(Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov (Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov Jacqueline Stuart, direktorica nepremičninske družbe S-Invest, se ne strinja s splošnim prepričanjem, da v Sloveniji doživljamo prerod novogradenj
Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna
Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Vloga občin pri odločanju o podelitvi rudarske pravice oziroma pri odločanju o njenem podaljšanju, kot jo ureja ZRud-1, je neprimerna.
Oglasno sporočilo

Fibran patentiral inovativno rešitev za izdelavo temeljne plošče

Čas branja: 2 min
18.01.2015  22:30
Podjetje Fibran Nord iz Novega mesta je razvilo in patentiralo temeljno blazino SEISMIC. Po vsem sodeč, gre trenutno za najustreznejšo in hkrati ekonomsko najbolj upravičeno rešitev za gradnjo na slovenskih potresno ogroženih območjih.

seismic-2b.1421610042.jpg.o.600px.jpg
Ena najlepših hiš v Sloveniji stoji na temeljni blazini SEISMIC.

Projektanti lahko izbirajo med več precizno zamišljenimi rešitvami, s katerimi je gradnja preprosta. Slovenska zakonodaja določa, da je treba vse stavbe tudi potresno preveriti. Da ne pride do nenadzorovanih zdrsov, lahko statik izbere lokaciji in objektu ustrezno temeljno blazino. Delno prilagodljiva ter toplotno- in hidroizolativna blazina ublaži učinek potresnih sil na konstrukcijo stavbe, povezanost elementov blazine (temeljna plošča, toplotna in hidroizolacija) pa zagotavlja omejitev zdrsov. Poleg varnosti stavbe ob potresih je pomembna tudi ohranitev nepoškodovanih inštalacijskih in kanalizacijskih vodov.

Ob tako premišljeno izdelanih rešitvah je za investitorja ali projektanta najpreprosteje in najvarneje, da zaupa strokovnjakom in jih povpraša za nasvet na konkretnem projektu. Fibran za projektante redno organizira izobraževanje za pridobitev licence za projektiranje temeljne blazine SEISMIC, izvajalcem pa brezplačno pomaga pri prvih izvedbah.

Kljub vsemu se rešitve velikokrat prilagajajo, sprejeti kompromisi pa zelo znižajo kakovost in s tem tudi varnost. Kot pravijo v Fibranu, se to dogaja, ker smo samozadostni in preveč ponosni, na drugi strani pa laični graditelji oziroma investitorji preveč zaupajo izvajalcu. Razlogi za napake so razumljivi. Strokovnost gradbenikov je v zadnjih letih precej upadla, zaslužkov tako rekoč ni, zato izvajalci iščejo vse možne prihranke, na koncu pa napake plača investitor. »Težav bo manj, če se tako investitorji kot izvajalci del poučijo,« pravijo v Fibranu, kjer omogočajo brezplačna izobraževanja o sistemu SEISMIC. Več informacij je mogoče dobiti na njihovih spletnih straneh.

Streha kot dodatna trajnostna površina stavbe

Ravne strehe so že nekaj časa sestavni del urbane arhitekture. Dovršeni sistemi omogočajo dodatno izkoriščanje ravnih strešnih površin, popolna zaščita hidroizolacijskega sloja pa zagotavlja trajnost. Zato se ravne strehe vse pogosteje pojavljajo tudi v ruralnem okolju. V teh primerih srečamo izraz obrnjena streha. Njeno trajnost zagotavlja nevpojna toplotna izolacija, položena na hidroizolacijski sloj. Hidroizolacija je s tem popolnoma zaščitena pred preboji, pred temperaturnimi nihanji in UV-žarki ter s tem pred prehitrim staranjem, zaradi katerega nastane največ poškodb. Zaradi trdnosti toplotne izolacije, kakršna je na primer FIBRANxps, lahko na strehi opravljamo zelo različne dejavnosti.

Novost, ki jo Fibran predstavlja v Sloveniji, je streha SKIN SEAL, ki obrnjeni strehi z zamenjavo enega od delov povečuje toplotno učinkovitost. Ravna streha je tako dobila najboljšo rešitev do zdaj, material pa je primeren tako za sanacije kot novogradnje.

Prihodnost je v znanju in usposobljenosti

Tehnično dovršene in cenovno optimizirane rešitve so vedno dobrodošle, zato Fibran že razvija energijsko učinkovite rešitve za delno ali celostno energetsko prenovo objektov. Klasične rešitve za dobro nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo večinoma niso več zadovoljive. Spremembe v načinu gradnje z uvedbo pasivne hiše ali skoraj ničenergijske hiše, ki bo v petih letih postala obveznost, so izredno velike, zato je pridobivanje novega znanja pomembno.

Da bi dobre ideje in rešitve zaživele v praksi in pripomogle k bivalnemu ugodju, Fibran prek posebne svetovalne službe ponuja celostno strokovno podporo investitorjem, projektantom, izvajalcem in nadzornim inženirjem ter jih hkrati vabi na redna brezplačna tematska svetovanja, objavljena na spletni strani.

Ko se odločamo ali za novogradnjo ali sanacijo, so delne rešitve dolgoročno najdražje, še dražje so nepopolne, najdražje pa tehnično neustrezne rešitve. Še tako dobri izdelki ne dosežejo želenega učinka, če so vgrajeni v neprimernem sklopu ali če so vgrajeni brez občutka izkušenega mojstra. Računi za ogrevanje in hlajenje mesečno ne bi smeli preseči vrednosti enega kosila.

O podjetju Fibran Nord

Podjetje Fibran Nord iz Novega mesta je prvo v Sloveniji začelo proizvajati toplotno izolacijo iz ekstrudiranega polistirena (XPS). Zdaj ima dve liniji, navzoče je na desetih trgih in je eden najbolj kakovostnih ponudnikov toplotnih izolacij v Evropi. V zadnjem času prevzemajo vodilno vlogo tudi pri sistemskih rešitvah ovoja za pasivne ali skoraj ničenergijske stavbe.

seismic-3bx.1421610042.jpg.o.600px.jpg
Enostavno in hitro medsebojno lepljenje elementov temeljne blazine - dvostransko lepilne hidroizolacije in posebne toplotne izolacije SEISMIC, ki se bo pozneje povsem spojila s temeljno ploščo, da bo ob morebitnem potresu delovala kot blažilna blazina, ne bo pa prišlo do medsebojnih zdrsov.

fibran-hisa-1.1421610043.jpg.o.600px.jpg
Ena najlepših hiš v Sloveniji stoji na temeljni blazini SEISMIC.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nova gradnja v Ljubljani: Kje boste lahko rešili svoje stanovanjsko vprašanje?

Pregledali smo stanovanjske projekte, ki v kratkem prihajajo na trg

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator S predlogi Levice bi lahko slovenski stanovanjski trg postal podoben vietnamskemu 109

»Česar Američani v njihovem glavnem mestu niso uničili z bombami, so to pozneje storile oblasti, ki so omejile najemnine stanovanj,«...

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?

Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna

GRADBENIŠTVO
To so poslovne stavbe, ki se trenutno gradijo v Ljubljani 1

Po letih velike gospodarske rasti so se le zbudile tudi investicije v poslovne stavbe

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija To so Jankovićevi največji projekti za obnovo infrastrukture 2

Ker pri Jankoviću ne znajo navesti petih največjih projektov v obnovo infrastrukture, smo jih poiskali sami

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Preveč ohlapna gradbena zakonodaja znižuje varnost zahtevnih infrastrukturnih objektov

Varnost pri načrtovanju zagotavlja en človek, odgovorni projektant gradbene konstrukcije, pri tem pa zakon ne predvideva nadzora. To je v...