Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Devet težav - devet preprostih rešitev

S podjetjem Kalcer smo pripravili nasvete o enostavni prenovi
Avtor
02.11.2015 22:30
Čas branja: 2 min

1. Kako naj prenovim neravna tla?

S čim bomo izravnali neravno podlago, je odvisno od tega, iz česa so tla. Včasih zadošča izravnalna masa, pri bolj vegastih tleh gre hitreje z izravnalnim nasutjem in suhim estrihom (Fermacell, Knauf, Rigips ...). Če imamo v tleh veliko instalacij, pride v poštev tudi dvignjen pod - nosilne plošče so postavljene na podstavke, med katerimi je dovolj prostora za vse instalacije.

kalcer1.1446488460.jpg.n.960px.jpg

2. Ali lahko pri prenovi vgradim talno gretje?

Z lahkoto. Sodobne izvedbe talnega gretja ne zavzamejo veliko prostora, ne obremenjujejo konstrukcije z veliko težo, nista potrebni betoniranje in dolgotrajno sušenje. Suhomontažno talno ogrevanje je lahko priklopljeno v nekaj dneh (Variocomp ...).

3. Ali na star leseni strop lahko postavim novo kopalnico? Ne bo zamakalo?

Seveda. Montažni elementi so lahki in popolnoma neprepustni za vodo, uporabni tako za tla kot za stene. Nova kabina za prhanje je lahko brez posebne kadi, zaradi podložne plošče, rahlo nagnjene proti odtoku, bo voda lepo odtekala. Keramičar bo imel lahko delo, kopalnica pa bo videti večja. Za vodo neprepustne montažne plošče, na primer Wedi, se uporabljajo tudi za vgradnjo kadi ali za stene. Zaradi majhne teže jih ni težko nositi po stopnicah.

4. Stara keramika - moram res vse razbiti?

Ni treba. Če je podlaga še čvrsta, lahko nove ploščice lepimo na stare - seveda na primerno pripravljeno podlago. Druga možnost je, da staro keramiko preplastimo s sodobnim gladkim premazom Cement Design (Microfloor). To je pri nas nova rešitev.

5. Vlažne stene v stari hiši

Poiščimo vzrok. Če ne gre za počen žleb ali odtočno cev, je mogoče razlog pomanjkanje toplotne izolacije. Če ne moremo pravilno izolirati fasade, lahko težavo rešimo tudi z izolacijo na notranji strani. Rešitev naj bo prilagojena vašim konkretnim razmeram, zato jo poiščite pri strokovnjakih (s tem niso mišljeni spletni forumi). Vlago in plesen po vogalih pa lahko preprečite s ploščami za sanacijo vlage - več vrst jih je, poiščete jih lahko v najbližji specializirani trgovini. Tudi izravnalne mase, premazi in barve naj bodo prilagojeni tej funkciji, saj z napačno izbrano barvo lahko izničite učinek sanirnih izolacijskih plošč.

6. Malo bi še doizolirali ...

Na podstrešju, po severni hladni steni, okrog oken, za radiatorjem, okrog kamina ... Ker je za dodatno toplotno izolacijo pogosto premalo prostora, pri prenovah raje uporabimo čim bolj učinkovite materiale: kameno ali stekleno volno najboljše kakovosti, izolacijo PUR/PIR, večslojno izolacijo, penjeno steklo in podobno. Katero izolacijo uporabiti na katerem mestu, kaj se najbolj splača, naj pove strokovnjak - na primer svetovalec v mreži ENSVET ali ponudnik, ki pozna več vrst izolacij, ne le ene.

7. Še nekaj proti hrupu

Če nas moti hrup iz zgornjega nadstropja ali sosednjega prostora, se lahko uredi tudi to. Obstajajo učinkoviti materiali (Akustik gips, Duotech, plošče Silentboard ...), le še pravi strokovnjak jih mora vgraditi. V mestnih stanovanjih, ob hrupnih cestah in železnici so lahko problematična tudi podstrešna stanovanja. Kljub debelemu sloju toplotne izolacije je za zaščito pred hrupom potrebna še dovolj debela, masivna obloga iz gradbenih plošč (dvojne protipožarne mavčne plošče in podobno).

8. Ali bomo varni pred požarom?

Za pasivno požarno zaščito lahko poskrbimo z negorljivimi materiali. Mineralni materiali za obloge in izolacije so negorljivi, brez sproščanja neprijetnih vonjev in preprosti za uporabo. Z njimi lahko ne le zgradimo nove stene in obloge, ampak tudi zaščitimo pred požarom leseno strešno konstrukcijo, preprečimo širjenje požara iz dimnika ali kanala za klimo ali instalacije. Kjer je to pomembno, uporabimo požarno varna vrata, revizijske lopute in odprtine za podstrešne stopnice.

9. Kam po nasvet?

Na spletu je veliko informacij, denimo na spletni strani Zavoda za gradbeništvo, tudi v energetskosvetovalnih pisarnah ENSVET, če boste materiale kupovali sami ali če bi si radi v živo ogledali, s čim bo vaš dom zgrajen ali obnovljen, pa se oglasite v trgovinah Kalcer.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.