Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Letos več povpraševanja kot v prejšnjih treh letih

HETA ima v lasti 80, DUTB pa 40 hektarjev zemljišč za gradnjo stanovanj, poslovnih stavb ter turističnih in industrijskih objektov.
Avtor
27.04.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Dve slovenski slabi banki imata v lasti približno 1,2 milijona kvadratnih metrov ali 120 hektarjev zemljišč za večstanovanjsko poslovno, turistično ali industrijsko gradnjo. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima za polovico manj zemljišč kot Hypova slaba banka HETA, izvaja prodajo prek nezavezujočih ponudb in dražb. V HETA pravijo, da se ta segment nepremičninskega trga ogreva, zato menijo, da bodo zemljišča na dobrih lokacijah prodali v sprejemljivem času.

zemljisce-gradnja-hisa-dt.1430156974.jpg.o.600px.jpg
Dve slovenski slabi banki imata v lasti približno 1,2 milijona kvadratnih metrov zemljišč za večstanovanjsko poslovno, turistično ali industrijsko gradnjo.

Podatkov o tem, koliko je zemljišč, ki se prodajajo neposredno prek dražb, nam ni uspelo pridobiti. Portfelj vseh zemljišč je zelo raznolik, zemljišča so različnih velikosti, namenjena so različnim vrstam gradnje. Na prodajo pa bo najbolj vplivala lokacija. Nič novega.

Zbudili so se tudi finančni vlagatelji

V HETA pritrjujejo Gursovim ugotovitvam, da je ta segment nepremičninskega trga lani skoraj povsem miroval, so pa v zadnjem četrtletju povpraševanja tujih investitorjev po zemljiščih za industrijsko rabo nakazala prebujanje tega segmenta. Letos so se njihova predvidevanja uresničila, saj so v prejšnjem četrtletju prejeli več povpraševanj kot v minulih treh letih skupaj. Zanimiva so predvsem zemljišča za poslovno gradnjo v okolici Ljubljane in na obali. Pojavljajo se tudi investitorji, ki bi želeli graditi večstanovanjske objekte nižjega cenovnega razreda. Prav tako so se zbudili finančni vlagatelji, ki v zazidljivih zemljiščih na dobrih lokacijah iščejo naložbene priložnosti.

Strategije prilagajajo lokacijam in razmeram

HETA je eden največjih, če ne celo največji lastnik nepremičnin v Sloveniji. V njihovem portfelju je več kot 800 tisoč kvadratnih metrov zazidljivih zemljišč, za katere iščejo investitorje. Večinoma gre za zemljišča, ki so jih pridobili pri unovčevanju zavarovanj financiranj projektov pred krizo, zato imajo ta zemljišča določeno namensko rabo. Individualne strategije prodaje prilagajajo lokacijam in razmeram na nepremičninskem trgu.

Veliko zemljišč za stanovanjsko gradnjo

Družba za upravljanje terjatev bank ali slovenska slaba banka ima v lasti 29 zemljišč, od tega sta dve tretjini namenjeni stanovanjski gradnji, nekaj manj kot petina je namenjena poslovni gradnji, preostala zemljišča pa za industrijske in turistične objekte. Skupaj je trenutno na slovenski slabi banki približno 400 tisoč kvadratnih metrov zazidljivih zemljišč, velikih od 800 do 42 tisoč kvadratnih metrov.

DUTB na spletu objavlja oglase vseh nepremičnin, ki so naprodaj, oglasi so objavljeni najmanj 30 dni, oglasi za zemljišča, dražja od milijon evrov, pa 60 dni. Postopek prodaje lahko vodi tudi zunanja agencija, s katero je DUTB sklenila pogodbo o posredovanju. Pri prodaji prek zbiranja nezavezujočih ponudb ponudniki prek spleta ali po pošti oddajajo ustrezen obrazec. V primeru načina prodaje z javnim razpisom ali dražbo bodo pogoji razpisa oziroma dražbe posebej objavljeni na oglasu predmetne nepremičnine.

DUTB zemljišča prodaja po sistemu »videno-kupljeno«, pri prodaji pa ne jamči za napake, prav tako lahko zavrnejo vse prispele ponudbe in ponovijo oziroma podaljšajo postopek prodaje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.