Nepremičnine
Komentar

Pastirji narisanih ovc

Mirno lahko zapišem, da resolucija nacionalnega stanovanjskega programa ne bo nikoli uresničena.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
28.12.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Energetski zakon je na začetku tega leta med nepremičninske družbe vnesel izjemno veliko vznemirjenja. Na kratko: skoraj vsi, ki prodajajo ali oddajajo stanovanjsko nepremičnino, morajo pridobiti energetsko izkaznico. Če v oglasu tega ni, čaka lastnika denarna kazen. Brez izkaznic ni oglaševanja, brez oglaševanja ni transakcij. Že tako ranjenemu trgu bi to lahko zadalo še zadnji udarec.

Zanimalo nas je, koliko kršitev in kakšne kršitve so zaznali inšpektorji. Do zdaj gradbena inšpekcija, ki nadzoruje to določilo, ni dobila nobene prijave, zaznali niso nobenih kršitev. Še huje. Gradbena inšpekcija oglaševanja prodaj in oddaj stanovanjskih nepremičnin ne nadzoruje, saj poteka spor o pristojnosti. In če država ne zna nadzorovati kršitve predpisov, ki jih sama izda, potem lahko mirno zapišemo: ko oglašujete prodajo nepremičnine, morate v oglasu navesti tudi energijski razred. Če tega ne storite, se vam ne bo zgodilo nič, čeprav s tem kršite zakon. Lahko mi kdo očita spodbujanje nezakonitega ravnanja. Odgovarjam, da imajo bralci pravico vedeti, kako lahko privarčujejo nekaj sto evrov za izdelavo energetske izkaznice.

Z zakonsko opredelitvijo izdelave energetskih izkaznic smo ugodili zahtevam Evropske unije, vendar od njih nima nihče nič. Prodajalcem nalaga dodatne stroške, kupci lahko koristne informacije o porabi energije dobijo povsem drugače, država pa ni razvila nobenih mehanizmov, s katerimi bi zbrane podatke analizirala in na podlagi ugotovitev postavila dolgoročne ukrepe za višjo energetsko učinkovitost stavb.

Parlament je sredi decembra sprejel Resolucijo nacionalnega stanovanjskega programa. Do leta 2024 ima zapisanih veliko ciljev in dobrih namenov. Resolucija? Da. Te se sprejema, ko je jasno, da je treba sprejeti nekaj, vendar tega ne bo mogoče ali pa ne bo treba nikdar izvesti.

Nacionalni stanovanjski programi so bili namreč do zdaj le nikoli uresničeni popisani listi papirja. Stanovanjska politika je zelo zapletena stvar, ki lahko prinese veliko dobrega. Vpliva na kakovost življenja, saj je kakovost bivanja osnova za vsakega državljana. Le zadovoljen človek je lahko produktiven, torej lahko z ustrezno stanovanjsko politiko zakoličimo ugodne razmere za pomemben del gospodarstva, dodano vrednost in s tem tudi prihodke v davčno blagajno.

Za njeno uresničitev pa je treba spremeniti mnogo zakonov, določiti projekte ter ovrednotiti stroške in pozitivne finančne učinke. Za to pa najprej potrebujemo operativno sposobne državne funkcionarje, začenši pri predsedniku vlade in njegovem ministru za finance, ministrici za okolje in prostor, ministrici za delo, družino in socialne zadeve, ministru za infrastrukturo in prostor in ministru za lokalno samoupravo - naj mi ne zameri tisti, ki sem ga izpustil. Na koncu pa je potrebna še zdrava pamet politike, da doseže pameten konsenz in vse skupaj v parlamentu potrdi. Šele nato je na vrsti izvajanje.

Če ne znamo nadzorovati niti tako enostavnih stvari, kot je oglaševanje energetskih izkaznic, lahko mirno zapišem, da resolucija ne bo nikoli uresničena. Namesto da bi iz urejenih gnezd pobirali debela jajca, funkcionarji in uradniki med ljudi mečejo semena prahe in pasejo v fasciklih narisane ovce. Te ne morejo zbežati nikamor.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Nepremičnine
Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu

Medtem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v Londonu upadle, v drugih delih Anglije pa zrasle, postaja med vlagatelji z vsega sveta čedalje bolj priljubljena Nemčija.

FINANCE
Nepremičnine
Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg

Da so potrebe po najemnih stanovanjih institucionalnih lastnikov izjemno velike, dokazujeta 102 najemni stanovanji, ki ju je Stanovanjski sklad Republike Slovenije oddal že na prvem razpisu. Še več, zavrniti so morali skoraj polovico prošenj.

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Največji posli na trgu poslovnih nepremičnin v lanskih prvih devetih mesecih
Nepremičnine
NepremičnineBoris Tuma Največji posli na trgu poslovnih nepremičnin v lanskih prvih devetih mesecih 1

Povprečna mesečna najemnina kvadratnega metra poslovnih prostorov je v Ljubljani deset, v Mariboru pa šest evrov.

FINANCE
Transport in logistika
Prometni inšpektorji v akciji: preverjali bodo papirje tovornjakarjev, pa tudi treznost železničarjev
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Prometni inšpektorji v akciji: preverjali bodo papirje tovornjakarjev, pa tudi treznost železničarjev 2

V skladu s strateškimi usmeritvami in prioritetami inšpektorjev bo letos precej pregledov avtoprevoznikov, železniški inšpektorji bodo nadzorovali gradnjo infrastrukture, pa tudi preverjali psihofizično stanje železničarjev

FINANCE
Okolje & energija
Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti 5

Slovenska gradbena operativa ni sposobna narediti bistveno več energetskih sanacij, kot jih je v letu 2017, je povedal direktor Eko sklada Hinko Šolinc.