Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše

Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih. Hiter tempo življenja narekuje precejšnjo odsotnost z naših domov, večino preostalega časa, ko smo doma, pa prespimo.
Avtor
08.02.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
V sodobnih hišah je pomembno tudi tiho delovanje prezračevalnega sistema. Če bi bil prezračevalni sistem glasen, bi ga ponoči verjetno ugašali in tako prezračevanje ne bi doseglo svojega namena.

Tako za klasično prezračevanje z odpiranjem oken ostane zelo malo časa. Poleg tega oken ne želimo odpirati v neprijetnih razmerah, kot so neugodne zunanje temperature, hrup, pojav cvetnega prahu ali prašnih delcev s kurišč. Sodoben prezračevalni sistem rešuje ravno te težave, ponuja pa še marsikaj več.

model-na-kavcu-objava.1454952377.jpg.c.960px.jpg
V času pomladnega cvetenja je hiša, ki ima prezračevalni sistem, tudi zatočišče pred alergeni, saj vgrajeni filter F7 iz dovedenega zraka odstranjuje cvetni prah.

Uporabniki, ki so ob prenovi hiše vgradili centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo Helios, opažajo močno izboljšanje kakovosti zraka v prostorih. Zrak se namreč giblje usmerjeno od čistih proti obremenjenim prostorom. Spalnica, otroška in dnevna soba imajo vedno svež zrak z malo ogljikovega dioksida in vonjav, kar zagotavlja optimalne razmere za počitek in zbranost pri delu. Vlago in vonjave zaznamo le ob izvoru. Objekt, ki je stalno prezračevan, nima težav s presežno vlažnostjo. Tako sta vlaga na oknih in plesen po vogalih stvar preteklosti. Ker imajo sodobni centralni rekuperatorji velik izkoristek prenosa toplote iz odpadnega na svež vhodni zrak, so tudi prezračevalne izgube zelo majhne.

Cvetni prah, prašni delci in hrup

Ob pomladnem cvetenju je hiša, ki ima prezračevalni sistem, tudi zatočišče pred alergeni, saj vgrajeni filter F7 iz dovedenega zraka odstranjuje cvetni prah. Med kurilno sezono pa se na omenjenem filtru ustavijo drobni prašni delci s kurišč, o katerih se pozimi veliko govori.V podjetju Agregat, ki ponuja zanesljivo opremo in dobro tehnično podporo, pravijo, da je pomembno tudi tiho delovanje prezračevalnega sistema. Sodobna hiša namreč dobro izolira hrup iz okolice. Če bi bil prezračevalni sistem glasen, bi ga ponoči verjetno ugašali in tako prezračevanje ne bi doseglo svojega namena.

Naprave nikoli ne ugasnemo

Upravljanje prezračevalnega sistema se prilagaja potrebam današnjega uporabnika. Prezračevalne naprave Helios lahko upravljamo s pametnim telefonom ali tablico prek domačega brezžičnega omrežja. V enostavnem programskem okolju si nastavimo želeni urnik obratovanja naprave, pri čemer naprave nikoli ne ugašamo, le prilagajamo obratovanje našim dnevno-tedenskim potrebam. Delovanje naprave lahko dodatno avtomatiziramo s pomočjo senzorjev ogljikovega dioksida, relativne vlage in kakovosti zraka. Ob tem velja poudariti, da vse prezračevalne naprave Helios že vrsto let uporabljajo ventilatorje z elektronsko komutiranimi elektromotorji, s čimer porabo električne energije zmanjšajo na minimum.

Proti sušenju zraka

V naših podnebnih razmerah so lahko pozimi precej nizke temperature, zato je za nemoteno delovanje sistema pomembna protizamrzovalna zaščita izmenjevalnika. Ta zaščita z vgrajenim predgrelcem je najboljša rešitev, ki omogoča nemoteno delovanje tudi pozimi, pravijo v podjetju Agregat. Nizke zimske temperature pomenijo tudi močno razvlaževanje objekta ob stalnem prezračevanju. Zaradi tega boljši prezračevalni sistemi uporabljajo entalpijski izmenjevalnik, ki vrne delež vlage iz odpadnega zraka, s čimer se preprečijo prenizke vrednosti relativne vlage v notranjih prostorih. Sistem še vedno odvaja presežke vlage, higroskopen material v lamelah izmenjevalnika (sol) pa preprečuje preveliko izgubo vlage iz sistema brez prenosa vonjav.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.