Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Za Kager Hiše ničenergijske hiše niso nobena uganka

Slovenski proizvajalec montažnih hiš Kager Hiša je z meritvami analiziral energijsko porabo svoje steklene hiše Vita Nova in izračunal, da steklena gradnja omogoča skoraj ničenergijsko izvedbo. In to s tehnologijo, ki je že popolnoma vsakdanja.
Avtor
15.02.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Objekt Vita Nova s 172 kvadratnimi metri ogrevalne površine so v Slovenskih goricah postavili spomladi 2013, nekaj mesecev pozneje pa so ga povsem končali. Primarna konstrukcija je lesen skelet, steklen ovoj pa obsega 43 odstotkov zunanje površine. Objekt ogrevajo in hladijo s toplotno črpalko zemlja/voda prek talnega sistema, prezračujejo pa z rekuperatorjem.

kager-vita-nova-classic.1424026532.jpg.c.600px.jpg
Kagerjeva hiša Vita Nova Classic je zasnovana po načelu ničenergijskih hiš, z vgradnjo sončne elektrarne pa lahko proizvede več energije, kot je porabi.

Energetska bilanca je pozitivna

Analiza energetskih karakteristik objekta je pokazala, da hlajenje objekta ni potrebno, za letno ogrevanje kvadratnega metra porabijo 18 kilovatnih ur energije, celotna letna poraba primarne energije, kamor je treba prišteti še ogrevanje vode, kuhanje, razsvetljavo in druge porabnike, pa znaša 85 kilovatnih ur. Predvidena je tudi 9,8-kilovatna sončna elektrarna, ki bo vsako leto proizvedla 112 kilovatnih ur električne energije na kvadratni meter.

Po dokončanju sončne elektrarne bo objekt imel pozitivno letno energetsko bilanco. To ne velja za mesečno ali dnevno bilanco, saj potrebe po primarni energiji ne sovpadajo s proizvodnjo energije na fotovoltaičnih panelih, primanjkljaj v teh obdobjih je treba tako nadomestiti z energijo iz omrežja.

Steklene hiše imajo velike možnosti, vendar je treba ob tem upoštevati določene zakonitosti. Prosojen ovoj omogoča dotok brezplačne sončne energije, večja izolativnost in prepustnost sončnega sevanja bosta temu dejavniku še povečali pomen. Največja težava je segrevanje zaradi sočne svetlobe in pregrevanje objekta. To težavo lahko odpravimo z doslednim senčenjem z zunanjimi senčili. Če ogrevamo hišo s toplotno črpalko zrak/voda, je treba upoštevati upad grelnega števila zaradi znižanja zunanje temperature. Upad grelnega števila toplotne črpalke in s tem povečanje potrebe po primarni energiji bi lahko nadomestili z zamenjavo tipa toplotne črpalke (zemlja/voda ali voda/voda), s čimer bi zmanjšali primanjkljaj v energijsko najbolj potratnih mesecih.

Hiša ni le energetski račun

Podjetje Kager Hiša se je specializiralo za razvoj steklenih hiš, saj se načelo skeletno-steklene hiše povsem sklada s filozofijo podjetja. Pri tem pazijo, da ni vse usmerjeno v iskanje odličnih rezultatov energijskih kazalnikov. Vedno imajo namreč pred očmi, da si njihovi naročniki ustvarjajo dom.

Trajnostno načelo, ki ga pri načrtovanju in izvajanju gradnje objektov celovito povzemajo, je pri tem eden najpomembnejših dejavnikov. Objekt je treba proučiti v celotnem življenjskem ciklu, upoštevati življenjsko dobo vgrajenih komponent, potrebe stanovalcev v različnih življenjskih obdobjih, stroške bivanja in psihološko funkcijo objekta.

Trajnost, ekonomičnost in prijaznost

»Skeletno-steklena hiša ima toliko prednosti, da jo želimo približati vsakomur,« pravijo v podjetju Kager Hiša, zato razvijajo novo družino skeletno-steklenih hiš za gradnjo na vseh geografskih območjih. Razviti detajli omogočajo prilagajanje skoraj vsem zahtevam urbanistov, njihov skeletni sistem pa zagotavlja trajnost, ekonomiko in prijaznost do stanovalcev. Razvili so skelet, ki je na zunaj trajno zaščiten pred vremenskimi vplivi, zato je vzdrževanje minimalno, znotraj pa so ohranili domačnost in toplino vidnega lesa.

Snovanje »steklene hiše 2020« se opira na pozitivne lastnosti steklenega ovoja, ki ni nujno zlo, skozi katerega uhaja toplota. V razvoj vključujejo vse kazalnike, ki vplivajo na kakovostno, prijetno in ekonomsko ugodno bivanje v vsej življenjski dobi objekta. Pri razvoju objektov prihodnosti nikakor ne smemo zanemariti pomena kakovosti bivanja, ki ga zagotavljajo naravna svetloba, odprti pogledi in všečni ter arhitekturno skladni objekti, ki navdihujejo stanovalce in sosede.

kager-vita-nova-modern.1424026533.jpg.n.600px.jpg
Vita Nova Modern je nova družina skeletno-steklenih hiš, ki zagotavlja trajnost, ekonomiko in prijaznost do stanovalcev.

032-energijski-tokovi

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.