Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Bodite pozorni pri kupovanju toplotne izolacije iz polistirena

Avtor
14.06.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Na podlagi uredbe REACH, ki med drugim govori o omejevanju uporabe kemikalij, se od 21. avgusta pri proizvodnji polistirenskih toplotnih izolacij (XPS, EPS) za zaviranje gorenja ne bo smela uporabljati snov HBCD (heksabromociklododekan), ki vsebuje kemijsko vezan brom. Fibran, najpomembnejši proizvajalec ekstrudiranega polistirena v Sloveniji in njeni okolici, je že pred časom uvedel tehnologijo, s katero lahko ta material proizvajajo skladno z zahtevami omenjene direktive.Da ne bo pomote, 21. avgust je datum, po katerem se v Evropski uniji polistiren z vsebnostjo HBCD ne sme več proizvajati.

Se pa lahko še vedno prodaja tista polistirenska toplotna izolacija, ki je bila po stari recepturi proizvedena pred 21. avgustom 2015. Skratka, prodajajo se lahko le zaloge, proiz­vedene pred datumom nastopa veljavnosti uredbe. Pri tem so nekateri evropski proizvajalci zaprosili za odlog, kar so jim institucije tudi odobrile, vendar za ta odlog niso zaprosili vsi (nihče izmed pro­izvajalcev, ki proizvajajo ali prodajajo v Sloveniji), zato v Fibranu upajo, da bomo v Sloveniji imeli odslej le do okolja najbolj prijazne toplotnoizolacijske izdelke.

fibran-izolacija-klet-2.1434303660.jpg.o.600px.jpg
Fibran v Sloveniji proizvaja izjemno kakovostne toplotne izolacije iz ekstrudirane trde polistirenske pene, ki ustrezajo vsem okoljskim zahtevam, tudi uredbi REACH, ki bo začela veljati 21. avgusta letos.

finran-seismik-1.1434303661.jpg.o.600px.jpg
Fibran v Sloveniji letno proizvede približno 300 tisoč kubičnih metrov ekstrudiranega polistirena in je nosilec celotnega razvoja v mednarodni skupini Fibran.

Dobro preglejte deklaracije

V Fibranu opozarjajo, da se, kljub povsem jasnim določilom uredbe, lahko zgodi, da se bodo na trgu znašli materiali, ki niso v skladu s predpisi. »V Sloveniji se prodaja ekstrudirani polistiren, ki ga proizvajajo po vsem svetu, tudi zunaj Evropske unije,« so nam sporočili in Fibrana. Kot možen primer navajajo izdelke avstrijskih blagovnih znamk, ki se proizvajajo na primer v Srbiji. Ker Srbija ni država članica Evropske unije, ji pri proizvodnji ni treba spoštovati evropskih uredb, zato lahko še vedno proizvaja materiale s HBCD. Tako se lahko zgodi, da se po 21. avgustu proizvedeni oporečni izdelki znajdejo v slovenskih trgovinah. Zato poleg lastnikov nepremičnin opozarjajo tudi trgovce s tovrstnimi materiali, naj natančno pregledajo, ali so izdelki skladni z evropskimi in s tem tudi slovenskimi predpisi.V Fibranu dodajajo, da so njihovi izdelki med najbolj kakovostnimi v Evropi in so zaradi tega zelo dobro sprejeti tako na nemškem kot avstrijskem trgu, z uveljavljeno strategijo večpomenskega »energijskega ščita« pa dokazujejo razvojno naravnanost podjetja, s katero sledijo potrebam trga in ga celo vodijo, ter okoljsko ozaveščenost.

Korak pred časom

Fibran Nord v tovarni v Sodražici vsako leto proizvede približno 300 tisoč kubičnih metrov ekstrudiranega polistirena, ki se uporablja predvsem za izolacije pohodnih streh, industrijskih tlakov, temeljnih plošč in konstrukcij, ki so v stiku z zemljo, lahko pa ga uporabljamo tudi za izolacijo vseh drugih elementov stavbe. Proiz­vodnja jim raste nekaj odstotkov na leto, izvozijo okoli 85 odstotkov. So del grške mednarodne korporacije Fibran S.A., zelo ponosni pa so, da družba največ vlaga v razvoj prav v Sloveniji. Razvoj pa je ena izmed najpomembnejših dejavnosti v panogi izolacijskih materialov.Razvojni oddelek Fibrana je dosegel precej višje okoljske lastnosti materialov, kot jih zahtevajo predpisi. Omenimo le indeks GWP (Global Warming Potential - predviden vpliv na okolje). Do leta 2018 mora biti ta indeks nižji od 150, Fibranovi izdelki pa imajo ta indeks že zdaj nižji od ena.V Fibranu poudarjajo, da najnižja cena ne sme biti odločilni dejavnik pri nakupu. Boljši materiali so res dražji, vendar zagotavljajo kakovost, trajnost in ustrezajo okoljskim zahtevam.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.