Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Marles in GG Maribor snujeta Štajersko-pomurski lesni center

Mariborski delniški družbi Marles in Gozdno gospodarstvo (GG) Maribor sta pred kratkim predstavili poslovno sodelovanje in kapitalsko povezovanje.
Avtor
14.06.2015 22:30
Čas branja: 1 min

Eden izmed glavnih skupnih ciljev obeh podjetij je vzpostavitev Štajersko­pomurskega lesnega centra, za katerega želijo, da bi postal vzorčni primer, kako se lotiti tovrstnih projektov.Kot je povedal Martin Nose, direktor holdinga Marles, se želita Marles in GG Maribor s povezovanjem prilagoditi novim tržnim razmeram, ki se prihodnje leto napovedujejo v slovenskem gozdarstvu in lesarstvu, optimizirati stroške in s tem izboljšati poslovanje. Glavni cilj pa je vzpostavitev Štajersko-pomurskega lesnega centra, v katerem nameravajo optimalno izkoaristiti zmogljivosti obeh gospodarskih družb.

Znamo narediti izdelke z visoko dodano vrednostjo

Marles v podjetju Marles PSP proizvaja leseno stavbno pohištvo, Marles hiše Maribor pa so največji slovenski proizvajalec lesenih montažnih objektov. Direktor Marles hiš Bogdan Božac je dejal, da so njihove hiše, katerih dve tretjini izvozijo, dokaz, da se iz slovenskega lesa lahko naredijo izdelki z visoko dodano vrednostjo. Dodal je, da imata Marles in GG Maribor vse potrebno za vzpostavitev celotne lesne verige - GG Maribor ima znanje o upravljanju gozdov ter sečnji in spravilu lesa, Marles pa ima svojo žago, ki je sicer potrebna temeljite prenove, lepilnico, sušilnico ter na koncu verige pro­izvodnjo stavbnega pohištva in lesenih hiš.Direktor GG Maribor Marjan Verdnik je dejal, da sami v nasprotju z večino drugih gozdnogospodarskih podjetij v Sloveniji niso imeli svojih lesnopredelovalnih zmogljivosti, zato menijo, da je skrajni čas, da nastane povezava v okviru lesnega centra. Sicer je GG Maribor tudi več kot 99-odstotni lastnik podjetja Gozdno in lesno gospodarstvo Murska Sobota.

Povabili bodo tudi druge deležnike

Nose pa je povedal, da je poleg tega v severovzhodni Sloveniji še veliko drugih lesnopredelovalnih obratov, ki jih nameravajo povabiti k sodelovanju. Za kakšno obliko povezovanja se bodo odločili, še ni jasno, preverili bodo različne možnosti, od gozdarskolesnopredelovalne zadruge, gospodarskega interesnega združenja do pogodbenega konzorcija. V nadaljevanju pa ni izključeno niti preoblikovanje v evropsko zadrugo, ki bi jo lahko ustanovili z morebitnimi avstrijskimi in hrvaškimi partnerji.

Pričakujejo podporo države

Nose je dejal, da bi lahko postali vzorčni center, ki bi tako ministrstvu kot preostalim podjetjem, ki se želijo lotiti podobnih projektov, pokazal, kako naj se tega lotijo. Od države pa pričakujejo, da bo odprta za pobude iz panoge, da bo pripravila razumen zakonodajni okvir in z različnimi ukrepi spodbujala gradnjo zmogljivosti v lesnopredelovalnih centrih.Delniška družba Marles je kupila dobrih 23 odstotkov delnic GG Maribor, v prihodnje pa ni izključen tudi vstop GG Maribor v lastništvo Marlesovih lesnopredelovalnih družb. Vsa podjetja skupaj zaposlujejo približno 330 ljudi in ustvarijo približno 27 milijonov evrov prihodkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.