Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Kupec ne more dobiti podatkov o dolgu do upravnika

Upravnik tretji osebi ne sme posredovati podatkov o dolgu etažnega lastnika. To velja tudi za kupca stanovanja, ki bi želel preveriti dolgove prejšnjega lastnika. Ne velja pa to za dolg, ki je zabeležen v zemljiški knjigi kot zaznamek oziroma plomba.
Avtor
25.01.2015 22:30
Čas branja: 1 min

Lastniki stanovanj morajo precej stroškov plačevati upravnikom večstanovanjskih stavb. Gre predvsem za stroške upravljanja, čiščenja, skupne stroške, porabo skupne električne energije, odvoz smeti in še nekatere druge stroške. Med drugim gre tudi za stroške, povezane z rezervnim skladom.

Ti stroški nikakor niso zanemarljivi, zato smo se v ljubljanskem podjetju Gospodar pozanimali, kako lahko kupec preveri, ali je prejšnji lastnik pred prodajo stanovanja do upravnika poravnal vse stroške, povezane z upravljanjem stavbe.

evri-th.1422211327.jpg.o.600px.jpg
Foto: Thinkstock

Novi lastnik nima nič z dolgom starega

V omenjenem podjetju so nam odgovorili, da novi lastnik nima nič z dolgom starega lastnika, razen ko je dolg zabeležen v zemljiški knjigi. Gre za zaznambo oziroma hipoteko. V primerih dolga do upravnika lahko pri nepremičninski transakciji oziroma prodaji stanovanja nastane težava. Upravniki - vsaj takšna je praksa v podjetju Gospodar - se v takih primerih povežejo z nepremičninsko agencijo, ki posreduje v določenem poslu. Upravnik nepremičninski agenciji posreduje podatke o celotnem dolgu in izvršbi do starega lastnika. Praksa je pokazala, da se v teh primerih omenjeni dolg poravna z delom kupnine za stanovanje, ki je predmet nepremičninske transakcije.

Na drugi strani pa v podjetju Gospodar dodajajo, da podatka o dolgu, ki ni v tožbi, ne smemo dati nikomur drugemu razen dolžniku.

Sredstev iz rezervnega sklada se ne da prenesti

Včasih utegne biti predmet spora tudi višina sredstev, ki jih je lastnik, ki prodaja nepremičnino, že vplačal v rezervni sklad. Gre seveda za to, da bi prodajalec ta sredstva prenesel na novo nepremičnino in podobno. Vendar to ni mogoče, kar določa zakonodaja. V 46. členu stanovanjskega zakona namreč piše, da etažni lastniki ne morejo zahtevati vračila zneskov, vplačanih v rezervni sklad.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.