Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Rožna dolina v Ljubljani je najbolj priljubljena med visokimi diplomati

Nekateri svoje rezidence izberejo tudi v Kosezah, Podutiku, Trnovem in na Prulah
Avtor
15.02.2016 22:30
Čas branja: 3 min
Rožna dolina v Ljubljani je najbolj priljubljena med visokimi diplomati
Rezidenca ameriškega veleposlanika v Rožni dolini Foto: Barbara Reya

Povpraševanje diplomatov po nepremičninah ne vpliva na trg nepremičnin, so pa rezidence veleposlanikov kljub temu zelo zanimiv tržni segment. V Sloveniji deluje 37 tujih veleposlaništev in en konzulat. Trenutno pri nas biva približno 220 diplomatov, k njim pa je treba prišteti še družinske člane.

Cene za rezidence se začnejo pri 600 tisoč evrih, omejitve navzgor pa tako rekoč ni, nekatere so se prodale tudi za tri milijone evrov.

Rožna dolina je med visokimi diplomati najbolj priljubljena. Ta del Ljubljane slovi kot ena najprestižnejših lokacij nasploh, vendar pa je z leti izgubila kar veliko šarma. Nepremišljeni projekti novogradenj večstanovanjskih vila blokov na precej mestih kazijo podobo, v nekaterih nepremičninah pa živijo ljudje, ki jih ne morejo vzdrževati. S tem izgublja vrednost njihovo premoženje, deloma pa izgubljajo vrednost tudi sosednje nepremičnine, saj elita išče povsem brezhibne lokacije.

Kljub vsemu je pod Rožnikom še vedno veliko zelo prostornih vil, ki stojijo na večjih zemljiščih. Prednost Rožne doline je predvsem bližina središča Ljubljane, Rožnika in parka Tivoli s sprehajalnimi potmi. Prav zaradi teh dejavnikov se veliko veleposlanikov odloča, da bodo živeli v Rožni dolini, nekateri pa izberejo tudi Koseze, Podutik, Trnovo in Prule.

Cena ni glavno merilo

Ali bodo veleposlaništva rezidence svojih veleposlanikov kupila ali najemala, je odvisno od več dejavnikov. Iztok Remškar, direktor nepremičninske agencije Kvadratni meter, pravi, da se za nakup ali najem odločijo na podlagi finančnega stanja oziroma razpoložljivih financ za ta namen. »Velikokrat se za nakup odločijo zaradi visokih najemnin, ki lahko presežejo šest tisoč evrov na mesec,« pravi Remškar. Zahteve so po njegovih opažanjih različne. Pozorni so na lokacijo in oddaljenost od veleposlaništva, saj nekateri že pri poizvedovanju zelo jasno navedejo največjo oddaljenost. Za veleposlanike je zelo pomembna tudi velikost rezidence z ustrezno konferenčno sobo, veliko jih zahteva še posebno hišo ali prizidek za osebje. Vse nepremičnine morajo stati na dovolj veliki urejeni parceli, ki mora biti velikokrat ograjena z višjo ograjo.

»Kot pri vseh nepremičninah je tudi pri teh nepremičninah cenovni razred precej širok,« pravi Iztok Remškar. Cene za rezidence se začnejo pri 600 tisoč evrih, omejitve navzgor pa tako rekoč ni. Remškar pozna primere, ko so se takšne nepremičnine prodale tudi za tri milijone evrov.

remskar-iztok.1455560277.jpg.n.960px.jpg
Iztok Remškar, Kvadratni meter: Veleposlaništva imajo velikokrat posebne zahteve, saj mora rezidenca imeti tudi ločene prostore za osebje, zemljišče pa mora biti ograjeno z višjo ograjo.

Želje in realnost prodajalcev

Najdražja hiša v Rožni dolini, ki se ta trenutek oglašuje na nepremičninskem oglasnem portalu Neprmicnine.net, je 405 kvadratnih metrov velika vila, ki stoji na 640 kvadratnih metrov velikem zemljišču v ljubljanskih Kosezah. Lastnik je nastavil ceno 2,99 milijona evrov. Dva in nekaj več milijonov evrov sta nastavila še dva lastnika v Ljubljani, in sicer v Rožni dolini.

Koliko želijo lastniki iztržiti s prodajo, je seveda stvar njihove presoje, realnost pa pokažejo izpeljane transakcije in cene, po katerih so se sklenili posli z najdražjimi nepremičninami. Podatke o tem smo dobili na spletnih straneh Geodetske uprave Republike Slovenije, ki prikazuje transakcije z rabljenimi nepremičninami. Podatki zajemajo transakcije, ki so se zgodile od avgusta lani do prejšnjega tedna.

Prednost Rožne doline je predvsem bližina središča Ljubljane, Rožnika in parka Tivoli s sprehajalnimi potmi. Tam imata rezidenci tudi britanski in ameriški veleposlanik.

V Rožni dolini v Ljubljani je bila najdražja vila vredna 550 tisoč evrov. Po tej ceni so prodali 240 kvadratnih metrov veliko hišo na 560 kvadratnih metrov veliki parceli. Na drugem mestu je 443 tisoč evrov vredna prodaja leta 1990 zgrajene in 153 kvadratnih metrov velike hiše, ki stoji na 800 kvadratnih metrov veliki parceli.

Obala je še dražja

Na obali, ki sicer ni zanimiva za rezidence veleposlanikov, so nastavljene cene še višje. Najvišjo postavljeno ceno ima skoraj 650 kvadratnih metrov velika hiša v Portorožu, ki jo obdaja dobrih 600 kvadratnih metrov velika parcela. Lastnik želi 3,6 milijona evrov, pol milijona evrov manj pa želi lastnik za skoraj dva tisoč kvadratnih metrov veliko staro večnadstropno hišo v središču Pirana. Poleg obeh je še sedem hiš oziroma vil, za katere lastniki želijo vsaj dva milijona evrov ali več.

Na obali je bila najdražja transakcija od avgusta lani izvedena v Portorožu. Kupec je moral za 120 kvadratnih metrov veliko hišo, ki stoji na skoraj 900 kvadratnih metrov veliki parceli, odšteti 600 tisoč evrov. Druga najdražja transakcija je bila nekaj več kot 522 tisoč evrov vredna prodaja 170 kvadratnih metrov velike hiše, ki so jo na 140 kvadratnih metrov veliki parceli zgradili leta 1990.

rabljenehise.1455560460.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.