.600px.jpg
Povprečna cena rabljenega stanovanja v Sloveniji je v prvem polletju 2014 znašala 1.490 evrov za kvadratni meter. V Ljubljani je kvadratni meter povprečno stal 2.020 evrov.

peking-kitajska-th.1418585323.jpg.o.600px.jpg
V Pekingu so cene izjemno hitro rasle, v tretjem četrtletju letos pa se je zgodil velik preobrat. Na letni ravni so se cene znižale za 4,11, na četrtletni pa za 3,83 odstotka.

Štiri izmed petih največjih letnih rasti cen nepremičnin so v tretjem letošnjem četrtletju doživeli v Evropi. Sicer so cene nepremičnin rasle v 17 evropskih državah, ki jih je zajela raziskava.Kot poroča Global Property Guide, najbolje kaže Estoniji, kjer so se cene v letu dni dvignile za dobrih 15 odstotkov. S 14,5-odstotno rastjo ji sledi Irska, skoraj devetodstotno rast pa so izračunali v Veliki Britaniji. Solidni so tudi podatki za Turčijo, Islandijo in Latvijo, kjer se je rast cen gibala med 4,7 in 7,5 odstotka. Nekoliko manj cene rastejo še v Litvi, na Nizozemskem in Češkem.

Hrvaška po globokih upadih z minimalno rastjo

Global Property Guide poudarja tudi Hrvaško, ki je po skoraj 18-odstotnem znižanju cen v tretjem četrtletju tega leta znova dosegla 2,64-odstotno rast. Največji bolnik pa je Ukrajina, kjer so se cene nepremičnin v letu dni znižale za več kot tretjino. Nič kaj obetavno ni niti v Rusiji, kjer so se nepremičnine pocenile za 5,68 odstotka.

Negotovost v ZDA in Aziji

Kot ugotavlja Global Property Guide, cene nepremičnin po svetu na splošno rastejo. Največjo letno rast, in sicer skoraj 24-odstotno, so kljub upadu na četrtletni ravni imeli v Dubaju. Skrbita pa predvsem negotovost v Združenih državah Amerike in velika zadržanost v Aziji. V ZDA se je rast zelo zmanjšala, precej pa se je položaj poslabšal še na Kitajskem in v Singapurju.Avstralski nepremičninski trg trenutno ne pozna bojazni, saj cene hitro rastejo, ta država pa je dosegla šesti najboljši rezultat. Nekoliko bolj zaskrbljeni so na Novi Zelandiji, kjer so se cene na letni ravni zvišale za slabe štiri odstotke, kar je za 2,5 odstotne točke manj kot v istem lanskem obdobju. Podobno je v Braziliji, kjer analitiki že dlje časa napovedujejo pok nepremičninskega balona. Kljub vsemu so se nepremičnine podražile za dobre tri odstotke.Raziskava je zajela 39 držav, med katerimi tokrat ni Slovenije. V 30 državah so v tretjem četrtletju na letni ravni dosegli realne rasti, le v devetih državah pa so cene nepremičnin realno upadle.

V ZDA rast cen vrtoglavo upada

V tretjem četrtletju so v ZDA cene nepremičnin zrasle za 3,08 odstotka, pri čemer bode v oči izjemno hud upad rasti. V prvem četrtletju letos je letna rast znašala 9,1 odstotka, v drugem 7,28, v tretjem pa le še 0,77 odstotka. Cene se najbolj višajo v Miamiju, kjer so v letu dni zrasle za dobro desetino, sledijo Las Vegas (9,1 odstotka), San Francisco (7,9) in Dallas (7,4 odstotka).

Prav tako je zelo šibka gradbena dejavnost, saj so začeli graditi za 7,8 odstotka več stavb kot leto pred tem, končali pa so za 8,1 odstotka več stavb.

Gre za precejšnja krčenja, saj so bile primerljive rasti v prejšnjih četrtletjih dvomestne.

Obrestne mere so v ZDA nizke. Enoletne obrestne mere so z 2,63 odstotka, kolikor so znašale oktobra 2013, upadle na 2,41 odstotka. Fiksne 30-letne obrestne mere pa so s 4,19 upadle za desetinko odstotne točke, na 4,09 odstotka.

Azija izgublja paro

Od desetih največjih azijskih trgov jih osem doživlja rast cen, vendar so te rasti zelo skromne in precej manjše kot v prejšnjih četrtletjih. Le na dveh območjih so bile rasti večje kot pred letom dni - v Viet­namu in Južni Koreji. Hongkong, v preteklosti eden najbolj divjih trgov, je v tretjem četrtletju izkazal komaj 1,57-odstotno rast, še pred letom dni pa so se cene tam dvignile za skoraj osem odstotkov. Ohlajanje cene analitiki pripisujejo predvsem državnim posegom, zanimivo pa je, da so se cene v zadnjem četrtletju dvignile za kar 4,5 odstotka.

Zelo podobno je s Kitajsko. V Pekingu so cene v preteklosti izjemno hitro rasle, vendar se je v tretjem četrtletju letos zgodil velik preobrat. V tretjem četrtletju lani je bila letna rast cen skoraj 15-odstotna, v tretjem četrtletju letos so se cene na letni ravni znižale za 4,11 odstotka, na četrtletni ravni pa so upadle za 3,83 odstotka. Na te številke se je kitajska vlada že odzvala in poenostavila nakupe nepremičnin, njihova centralna banka pa je sprostila nekatere omejitve pri najemanju hipotekarnih posojil.

Bližnji vzhod zelo vroč

Dubaj je v tretjem letošnjem četrtletju na letni ravni dosegel daleč največjo rast cen nepremičnin - 23,73-odstotno. Je pa vsaj na prvi pogled presenetljiv 1,13-odstotni upad cen na četrtletni ravni. Ta je posledica želje dubajskih oblasti, da bi zmanjšale brezglavo divjanje cen. Zato so uvedle omejitve, s katerimi zavirajo špekulativno povpraševanje in tovrstne poznejše transakcije. Še dobro se namreč spominjajo dramatičnega upada iz leta 2008, ki ga je povzročil prav umik špekulativnih nakupov. Z omejitvami so v Dubaju zadovoljni, saj se je število tovrstnih transakcij zelo zmanjšalo.

Poleg Dubaja je na Bližnjem vzhodu treba omeniti še Izrael, kjer so se cene stanovanj v tretjem četrtletju letos na letni ravni dvignile za 6,4 odstotka, kar je za slabega pol odstotka več kot v istem lanskem obdobju. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem pa so se cene dvignile za 2,37 odstotka.

Slovenija še daleč od okrevanja

Poročilo spletnega portala Global Property Guide ni zajelo podatkov o cenah slovenskih nepremičnin, je pa na voljo polletno poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu, ki ga je pripravila Geodetska uprava Republike Slovenije. Po njihovih še začasnih podatkih je povprečna cena rabljenega stanovanja v Sloveniji v prvem polletju 2014 znašala 1.490 evrov za kvadratni meter. V primerjavi s prvim polletjem 2013 je bila nižja za tri odstotke, v primerjavi z drugim polletjem 2013 pa je ostala nespremenjena. Upadanje povprečne cene stanovanjskih hiš je nekoliko izrazitejše. V prvem polletju letos je bila povprečna cena stanovanjske hiše v primerjavi s prvim polletjem 2013 nižja za desetino, v primerjavi z drugim polletjem pa za tri odstotke. Na ravni države je bila povprečna cena hiše s pripadajočim zemljiščem najnižja od začetka spremljanja cen. Znižala se je že četrto polletje zapored.

Najdražje so nepremičnine na Obali (brez Kopra), saj je bila v prvem polletju povprečna cena kvadratnega metra 2.230 evrov. Sledi Ljubljana z 2.020 evri za kvadratni meter, v njeni okolici pa stane kvadratni meter stanovanja 1.730 evrov. V samem Kopru je kvadratni meter stanovanja v povprečju stal 1.820 evrov, v Kranju 1.520, v Mariboru 1.090, v Celju pa 1.030 evrov za kvadratni meter.

miami2-florida-th.1418585324.jpg.o.600px.jpg
V ZDA, kjer rast cen nepremičnin peša, se je najbolje izkazal Miami, kjer so se cene v letu dni zvišale za dobro desetino.

dubai-th.1418585325.jpg.o.600px.jpg
Ker želijo obrzdati brezglavo rast cen, dubajske oblasti omejujejo špekulativne nakupe.

1.1418586308.jpg.o.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.