Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj Gradbena inženirka Maja Golubovič je bila ena izmed nominirank za inženirko leta 2018
Investicije v gradbeništvo se povečujejo, a še vedno niso na predkrizni ravni Investicije v gradbeništvo se povečujejo, a še vedno niso na predkrizni ravni Vrednost gradbenih del je novembra 2018 znašala 18,9 odstotka več kot leto prej
Tri različne uspešne zgodbe, ki so se začele na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Tri različne uspešne zgodbe, ki so se začele na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Predstavljamo tri uspešne zgodbe slovenskih inženirjev: eden je, lahko bi rekli, sam svoj gospod, saj vodi svoje podjetje, drugi pri enem izmed vodilnih slovenskih in avstrijskih projektantskih podjetij z najbolj modernimi informacijskimi rešitvami projektira zahtevne predore, tretji pa je doktoriral v ZDA in sodi med 40 najboljših geoprostorskih znanstvenikov, mlajših od 40 let
Oglasno sporočilo

Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše

Čas branja: 2 min
08.02.2016  22:30
Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih. Hiter tempo življenja narekuje precejšnjo odsotnost z naših domov, večino preostalega časa, ko smo doma, pa prespimo.
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
V sodobnih hišah je pomembno tudi tiho delovanje prezračevalnega sistema. Če bi bil prezračevalni sistem glasen, bi ga ponoči verjetno ugašali in tako prezračevanje ne bi doseglo svojega namena.

Tako za klasično prezračevanje z odpiranjem oken ostane zelo malo časa. Poleg tega oken ne želimo odpirati v neprijetnih razmerah, kot so neugodne zunanje temperature, hrup, pojav cvetnega prahu ali prašnih delcev s kurišč. Sodoben prezračevalni sistem rešuje ravno te težave, ponuja pa še marsikaj več.

model-na-kavcu-objava.1454952377.jpg.c.960px.jpg
V času pomladnega cvetenja je hiša, ki ima prezračevalni sistem, tudi zatočišče pred alergeni, saj vgrajeni filter F7 iz dovedenega zraka odstranjuje cvetni prah.

Uporabniki, ki so ob prenovi hiše vgradili centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo Helios, opažajo močno izboljšanje kakovosti zraka v prostorih. Zrak se namreč giblje usmerjeno od čistih proti obremenjenim prostorom. Spalnica, otroška in dnevna soba imajo vedno svež zrak z malo ogljikovega dioksida in vonjav, kar zagotavlja optimalne razmere za počitek in zbranost pri delu. Vlago in vonjave zaznamo le ob izvoru. Objekt, ki je stalno prezračevan, nima težav s presežno vlažnostjo. Tako sta vlaga na oknih in plesen po vogalih stvar preteklosti. Ker imajo sodobni centralni rekuperatorji velik izkoristek prenosa toplote iz odpadnega na svež vhodni zrak, so tudi prezračevalne izgube zelo majhne.

Cvetni prah, prašni delci in hrup

Ob pomladnem cvetenju je hiša, ki ima prezračevalni sistem, tudi zatočišče pred alergeni, saj vgrajeni filter F7 iz dovedenega zraka odstranjuje cvetni prah. Med kurilno sezono pa se na omenjenem filtru ustavijo drobni prašni delci s kurišč, o katerih se pozimi veliko govori.V podjetju Agregat, ki ponuja zanesljivo opremo in dobro tehnično podporo, pravijo, da je pomembno tudi tiho delovanje prezračevalnega sistema. Sodobna hiša namreč dobro izolira hrup iz okolice. Če bi bil prezračevalni sistem glasen, bi ga ponoči verjetno ugašali in tako prezračevanje ne bi doseglo svojega namena.

Naprave nikoli ne ugasnemo

Upravljanje prezračevalnega sistema se prilagaja potrebam današnjega uporabnika. Prezračevalne naprave Helios lahko upravljamo s pametnim telefonom ali tablico prek domačega brezžičnega omrežja. V enostavnem programskem okolju si nastavimo želeni urnik obratovanja naprave, pri čemer naprave nikoli ne ugašamo, le prilagajamo obratovanje našim dnevno-tedenskim potrebam. Delovanje naprave lahko dodatno avtomatiziramo s pomočjo senzorjev ogljikovega dioksida, relativne vlage in kakovosti zraka. Ob tem velja poudariti, da vse prezračevalne naprave Helios že vrsto let uporabljajo ventilatorje z elektronsko komutiranimi elektromotorji, s čimer porabo električne energije zmanjšajo na minimum.

Proti sušenju zraka

V naših podnebnih razmerah so lahko pozimi precej nizke temperature, zato je za nemoteno delovanje sistema pomembna protizamrzovalna zaščita izmenjevalnika. Ta zaščita z vgrajenim predgrelcem je najboljša rešitev, ki omogoča nemoteno delovanje tudi pozimi, pravijo v podjetju Agregat. Nizke zimske temperature pomenijo tudi močno razvlaževanje objekta ob stalnem prezračevanju. Zaradi tega boljši prezračevalni sistemi uporabljajo entalpijski izmenjevalnik, ki vrne delež vlage iz odpadnega zraka, s čimer se preprečijo prenizke vrednosti relativne vlage v notranjih prostorih. Sistem še vedno odvaja presežke vlage, higroskopen material v lamelah izmenjevalnika (sol) pa preprečuje preveliko izgubo vlage iz sistema brez prenosa vonjav.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj

Gradbena inženirka Maja Golubovič je bila ena izmed nominirank za inženirko leta 2018

GRADBENIŠTVO
Poglejte, v kakšnem objektu Ljubljančani igrajo skvoš

V ljubljanskem Trajnostnem športnem centu Squashland je v petek potekal prvi amaterski turnir v squashu. Nismo ga obiskali toliko zaradi...

GRADBENIŠTVO
Nepremičnine
Nepremičnine Dva velika slovenska proizvajalca montažnih hiš iščeta tehnični kader in prodajalce

Lani smo že poročali o optimizmu, ki preveva slovenske proizvajalce montažnih hiš, zato smo jih vprašali, koliko novih delavcev so...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tri različne uspešne zgodbe, ki so se začele na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

Predstavljamo tri uspešne zgodbe slovenskih inženirjev: eden je, lahko bi rekli, sam svoj gospod, saj vodi svoje podjetje, drugi pri enem...

GRADBENIŠTVO
Odprli so prijave za evropski magistrski študij informacijskega modeliranja zgradb (BIM A+)

Prijave za štipendije zbirajo do 31. januarja, sprejeli bodo 50 inženirjev gradbeništva in arhitekture ter strojne in elektroinženirje.

GRADBENIŠTVO
Malha nepremičninskih vprašanj in prgišče odgovorov 1

Slovenski trg stanovanjskih nepremičnin bo prihodnje leto precej odvisen od globalnih gospodarskih razmer