Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Nepremičninski trg v ZDA potrjuje Obamovo trditev o izhodu iz krize

Ameriški predsednik Barack Obama je prejšnji teden v govoru o položaju v državi med drugim povedal, da so Združene države Amerike izšle iz krize. Njegovi trditvi pritrjujejo tudi podatki o razmerah na nepremičninskem trgu. Zaplemb nepremičnin je vse manj, gradnja stanovanj je zrasla in presegla milijon enot, nekoliko skrbi le manj gradbenih dovoljenj.
Avtor
25.01.2015 22:30
Čas branja: 2 min

hisa-zda.1422210994.jpg.o.600px.jpg
Eden izmed redkih podatkov o nepremičninskem trgu v ZDA, ki zbuja nekaj skrbi, je manj prošenj za gradbena dovoljenja za stanovanjsko gradnjo.

Lani se je število zaplemb nepremičnin, ki so bile pod hipotekami, v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo za 18 odstotkov in je najmanjše po letu 2006. Tako je bilo lani okoli 1,12 milijona zaplemb, kar je za 61 odstotkov manj kot rekordnega leta 2010, ko so banke zasegle kar 2,87 milijona nepremičnin.

Vrnitev zaupanja

Trenutno je v nevarnosti, da jih bodo zasegli, le 0,85 odstotka s hipoteko obremenjenih nepremičnin. Tudi ta številka je najnižja po letu 2006. Najslabše je na Floridi, kjer je ogroženih 2,3 odstotka obremenjenih nepremičnin, sledijo New Jersey, Maryland,

Illinois in Nevada, kjer je v nevarnosti 1,32 odstotka obremenjenih stanovanj oziroma hiš. Izmed 20 največjih mest se je ogroženost povečala le v štirih. V New Yorku je bila lani ogrožena tretjina več nepremičnin kot leto prej, število se je povečalo, vendar precej manj, tudi v Filadelfiji, Washingtonu in Houstonu.

Analitske družbe pravijo, da ta podatek kaže na stabilizacijo ameriškega trga nepremičnin, vlagatelje pa bodo ti podatki spodbudili k pogumnejšim odločitvam. Novembra lani je bilo tako v postopkih zaplemb 567 tisoč stanovanjskih nepremičnin, medtem ko jih je bilo novembra 2013 še 880 tisoč.

Lani gradili več kot predlanskim

So pa v ZDA lani prvič po letu 2006 začeli graditi več kot milijon stanovanj, točneje 1,01 milijona. Nepremičninski akterji in institucije napovedujejo, da bo letošnje leto še boljše. Tako so lani začeli graditi za slabih devet odstotkov stanovanj več kot leta 2013, dno pa so dosegli leta 2010, ko so začeli graditi nekaj manj kot 590 tisoč stanovanj. Od takrat trg počasi okreva, kar naj bi se zaradi rasti zaposlovanja in plač ter še naprej nizkih obrestnih mer na hipotekarna in druga posojila nadaljevalo tudi v tem letu. Gradnja stanovanjskih hiš je decembra napredovala za 7,2 odstotka, gradnja stanovanjskih blokov pa nazadovala za 0,8 odstotka, vendar pa je to precej manjši del trga.

Manj le prošenj za gradbena dovoljenja

Statistiko za december, ki je pomagala dvigniti celoletni dosežek, nekoliko kvarijo podatki o upadu števila prošenj za gradbena dovoljenja. V primerjavi z novembrom jih je bilo 1,9 odstotka manj oziroma skupaj 1,03 milijona. Nove hiše in stanovanja pomenijo minimalen del trga v primerjavi z rabljenimi stanovanjskimi objekti, vendar pa imajo ne glede na to precej večji gospodarski učinek. Vsak objekt ustvari in ohrani najmanj tri delovna mesta na leto ter v davčne blagajne prispeva okoli 90 tisoč dolarjev.

0,85 odstotka ameriških hiš, ki so obremenjene s hipoteko, je trenutno v nevarnosti, da jih bodo zasegli. To je najmanj po letu 2006.

1,01 milijona hiš so začeli v ZDA graditi lani, kar je devet odstotkov več kot leta 2013. Letos naj bi bila ta številka še večja.

90 tisoč dolarjev v povprečju pride v ameriške davčne blagajne od vsake na novo zgrajene hiše.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.